Пенсионната система остава в криза

Покачването на осигурителната тежест сега е риск, според ИПИ
30 мар 2014 16:26,
39
Пенсионната система остава в криза
Снимка: БТА

Предвид разходно-покривния характер на българската пенсионна система и демографските проблеми, пред които е изправена страната, управляващите трябва да лягат и стават с информационните бюлетини на НОИ. Прегледът на състоянието на системата на държавното обществено осигуряване (ДОО) през 2013 г. и на пенсионната система в частност показват няколко, меко казано, притеснителни тенденции, се отбелязва в анализ на Явор Алексиев от ИПИ.

През 2013 г. разходите за пенсии достигат 9,92% от БВП (при 9,30% през 2012 г.), което е най-високият дял за периода 2003-2013 г.

Приходите от осигуровки са достатъчни за покриването на едва 47% от общите разходите на държавното обществено осигуряване (при 45,8% през 2012 г.). Въпреки лекото подобрение, повече от половината от разходите на системата се покриват с трансфер от държавата – под формата на участието на държавата като трети осигурител и с директен трансфер от републиканския бюджет (т.е. от други приходоизточници). „Временното замразяване” на започнатата от миналото правителство, макар и плаха, пенсионна реформа за вдигане на изискванията за стаж и възраст, крие риск от заличаването на дори този минимален напредък през 2014 г., пише в анализа.

През 2013 г. трансферите от централния бюджет (под формата на субсидии и вноски) към системата на държавното обществено осигуряване, възлизат на 4,7 млрд. лв. Това е равносилно на 6,02% от БВП на страната за 2013 г., което е вторият най-висок дял след регистрираните 6,85% през 2010 г. Този дефицит в системата на ДОО също така далеч превишава недостига в общия консолидиран бюджет на държавата, но почти не привлича обществено внимание.

Огромната част от проблемите с финансирането на системата на ДОО са следствие от забавянето на пенсионната реформа. Действително, само през 2013 г. разходите за пенсии скачат с над 500 млн. лв. На фона на социалното напрежение в страната е видно, че не можем да очакваме подходът на сегашното правителство към разрешаването на проблемите в пенсионната система да бъде смел и далновиден, независимо от спешността на проблема.

Все пак е радващ фактът, че социалният министър Хасан Адемов (поне на този етап) изключи като възможност предложеното от синдикатите повишаване на осигурителните вноски с 2 процентни пункта. В сегашните условия, подобен ход първо не би генерирал очакваните (и крайно недостатъчни) 190 млн. лв. приходи и второ би могъл да окаже негативен ефект върху едва понадигналия глава през миналата година пазар на труда. Ниската инвестиционна активност и сравнително слабото покачване на доходите на наетите по трудово и служебно правоотношение през 2013 г. са също аргументи против покачването на осигурителната тежест – риск, който икономиката не може да си позволи.

В същото време от данните на НОИ е видно, че установеният за някои категории труд модел на ранно пенсиониране вече не е „характеристика” на системата, а воденичен камък на врата ѝ. И ако действително дадени видове труд предполагат по-сериозни последици за здравето на работещите, то усилията следва да се насочат в посока подобряване на условията и създаване на системи за последваща преквалификация, които да създадат стимули на работниците от I и II категория труд, които все още могат да работят, да го сторят. Последното нещо, което системата може да си позволи, е да продължи да се политиканства на нейн гръб с цел печеленето на одобрението на определени слоеве от обществото.

Най-естественият път към балансирането на финансовите потоци към и от разходно-покривната пенсионна система е през едновременното покачване на заетостта и създаването на стимули за оставането на пазара на труда по-дълго и за плащането на осигурителни вноски. Предвид демографската действителност и масовото укриване на осигуровки в страната, обаче, дори създаването на един милион нови работни места няма да бъде достатъчен за покриването на всички разходи на НОИ.

Реформата трябва да е изначална и последователна, и да се насочи към по-голямо обвързване на платените осигуровки с получаваните пенсии. Това най-лесно може да се случи посредством плавен преход от разходно-покривната система към лични пенсионни сметки, в които работещите да внасят своите вноски и във всеки един момент знаят колко точно са техните пенсионни спестявания. Въпросът е дали имаме (или някога ще имаме) държавници, които могат да поемат отговорност за подобен процес, пък било то с цената на първоначално неодобрение от общество, което са свикнали да приспиват с обещания и държавни трансфери.

