"Селските" лекари срещу Криско

Рапърът избяга от диспут, след като обиди докторите
Обновена: 4 мар 2014 09:36 | 4 мар 2014 09:36, Александър Попов
183
"Селските" лекари срещу Криско
Снимка: Булфото

Едно изказване на рапъра Криско навръх Сирни Заговезни разбуни лекарското съсловие.

"Днес е ден за прошка! Извинявам се, ако съм накарал някой да не се чувства добре. И аз прощавам на всички с изключение на селските ни лекари, които са объркали диагнозите и рецептите на много хора и заради тях си патят!", написа певецът във Facebook.

Лекарите не могат да бъдат поставяни под общ знаменател, категорично заявиха директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов и хирургът д-р Петър Грибнев в ефира на bTV. Самият Криско обаче отказал да присъства на диспута, а и вече е изтрил статуса си в социалната мрежа.

Реагирахме с отворено писмо, защото медиите дадоха гласност на мнението на все пак известен изпълнител. Пишейки нещо подобно, той може да формира мнение сред останалите хора. Ние като лекари не можем да допуснем подобно обобщение. Лекарският път е доста дълъг, а да не му е лесно на един селски лекар", попита д-р Грибнев.

"За да станеш лекар, трябва да усетиш необходимост да помагаш на хората, след което започва къртовският труд – 5 години учене, 6 години специализация. Ние на практика посвещаваме най-хубавите си години на професията в помощ на хората”, категоричен бе д-р Ангелов.

Двамата подчертаха, че грешките са характерни за всяка професия и не бива заради допуснати да се налага обобщен негативен образ на цялата гилдия. „Добър лекар се става както световен шампион – с много загуби и с много победи. Ние не помним хората, на които сме помогнали. Помним само хората, които сме загубили”, обясни д-р Костадин Ангелов.

Вчера бе публикувано отворено писмо на лекарите, работещи в Александровска болница.

"С израза "селските ни лекари" рапърът Криско се опитва да въведе разделение между българските лекари. Лекарят обаче е лекар, независимо къде работи – в града или на село. Лекарската професия е особено изкуство и никой няма право да обобщава и да дава заключения относно поставените диагнози и изписаните терапии за лечение, още по-малко лица, които нямат медицинско образование. Такова право имат само лекарите, които за да се наричат лекари, учат и се трудят денонощно цял живот, съпреживяват мъката и проблемите на пациентите си и се стремят да диференцират емоцията от обективното здравословно състояние на всеки пациент, само и единствено с цел да му поставят точна диагноза и да предприемат адекватни мерки за лечение. Такова право имат само онези, които са подарили най–добрите години от своя живот на обществото - години на лишения, неуморен и денонощен труд", пише в писмото.

Според лекарите никъде извън пределите на България няма такова неуважително отношение към гилдията.

"Опростачаването и поругаването на лекарския труд чрез подобни изявление през медиите води към истинската криза в здравеопазването. Неглижирането на нашия труд и обяснението, че липсват пари за здравеопазване, доведе до това все по-малко хора да искат да учат 12 години, за да станат лекари, да носят тежката отговорност за човешкия живот и в крайна сметка - да бъдат хулени. Именно поради тези причини много от младите лекари напускат родината ни и никога няма да се върнат!", допълват в соята позиция лекарите от Александровска болница.

Те призовават Българският лекарски съюз да организира спешна кампания, която да бъде насочена към ограмотяване на обществото и по-конкретно - да се разясни каква е лекарската професия, да се обясни какви отговорности носи всеки лекар, да се обясни отговорността на пациентите за собственото им здраве, да се разясни, че пациентите следва да се вслушват в съветите на лекарите и да не предприемат самолечение и/или промяна на терапията, назначена от лекар, както и да се разясни правото на всеки лекар да търси правата си по съдебен ред в случай на обида, клевета и/или насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ima mnogo svestni lekari naistina,no ne dava gospodDa popadnete ne maloumnici za6toto v tiahnata profesiaE fatalno,imah savsem skoro6en slu4ai v VMA,lekar koito Operira 6h i 30min.ba6ta mi kato mu zvannah da pitam kakE minala operaciata me popita "kogo sam operiral" sramotaP.s. I vapreki klini4nata pateka,operaciata be6e zaplatena i ke6
85
7
 
