Синът ми никога не би посегнал, няма да го обвинявам!

Майката на стрелеца от Лясковец мисли, че той не е имал нужда от лекарска помощ
Обновена: 18 мар 2014 14:22 | 18 мар 2014 09:54,
236
Синът ми никога не би посегнал, няма да го обвинявам!
Снимка: Нова тв

Майката на 53-годишния стрелец от Лясковец Петко Савов - Стефанка Петкова, категорично не вярва, че синът й е убил командоса Емил Шарков и е ранил други трима служители на реда. Тя проговори за първи път след трагедията на 14 март пред Нова телевизия. 

"Той никога не би посегнал“, отсича Стефанка Петкова. „Няма да го обвинявам“, казва майката на стрелеца. „Те бяха в стаята ни, за какво да го обвинявам, аз не съм отишла в полицията или у тях да го убивам (бел. ред – Емил Шарков), а той е дошъл у нас“, казва Петкова.

Пред Нова телевизия жената обясни, че не обвинява Петко Савов и разказа за събитията от ранните часове на миналия петък. 

„Като започнаха едни гръмотевици в петък сутринта, едни гърмежи, станахме и ходихме до тоалетната и си легнахме. После той вика: „Майко, какво е това?” и той отива да гледа, а те в коридора ми, пред спалнята - под прозоцореца, с една стълба се покачили и при нас – трагедия“, спомня си Стефанка Петкова.

Още по темата
Тя все още не може да си обясни защо в района на дома й са дошли толкова много униформени. „Да кажат кой ги изпрати, за какво ги изпрати“, настоява майката на стрелеца. Петкова твърди, че синът й я изпратил в кухнята и той сам се е разправял. „Какво е ставало 4 часа - от 5 до 9, не знам. В 9 ми вика: „Майко, извикай линейка, кръвта ми изтече”, продължава разказа на Стефанка.

По думите й жалбите до ръководството на СОУ "Максим Райкович", което е в съседство до дома им, не са писани от стрелеца. „Да дадат, където са писали, да се изясни", призова майката. 

Тя не отрича, че и съседите й в кооперацията са искали Петко Савов да бъде освидетелстван.

Майката разказва още, че синът й притежава оръжие от 10 години, но е категорична, че не му е купувала патрони. Стефанка Петкова знае, че разрешителните за оръжията на сина й са изтекли, "защото не може да отиде, страх го е да излезе". Тя не смята, че Петко е имал нужда от лекар. "За какво му е лекар, той си е нормален", казва тя.

По думите й той не е в изолация - "все си намира какво да ремонтира, излиза по терасите". От разказа й става ясно, че до 2009 година приятели на стрелеца са поддържали връзка с него. "Все го търсеха, не минаваше ден да не му се обадят, да му честитят рождения ден или Нова година", спомня си Стефанка Петкова.

Преди Петко Савов да се барикадира в дома си, той е имал приятелка, работел е като екскурзовод по морето. "Работеше по морето екскурзовод. Приятелка имаше, тя искаше да се оженят, но той не искаше и тя се омъжи за друг", разказва майката на стрелеца.

Жената се зарича, че ако синът й бъде осъден на затвор, тя ще се обеси. "Аз без него не мога", завършва разказа си майката на стрелеца от Лясковец. По думите на Стефанка Петкова "за 53 години не сме се разделяли толкова много".

Както Dnes.bg писа, Окръжният съд във Велико Търново наложи мярка "задържане под стража" на Петко Савов. Заседанието на съда се състоя в областната болница "Д-р Стефан Черкезов", където 53-годишният мъж беше опериран заради получените огнестрелни рани при акцията на полицията по обезвреждането му. 

Още в събота, ден след развръзката на случая, прокуратурата повдигна обвинение на Петко Савов за умишлено убийство на полицая Емил Шарков.