Още икономически и политически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
37, фалшиви инвалиди преди 10 години
са предимно ***. Другите разходи покрай това племе също са огромни.Омръзна ми да пиша по форумите, че е престъпление да храним даром здрави, млади хора, след като милиони декари държавна земеделска земя пустее.Омръзна ми да напомням как Китай преди близо половин век ЗАБРАНИ да се създава повече от едно дете в семейство. За нас е достатъчен двудетен модел (Веднага някакви *** ревват, че трябва да се раждат по 3 деца, за да се увеличи нацията. А етническия баланс, бе, ***?!)
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като СОЛ дължа 12,8% на НОИ за пенсия и 5 % за ДЗПО на частен пенсионен фонд , като парите ми за него не отиват в НОИ,а както каза Румен в частни фондове.Престанете да говорите ,че *** източват НОИ,защото това го правят предимно българи и с фалшиви ТЕЛК,и с фондове.Няма друг народ освен българският,който толкова да си вреди сам. П.П.С най-продължителен живот в Европа са испанците,защото,имат сиеста и не се скапват като нас от работа и от злоба.
26
1
 
8
 
! Отговори
Баба ми разказваше преди 10 години
Работа вика и всеки месец ми зимат 2%каса за пенсия!около 3лева тогава.Работеха вика 3млн и нешто.средно вика по левче за каса са 3мн.на месец или 36 на година. За 35 години около милиард и 200мн.+-.Ето тея пари вика след 89' Луканов и компания раздадоха на тяхните си кредитни милионери чрез създаването на 70-80 банки за 1 година.Това са вика тия прословути куфарчета,сега вика как да не ми е 184лева пенсията като те вика окрадоха парите за пенсии.Червената зган долна продажна БКП/БСП
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От *** за пенсионерите не остава! Е затова се замислете дали трябва да внасяте осигуровки че *** да ги прилапат когато дойде време да се пенсионирате възраста ще стане 80години който доживее
24
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Въпросите са много- как днешните млади ще натрупат трудов стаж при тази задълбочаваща се безработица, как? Как си представяте работещи на 65 г. независимо от професията? Кой работодател ще ни държи на работа на тази възраст, при положение, че след 45г. хората трудно намират работа? Не искам да бъдем упреквани от младите, че заемаме работни места- искам да се пенсионирам достойно!!Живота ни мина в кризи, затягане на коланите, хиперинфлации и какво ли не! Време е комунистите да си платят!!!!!
23
0
 
11
 
! Отговори
иван преди 10 години
До 14 - Супер прав си! Но кой говори за това, колко хора знаят, че до 1947 г. в България е имало пенсионен фонд, поименни партиди с внасяните осигурителни вноски! Как всички управляващи 25 г. от 1989 г. ще поемат отговорност затова, че не се помисли още тогава какво ще се случи днес- все "експерти", "капацитети" и пр.- как ще ми осигурите достойни старини- при 39 г. стаж колко още трябва да работя за да покрия кривите Ви сметки. Работещи на възраст над 55 г. как ще бъдат защитени от съкращения??
22
0
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
КТ Подкрепа поиска увеличаване на осигуровките за пенсия и безработица. А в същност е необходимо още:- Качване МРЗ на Обществения мин. (562лв., по 15 лв. мес.) и Криминализиране на умишлено укритите осиг. вноски.- Пенсионни и осигурителни вноски в/у всички доходи от Труд и Доходоносна собственост.- При фалит изравняване правата на дължавата и работниците (2/3 са данъци и осигуровки. - Отделен закон за Солидарна пенсионна система, без таван (2400 лв.), при Пенсионна възраст за всички с 12г. под средната продължителност на живата (както иска ЕС). - Инвалидните пенсии
21
0
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Измами, измами...1. Само 2/3 от вноските за пенсии отиват за "разходно-покривни" пенсии. 1/3 отиват в Частните пенсионни фондове на Олигархията с които тя финансира собствените си фирми...2. От 2,25 милиона "пенсии", само 1,3 са истинските пенсии, останалите са "Здравно-осигурителни обезщетения за инвалидност"... и трябва да се плащат от здравните осигуровки (те не са данъци - нали...)Извод - Преминава се на 100% солидарна пенсионна система САМО ЗА ТРУД и вноските от 3,3 осигурени стигат..
20
3
 
