Отнемането на лицензите на ЕРП-тата е безсмислено, смята експерт

"В обществен интерес е да се търси решение чрез дискусия"
Обновена: 19 мар 2014 09:54 | 18 мар 2014 21:21, Екип на Dnes.bg
13
Отнемането на лицензите на ЕРП-тата е безсмислено, смята експерт
Снимка: архив, Reuters

Отнемането на лицензите на ЕРП-тата е безсмислено, защото няма да реши нито един въпрос. Това заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air Антон Иванов от Българския енергиен форум.

“В обществен интерес е да се търси решение чрез дискусия”, подчерта експертът.

Той вижда решение в предлагането на план за повишение на цените на електроенергията, който да бъде ясен,  категоричен и плавен. Според него планът трябва да бъде обявен честно и почтено, защото българинът е свикнал, че трябва да си плаща сметките.

Според Иванов е изключително притеснителен подходът, когато няма пари в системата, такива да се търсят по подобен начин.

Още по темата
“Беше ясно, че политиката на ниски цени ще доведе до липса на ликвидност в системата”, уточни той.

По думите му в момента се споменават огромни суми, но трябва да се подчертае, че не става въпрос за един и същ вид задължения, тъй като някои от тях не са изискуеми веднага.

Иванов смята, че търсенето на финансов ресурс показва, че вероятно системата е изчерпала своите буфери. Той припомни, че зимният сезон е по-силен за енергетиката, защото тогава се произвежда и изнася повече електроенергия.

“Напрежението в момента показва, че политиката на висок износ не е била толкова успешна или той не е бил организиран на такива цени, че да доведе до приходи в системата”, коментира експертът.

“Тези 300 млн. лева, които Стойнев иска, идват от това, че ЕРП-тата си правят необходимите удръжки за пари, които не са им изплатени от НЕК. Това са суми, които те са платили за произведена електроенергия в периода 2012-2013 г.”, обясни Иванов.

Според него сумата е дължима именно на ЕРП-тата, независимо в кой момент ще стане плащането. Това, че регулаторът има административни възможности да ги бави, е до време. Към юни месец, когато изтича регулаторният период, те стават изискуеми, поясни той.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ЕРП-талицензииBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам дали си гледате сметките за ток, но вече в ЕРП-тата остава около 1% от сметката! Всичко останало отива в НЕК и в НАП. А всички *** подскачат как ЕРП-тата с монополисти, които ни обират и загробват?! Може ли такова малоумие, включително от политици? Комунистите срутиха енергийната система и загубите вече не могат да се скрият. И започна рекета, но според мен няма да им мине номера.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми много ясно, че така ще кажат експертите, нали ЕРП-тата им плащат заплатите.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
to i ot vas niama smisal no vi izdarjame paraziti takiva.
8
1
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
EKSPERTITE SA PLATENI.SMISLENO E DURJAVATA DA PECHELI.TAKA SHTE UDVOI IKONOMIKATA I V IZNOSA NA ENERGIA I NE PO 4 LEVA SHTE UVELICHAT PENSIITE I NE PO 35 LEVA DETSKITE.....A MNOGO POVECHE.TAKA I SUM ZA ZAVODITE.ZABELEJETE CIMENT SAMO OT GRAD DEVNYA SME IZNASYALI V 52 DURJAVI.KAK MISLITE????EKSPERTITE SME NIE NARODA NA REPUBLIKA BULGARIA!!!!!!!!!!DOLU BSP DPS ATAKA I PROSTIA BAREKOV!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До %%%"Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава" гласи една българска поговорка. Та тоя "експерт" да не ни прави на луди, че ще вземам тоягата и д.... майката на алчните чужденци от електроразпределителните дружества!
6
0
 
4
 
! Отговори
%%% преди 10 години
Do 3: Не са прости,а крадливи!
5
3
 
2
 
! Отговори
xxx преди 10 години
Боже, не виждате ли че министъра вдига шум - предизборно! Нито лицензите ще им вземе, нито ще ги национализира. Точно както вдига шум и Болния! И единия и другия ,знаят че това не може да стане. Глупавичките и ограничени хорица, ще се хванат, обаче.
4
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
ако няма лиценз, това значи че всички договори за доставка на ел енергия трябва да се прекратят, и тогава на тъмно ли ще стоим в държавата
3
1
 
16
 
! Отговори
! преди 10 години
Явно са прости, щом са пред фалит...
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sega nakraq shte se okaje 4e NEK ima da im dava pari ,tozi ekspert shto nesi navre neshto nqkade ,ako nemoje jena mu da svarshi tazi rabota ))))))))) vsi4ko trqbva de se varne na darjavata!!!! da ostavat parite tuk!!!!!!!!!!!! kakvo samo ni zabalamosvat ot EC tova nemoje onova nemoje .... VAN OT BG MIZERNICI STIGAT VI 25 GOD SMUKANE NA KRAV
1
7
 
11
 
! Отговори
енергетика преди 10 години
Аман от пишман експерти...Не вярвам НЕК са толко прости , че да искат пари дет не са техни.