Следващото заседание на Окръжния съд ще се състои на 21 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
5
 
! Отговори
do 162 преди 10 години
Ако беше поне малко умен, щеше да знаеш, че всяка теза има еднакво силна антитеза. В тоя смисъл всичко е до тълкувание, т.е. субективно. Което пък значи, че Петков е точно толкова виновен и невинен, колкото са и полицаите, влезли в дома му. 50 на 50, чаткаш ли? Ай ся да фъргаме зарове, а?
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Случаен"Да не забравяме и съседите! Те безгрешни ли са! Децата от училище които са тормозили тези хора. "Това е един от много тежките проблеми за последните 15-20 години. Проявите на детско и младежко хулиганство. Както тези гаменчета дори не подозират че рискуват живота си с тези свои прояви. Питам се родителите им нормални ли са, та не им забият два здрави шамара? Може би предпочитат да ги видят в ковчега?
153
1
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
До Орешарски. Ако искате да има специализиран отряд в полицията, поканете една ловна дружинка. Те са големи професионалисти за разлика от пешечното месо с което разполагате.
152
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам много хора цитират НК, някои даже и НПК. И си задавам неизбежния въпрос колко от вас действително имат представа от наказателно право и наказателен процес. Вдигнете ръчички да ви видя, просто любопитство. Законът не е, за да го четеш, а за да го тълкуваш. И аз мога да извася НК и да цитирам, ама само човек с опит може да ТЪЛКУВА. Много компетентни в тая държава, бре. Аз не разбирам и чакам специалистите да кажат, пък вие си чешете езиците.. :)
151
1
 
3
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До СлучаенСъгласна съм с Вашата позиция - трагедията е двустранна, тя не е еднопосочна, не бива да се противопоставя убития полицай на Петко. Не са виновни нито единия, който изпълнявал заповед, нито другия, който не еполучил адекватна помощ. Системата е такава, но и майката има голяма вина. Още при първите признаци и конфликти със съседите трябваше вместо да мисли че не може без него да му помогне. Най-често задълбочаване на тежки психични разстройства се пренебрегват от семейството.
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хак да им е на Прокуратурата сега с тоя случай, нямат измъкване. Ако скалъпят някакво свое тълкувание на закона, Петков ще ги осъди в Европа, неизбежно е.
149
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижда,че отвън са полицаи. Просто трябваше да се предаде! След това обвиненията срещу него можеха дори да не издържат в следствието или съда. Нямаше да има ранени,нямаше да има убити, нямаше той да остане с 1 бъбрек и разкъсан стомах, нямаше майка му да остане сама сега. КОЛКО *** И *** ЧОВЕК ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ЗА ДА ДЕЙСТВАШ ПО ТОЗИ НАЧИН!!! Дали е луд не знам, може би не. НО *** КАТО ***-ОПРЕДЕЛЕНО Е! какво печели сега? Живота му и на майка му се обръща на 180 градуса
148
1
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Причини много, виновни много .Трагедията е една. Седим и си пишем, но си казваме. Да ни пази БОГ, никой не е застрахован от изглупяване. Да се молим да не се повтарят такива трагедии.
147
6
 
7
 
! Отговори
PENTIYMA преди 10 години
Народа псшхясва щом има луди дето и се хващат на думите на една луда.Не чухте ли че заплашвал децата от училището.По добре се радвайте че не е станала някоя по голяма трагедия.Всеки който и вярва да отиде на психопреглед
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BaceРазсъжденията ти са глупави и не се връзват. Първо майката е видяла през прозореца въоръжените полицаи. Слава богу все още *** не са тръгнали с полицейски коли, на група от 10-20 души и не си боядисват лицата с бял тебешир. Второ тоя Петко не е бил милионер за да го нападнат толкова енергично някви ***. Тези ***, двама или трима ако го нападнеха щеше да бъде през нощта като спи със шперц за вратата, а не призори на разсъмване. Дори за адвокат не ставаш. Уникално *** си!
145
1
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Истината е някъде там! Жалко за мъртвото момче, жалко за семейството му. Да им даде сили Бог, да живеят. НО! едно но, което изпълва пространството. Всеки изказва мнение и мисли , че неговото мнение е правилно. В цялата история има две страни. Едната е полицията, а другата е мъжат и майка му. Да не забравяме и съседите! Те безгрешни ли са! Децата от училище които са тормозили тези хора. Я да се замислим,като чели станаха много обстоятелствата довели до тази трагедия, но истината е някъде там.
144
3
 