14
 
! Отговори
преди 10 години
при толкова шапкари и ушеви как да оцелее пенсионната система...как?
19
3
 
9
 
! Отговори
ники преди 10 години
до 8 ами при 20 год първа категория и 18 втора и пенсия 310 лева, как мислиш че оцелявам
18
2
 
17
 
! Отговори
допълвам: преди 10 години
От тези 200 000 соц.пенсионери -200 000 са ***, от 500 000 пенсионери по болест - 400 000 са *** от 1год. до 100 год. възраст.
17
8
 
15
 
! Отговори
крадливи гадове преди 10 години
Мръсни комунисти,ако не бяхте окрали парите от пенсионния фонд,нямаше да има криза в системата.Къде са ми парите,които 45 год.съм внасял за пенсия?Къде??? Изпитвам отвращение към всички БКП престъпници.Дано гангренясате?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nqmam nishto protiv pensionerite da rabotqt,no ne I v durjavnata administraciq,pulno e s policai I voenni,koito vzimat golemi pensii da mishkuvat I da nqma mqsto za mladite!
15
2
 
19
 
! Отговори
"Прецакания&quo преди 10 години
Големият проблем е в огромните, неизчислими ежегодни кражби на ДДС, неплащане на акциз, укриване на даници, неплащане на осигуровки и други икономически престъпления, извършвани повече от 25 години. Да не забравяме и откраднатото от нашите баби, дядовци и родители!!! БСК, КРИБ и други подобни, които обслужват олигарсите постоянно искат увеличение на възрастта!!! Е, като пукнеме, кой ще им създава материални блага за крадене!?
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох!Отчайваща работа.Нито, когато сме работили са ни плащали както трябва,нито като сме вече пенсионери вземаме очакван размер пенсия.И това е така,защото се намираме в т.нар. ПОСТТОТАЛИТАРЕН ПЕРИОД - нито сме отхвърлили старото ,нито сме наясно как в демократични условия,трябва да оценяваме пенсионерите.Вървим към някакъв ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ.Тези,които отговарят на условия за пенсиониране,вземат толкоз колкото някои без да са имали необходимият стаж.ЗАЩО Е ТАКА???
13
2
 
6
 
! Отговори
с. преди 10 години
Ами аз съм шоп!Бачкам си и не вися на врата на никого!А щом ни е толкова гаден града защо всички сте масово тука!?Пич,айде да не си избиваш провинциалните комплекси!
12
2
 
16
 
! Отговори
с. преди 10 години
И да добавя,че на никой не му е интересно да изхранва Бай ***!А мръсната и продажна политическа *** е направила така нещата защото разчита на гласовете на черните *** по изборите за да пази статуквото и да папка!Тия дни видяхме отново как парламента и депутатите пак обслужиха орално банковото лоби и не направиха нищо за стотиците хиляди загробени хорица!Нищо,че Станишев се изказа,че банките тука правели неща дето в белите държави не смеели разбираш ли!НОИ е черна дупка за пари!
11
2
 
17
 
! Отговори
с. преди 10 години
Някога сме имали много добър пенсионен фонд създаден от Буров по белгийски образец с пари трупани десетилетия!В един момент комунистическата власт ги лапва и почва да изплаща пенсиите от държавния бюджет!Още тогава са поставени основите на бъдещата мизерия!А след това червените другари източиха държавата включително и натрупаните пари от осигуровки!И затова са тия тавани на пенсии и липсата на лични партиди!Ама балъците измрЕха пичове и хората се усетиха,че нямат никакъв интерес да плащат!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АлексЗа голямо съжаление сте прав. Единственото спасение да сте богат бенционер е сега да сте милиционер, заленочорапковец а за по-амбициозните дупедат!
9
3
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
За съжаление за пенсионерите изход няма. От давна им се окрадоха внесените пари и сега зависят изцяло от фондовете. По младите не вярват (и с право) в пенсионната система и не внасят осигуровки. Това ще си е низходяща спирала до пълен банкрут. Единствения изход според мен е рестарт на системата и поредица непопулярни мерки (което ще е политическо самоубийство), така че шанс за сегашните пенсионери или тези от следващите 20-30 години няма.