Социалните плащания няма да се замразяват до 2016 г.

Адемов: Цел - всяка Коледа и Великден да има добавки
13 мар 2014 10:02,
14
Социалните плащания няма да се замразяват до 2016 г.
Снимка: архив, БТА

Енергийните помощи, майчинските и детските надбавки няма да се замразяват до 2016 г. Това коментира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред Нова телевизия по повод публикации в медиите за тригодишния план за действие за периода 2014-2016 г. за осъществяването на националната програма за реформи.

Планът е изготвен от съвета за развитие към Министерския съвет, който беше възстановен през миналата година, обясни Адемов.

Той допълни, че в него са заложени индикативни параметри, които вече са постигнати и под които не може да се слиза. По думите му тези параметри ще се актуализират от координационния съвет към съвета за развитие в зависимост от икономическия растеж и бюджета.

„Параметрите са базови величини, никъде не се говори за замразяване“, посочи социалният министър.
„Изпреварвате дискусията на Закона за държавния бюджет за 2015 г. Волята на правителството е тези базови параметри да се надграждат през следващите години“, каза още Хасан Адемов. „Всяка държава членка на Европейския съюз пише индикативни рамки и планове на развитие, което не означава, че това са параметри, които не се променят“, допълни той.

Още по темата
„Не можем да кажем отсега колко ще бъдат децата през следващата година, колко ще бъдат вторите деца в семейството, колко ще бъдат хората с увреждания. Най-важното, което пише в този проект, е че това е проект, той се актуализира всяка година“, каза още Адемов.

Според него най-важната задача на правителството е да подпомогне икономическия растеж и на тази база да направи социалните трансфери ефективни, т. е. парите да стигат до тези, които имат най-голяма нужда от тях.

„В социалната политика трудно може да се говори за справедливост, задачата ни е да предложим по-малко несправедливи решения. Трябва да се разпростираме според чергата си, според бюджета“, коментира Хасан Адемов.

Що се отнася до великденските добавки за пенсионерите, социалният министър посочи, че управляващите искат да превърнат тази политика в „традиционна“ - всеки Великден и всяка Коледа да има добавки. „Не казвам, че това решава всички проблеми на пенсионерите, но алтернативата каква е?“, коментира министърът.

Той заключи, че „в пенсионната система не се случват чудеса“. „Най-важното е да има работеща икономика, повече заетост, хора, които редовно получават заплатите си, да се събират осигурителните вноски, което ще осигури регулярни постъпления в пенсионната система“, каза Хасан Адемов.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Не мисля, че парите, които ще вземат пенсионерите за Великден са предизборно пазаруване, както смятат тиквунчетата!!! Предизборно е това гласуване: строежи точка бе ге/survey_list.php?w=42 Защото, кой ще повярва в убийствената преднина на ГЕРБ!? Хайде да бъдем реалисти и да гласуваме по съвест! За да ни светне червената лампа, най- после!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
аз там преди 10 години
До 12Вихъре, а аз ще връщам, парите за заема, с който ще ги платят тия добавки
9
1
 
0
 
! Отговори
вихър преди 10 години
,важното е ,че 27 000 пенсионери ще получат по 40 лева; 738 000 пенсионера ще получат по 30 лева, а 1,2 милиона пенсионери ще получат 20 лева.! Не са много ,не са и малко ,но пак е нещо не е като без нищо ! С правителството Орешарски имаме напредък ,с това на Герб слизахме все по-надолу и по-надолу !
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тия пари за добавки свещи да си купите Мамка ви *** !!!!!
7
1
 
2
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Какъв мандат има тоя човек, че ще говори за бъдещето... колкото и Росен Петров за министър на вътрешните работи. Заложил бил той - то и Волен заложи по 1000 лева минимална заплата, ама той си е отявлено за Курило. А тук щото за пенсионерите и слабите, дай като телефонните измамници да ги манипулираме.150 лева детски за деца на хора със средно и висше образование, на който децата се учат, и 0 за дегенератите изсмукващи цялата кръв от работещите и бизнеса, само за да гласуват на 4 години
6
1
 
1
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Малко инфо за Боко, Цоко, Роско, Бюреков, Болен....:"...Психопатите са патологични лъжци. Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от манипулация и експлоатация. Психопатът не вижда никаква причина, поради която да бъде честен или грижовен, загрижен за другите хора..."
5
1
 
11
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Простия и необразован електорат на БСП-ДПС-Атака-ДС не може да разбере, че с някакви си 20 лв. добавки ги подиграват. Хайде така да попитам , защо не се вълнувате, че вашите депутати си повишиха заплатите с 561 лв. на месец а на пенсионерите повишението е 4. 50 лв. от юли евентуално. И защо като ГЕРБ предложи да се замразят депутатските заплати БСП-ДС казаха, че това е популизъм и не искат да си замразят заплатите. Значи 20 лв. за Великден не е популизъм , а 561 лв ВСЕКИ МЕСЕЦ е популизъм. Чао и пак да гласувате за нас , защото може да има и по 5 лв. за 9 септемри.
4
1
 
17
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
Адемов, СПРЕТЕ С КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ, А УВЕЛИЧЕТЕ ПЕНСИИТЕ НЕ С 20 ЛВ ЕДНОКРАТНО ПО ПРАЗНИЦИТЕ, А КАКТО ВИЕ ОХРАНЯВАНИТЕ ОТ ЖАНДАРМЕРИЯ ДЕПУТАТИ С 365 ЛЕВА, ПОСТОЯННО, ОК??? ПЕНСИОНЕРИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ЗАБЛУДЕНИ КАКТО ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ!!! СПРЕТЕ С ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ , ФАЛШИВ И МАФИОТСКИ ПУПУЛИЗЪМ, СПРЕТЕ С ТРОХИТЕ ЗА НАС, А КОМАТИТЕ , ЗА ВАС!!! АНАДЪМНА???
3
1
 
9
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Тоз кога ще каже нещо което да е ангажимент, все е цел, ако има възможност или икономическата ситуация позволява и др. глупости. Скапана социална политика. А парите от замразена пенсионна реформа, от къде.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Адемов,хем Дянков ви е виновен, че не вдигнал соц.плащания, хем вие няма да ги вдигнете, защото нямало в бюджета. Явно единствената разлика м/у вас и Дянков е, че вие теглите заеми за тези бонуси, а той не.Сам казваш, че чудеса не се случвали, а защо се надяваш на чудо за връщането на заемите?"Индикаторите" ви показват, че няма откъде да дойдат пари за увеличения, но сте искали да има.Нали знаеш, че едно е да искаш, друго да можеш и трето и четвърто е да го направиш. Така, че не лъжи!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BRAVO dobre che doidoha komunisti i turci na v;ast sega ste ima i po 30 leva za velikden...eto tova e socialna politika i dorar i oholen nachin na jivot....ste si nakupqt pensionerite po celi 2 kartona qica