2
 
! Отговори
до 152 преди 10 години
Хаха, точка, точка, запетайка, ай прочети НК и пак пробвай с точките
143
1
 
6
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До BaceОооо, здрасти, човеко, зомбиран от СКАТ, демек от Фюрера. Ясен си ми.Приятели, разберете че нещата са довели до жертви именно заради некомпетентен подход към планиране на самата акция. Този, който е планирал този фарс и не е забравил да звънне на ***-***, трябва да се знае. Кой е този гений на тактика който е пратил баретите там? Кой е е наредил? Името му защо не се знае?
142
11
 
6
 
! Отговори
ЦВЪ-ЗВЪ Е УБИЕЦА! преди 10 години
До Майор Петров УБИЕЦЪТ НЕ Е ЦВЕТЕЛИН ЙОВЧЕВ! УБИЕЦЪТ Е ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, КОЙТО НЕ Е ОТНЕЛ НЕЗАКОННО ПРИТЕЖАВАНОТО ОРЪЖИЕ НА ЕДИН ПСИХОПАТ. ТОЯ МЪЖ ИМА ИЗТЕКЛО ПРАВО ЗА ЛОВНО ОРЪЖИЕ, НИКОЙ НЕ МУ ГО ОТНЕМА, НИКОЙ НЕ ГО ИЗПРАЩА НА НОВА ЕКСПЕРТИЗА ЗА ПРИТЕЖАВАНЕ НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ, НИКОЙ НЕ СЕ ЗАПИТВА КАК ТАКА МЪЖ КОЙТО 4 ГОДИНИ НЕ ИЗЛИЗА ОТ ДОМА СИ ПРИТЕЖАВА ВСЕ ОЩЕ ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ
141
2
 
6
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Анонимен150Човек, по закон НЯМАШ право да окажеш въоръжена съпротива ни на *** ни на полицаи дори да ти нахлуят в къщата. Не виждам никакво противоречие в коментарите ми. Нямаш право и точка. Защото това са законите в НК на РБ. за това всякакви глупости че било по закон принудителна самоотбрана си остават глупости. Този човек и сто пъти да е бил вменяем, не е имал право да стреля по никой. Точка. Такъв закон просто няма.
140
4
 
5
 
! Отговори
Bace преди 10 години
А колко крадци и убийци се маскират като полицаи и влизат и вършат поразии ? Дори ако гледате СКАТ ще разберете че и *** по селата са приели този подход . Доста ще се замислите дали да защитавате полицията . От това интервю се вижда че полицаите са направили куп елементарни грешки и сами са предизвикали човека ! Давате ли си сметка колко души биха реагирали по същият начин познаваики ситуацията около тях ?
139
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Злопаметната просто дрънка и си противоречи
138
1
 
0
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Анонимен 146дори улична престъпност при нас скочи драстично за последната година. Мои приятели в МВР казват "Съдът е корумпиран - ние ги хващаме, ама те ги пускат!". Само в нашия тих район има десетина жертви от уличен грабеж, такова чудо не е имало. Абе, те са купили ВКС, ние за МВР говорим, моля ви се.... Изпращам бабите до спирката, защото са бити и ги е страх.
137
3
 
1
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До До злопаметна! 144...и като ги изпотрепе - влиза в затвора, голЕЕЕЕмо щастие, нЕЕЕма що, успокоих съ.
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПравилноЧакай, чакай! Спри със свободните съчинения! Кога и кой е съобщил, че къщата на тоя Петков е обирана три пъти? Те са му крещели да се предаде,а не да им предаде имуществото си. Освен това месец преди това той стрелял във въздуха от балкона, когато полицаи отвън опитали да преговарят с него за психиатрична експертиза. Тоест той е знаел кой го търси и за какво, дори се е подготвил, подготвил е оръжието за стрелба. Проявил е изключителна ТЪПОТА.