33
 
! Отговори
амфие преди 10 години
Тоя пак се е нашмъркал с амфет и не знае к'во говори . Аре пали на некъде наркос писна ми да ти гледам, слушам и чета глупостите.
84
12
 
16
 
! Отговори
Тежко преди 10 години
Тежко и горко на тези хора, които наистина им се налага да ползват 'услугите' на нашите лекари. Вярно е и че сред лекарите ни има свестни хора, но това са предимно хирурзите. Другите са под всякаква критика. Поне да те изпратят на изследвания - останалото като разбереш какво ти е - и можеш сам да се опиташ да го оправиш, ... ако е навреме.
83
11
 
19
 
! Отговори
dnec преди 10 години
прочетох всички коментари и разбрах че "лекарите" са паднали по- ниско и от криско поне тези ,които вместо да лекуват се хабят да пишат по негов адрес.Криско не го познавам , но лекарите са особено племе горди, злобни и отмъстителни, ще им трябва много повече от 10 години, за да разберат, че пациентът е на първо място след това парите.
82
1
 
2
 
! Отговори
конса преди 10 години
До Анонимен80От Габрово.
81
3
 
14
 
! Отговори
потърпевш преди 10 години
Хората говорят така, защото са си изпатили от допира с лекар. Едва ли си измислят. В крайна сметка няма осъден лекар, защото никой от колегите му не свидетелства срещу него. Хората заплащат с пари, нерви и с живота си, а после не могат и да се оплачат, защото никой не проверява наистина качеството на работата. НЗОК просто заплаща някакви пътеки. Но тежко на този, който тръгне по тях! Съществува агенция с помпозно име, която също прави формални проверки. Дали няма зрънце истина в цялата работа?
80
2
 
18
 
! Отговори
попа преди 10 години
Пичове, хубаво е и ако от негативните събития си вземем поука. Без да взимаме страна кой прав и кой крив. Тоест, да имаме едно на ум като ходим при лекар. И по възможност да дирим второ мнение. Щото от уважавана професия, това се превърна в игра на живот и смърт, при която няма човек от нас, на който да не са му дали сбъркана диагноза. Или да не са му прецакали лечението. Един няма. Затова умната и пак казвам - въобще не засягам кой е прав и кой-не. Просто прочетете коментарите под моя.
79
11
 
20
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Лекарите да тръбят, че не трябва да ги поставят под общ знаменател?! Когато уважаемите доктори спрат да си прикриват грешките само, защото са колеги, то тогава и пациентите ще правят разлика!
78
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дриско да се моли да не препие и предруса, че с тези неговите лекари....
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой казал ,,селски''лекари????
76
3
 
20
 
! Отговори
Priest преди 10 години
Трагично е положението явно. Щом лекари, при това хирурзи, при това от Александровска болница започнаха да си правят ПР с некъв *** рапър...
75
4
 
16
 
! Отговори
Станко преди 10 години
Крикото е много зле момчето както и да го поглеш ,но и лекарите са ни като него или поне 90% рушветчии , 10 % читави .Те сами си направиха професията една от най-корумпираните,некадърници си искат пари под масата другите и те да не останат назад особено в родилната помощ и хирургията са най-големите мизерници .
74
3
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Пълна карикатура е тоя "рапър".
73
4
 
19
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Тоя световнонеизвестен "рапър" ако не каже някоя простотия дали някой ще чуе за него?В БГ за съжаление по лесно се става известен чрез простотия а не чрез талант.А утре като се надруса кой ли селски лекар ще го спасява?
72
6
 
13
 
! Отговори
НЕ преди 10 години
НЕ ПОДКРЕПЯМ КРИСКО,ЗАЩОТО ТО СЕ ГАВОЗАМАЯЛО СЕ ***,НО ЛЕКАРИТЕ ОТКРИТО НЕ СА НА МЯСТОТО СИ,ДАЛИ НЕ ИМ СТИГАТ ПАРИТЕ,ОВЪЛЧЕЛИ СЕ ИМА МНОГО ПРОФИСИОНАЛИСТИ,НО ВОЛЮ,НЕВОЛЮ СА ТУК,ЗАЩОТО НЯМАТ ДРУК ИЗБОР ПОРАДИ ЗАДЪРЖАЩИ ГИ ЛИЧНИ ПРИЧИНИ,ГРИЖА ЗА БЛИЗКИ,ЗАОВА,ЧЕ РЯДКО ЩЕ ЧЕТЕМ НЕЩО ДОБРО ЗА ТЯХ,ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ДА ТПОПАДНЕШ ПРИ ТЯХ,НИКОЙ,НИТО ПОЛИТИЦИ,СЪД НЕ МУ Е ЕНЯ,ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ УМРЕ,А НЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ МАКСИМУМ УСИЛИЯ ДА БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН НЯКОЙ ОТ ТЯХ,ВСЯКО ПРАВИЛО ИМА ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ.
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4 години се лекувах от гъбички в ушите със скъпи лекарства без никакъв ефект. Защо? Защото *** варненски ушен лекар ми постави диагноза "на око", без никакви изследвания. Представете си болката 4 години по 2 - 3 пъти на ден да мажеш силно възпалено ухо заради малоумието на един *** с психични отклонения и диплома! Жена ми докато беше бременна и течеше кръв от носа и я пратиха при него. Като се върна плака 2 часа заради ***... Има селски лекари и в града. Да благодарим на свестните!
70
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До от далеч:Аз съм си патил много от лекари но въпреки това не генерализирам нито злословя против съсловието им. 99% от лекарите и сестрите са хора които трябва да търпят ежедневни свинщини от от *** шефове и пациенти и въпреки това да им помагат. Друг аспект е, че читавите ликеари вече не са по българско та какво очаквате да получиите в болниците?
69
3
 
22
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Кой е Криско - Дриско. Във всяко стадо си има поне една ***. Е, явно Дриско е от тези на рапърите. С какво допринася той за хората, или вече се захлеби и много, ама много голям го вади . Без рапъра Дриско може, ама без лекари не! Така че да не му дава Господ да му потрябва лекар. Явно славата съвсем му е замъглила мозъка. То пък една слава рапърска!
68
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълен ***. Защо срещу политиците не се изказа? А тези, които подкрепят това наркоманче в изказването му са същите ***.
67
12
 
16
 
! Отговори
ОТ ДАЛЕЧ преди 10 години
ЗА ЛЕКАРИТЕ МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ПИШЕ,НЕЗАВИСИМО СЕЛСКИ И ГРАДСКИ,ВЯРНО НЯМА РАЗЛИКА,А УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,ВСЕКИ ГРЕШИ,ДА,НО ДА УМИРА ЧОВЕК ПОРАДИ НЕБРАЖНОСТ,НИСМЕ ВЕЧЕ КАТО СТОКА,ТЕ ЛЕКАРИТЕ ГЛЕДАТ НА ТЪРГОВИЯ ЗА ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК,ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ДА ПОПАДАШ ТАМ,ИЗКЛЮЧЕНИЯ ИМА,НО ГИ СЧИТАТ ЗА ЛУДИ ОТ ГИЛДИЯТА,СЧИТАТ ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА,КЛЕТВА ЗА ТРУПАНЕ НА ПАРИ,ВСИЧКО ГО ПИША ОТ ЛИЧЕН ОПИТ И НЯМА КАК ДА ГО СЪДИШ,ЗАЩОТО И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е КОРУМПИРАНА И В МЪКАТА СИ ВСЕКИ СЕ ПРИМЕРЯВА.