Фалшивото интервю с Борисов - грижа на саморегулацията

СЕМ се обръща към КЗК и КЗП за заблуждаваща реклама
85
Фалшивото интервю с Борисов - грижа на саморегулацията
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Санкционирането на заблуждаващата реклама е от компетентността на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Това изтъкват от Съвета за електронни медии, който на свое заседание реши да се обърне към двете комисии след сигнали за „интервюто“ с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, излъчено в предаването „Оригиналът“ на TV7 с водещ Иван Гарелов.

Още по темата
СЕМ констатира, че авторекламата към него, която обявява, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път ще участва в "Оригиналът", въвежда зрителите в заблуждение, защото обявява, че в предаването ще присъства някой, който вече нееднократно публично е заявил, че не приема поканата.

От регулатора посочват, че съдържанието на авторекламата по закон трябва да отговаря на изискванията за търговска реклама.

Както Dnеs.bg писа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати сигнал до Съвета за електронни медии, в който заявява: „Въпреки изричния ми отказ да участвам в това предаване по ТV 7 по недопустим за правилата на журналистическата професия и етика начин беше направена манипулация с мои изказвания, извадени от контекста, в който са били направени за други медии“.

Според лидера на ГЕРБ така съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформиране за истинските му позиции.

От СЕМ обаче са решили на заседание вчера, че фалшивото интервю в предаването с лидера на ГЕРБ, в което към негови реплики по друг повод са монтирани въпроси, макар и да прекрачва етични стандарти на журналистиката, не попада пряко под санкцията на Закона за радиото и телевизията. От регулаторния орган посочват, че законодателят е оставил подобни медийни практики на грижата на саморегулацията.

Членовете на СЕМ обаче се чувствали длъжни да припомнят, че ако се сменя жанровата конвенция на предаването и фалшивото интервю се представя като политическа сатира или просто шега, както настоява водещият, зрителите трябва да знаят това, докато го гледат, а не да го научават едва на финала.

„Тъй като казусът се появява в навечерието на предизборната кампания, СЕМ взе решение да изготви и приеме декларация, в която да апелира за равнопоставеност и коректност при представянето на кандидатите и политическите субекти, за кампания, която да върне добрия тон в политическото говорене“, посочват от регулатора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България без цензура звучи някак абсурдно след всички пумий дето Бюреков натори последно време...
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко Будата "говори" само по Боковизията (НОВА) и коментира само умело подбрани удобни "въпроси",за които са му написани отговори. За истинско интервю не му достигат силиците, защото е такъв, какъвто го определи Бареков (когото пък приемам за политик почти толкова, колкото и Боката). Жалка журналистическа картинка!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак ли бюреков само кал и мръсотия от тоя
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЯЛ ГЕНЕРАЛ И ПРЕВРАТАДЖИЯ,СЪС ОТКРАДНАТИТЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ ПАРИ ЩЕШЕ ДА ПЛАТИ ЗОЛУМИТЕ КОИТО БЕШЕ НАМИСЛИЛ И ОРГАНИЗИРАЛ,СЪД ЗА ТЕРОРИСТИТЕ
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗНАЧИ ВСЕ ПАК НЯКОЙ СИ Е ПРИЗНАЛ ЧЕ БОРИСОВ МУ Е ПЛАТИЛ ДА ОРГАНИЗИРА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ,СЕГА ЦАЦАРОВ ТРЯБВА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ЗА ДА МОЖЕ БОЙКО ДА ВЛЕЗНЕ ВЪВ ЗАТВОРА ЗА ДЪЛГО
12
11
 
8
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Че то и Боко е менте ,но за това никой не се е самосезирал .
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гога!!!!Пратете сигнала към Светия Синод. ----Да проверят троянската чушка да не е прекалено люта ли?
10
4
 
16
 
! Отговори
задкулисия в СЕМ преди 10 години
Гарелов е дърта червена ***, а СЕМ са казионен орган на БСП и ДПС! Очаква се засилване на поръчките по изборите, кеф ти Костинбродски театри, кеф ти монтирани подслушвания и каквото още извратения червен мозък роди като опорни точки!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЦАЦАРОВ ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРА-----Теб ти плащат на коментар, ама някой проверява ли дали не пишеш глупости... Защото току що загуби надницата си за днес... Ако следеше внимателно медиите (все пак за това ти се плаща) не петното, а дружката му каза за тези 500хил, докато петното тотално отрича. Двамата са били заедно, ама са правили различни неща...
8
1
 
12
 
! Отговори
Гога!!!! преди 10 години
Има парламентарна комисия, има специализиран орган за регулация на медиите, но всичките сте партийни назначения и партийци на хранилка.Нито турските станции по морето можете да спрете, нито Барека можахте да озаптите, когато тръбеше, че в Костинброд е извършен преврат.За какво взимате заплати бе, ***? Пратете сигнала към Светия Синод.
7
10
 
3
 
! Отговори
гръб преди 10 години
Интервюто може да е фалшиво, ама червената книжка едва ли...
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъжно е да си журналист в БГ. Продаваш се на този който даде повече. Той те експлоатира орално както си поиска. Много напомня на най-древната професия. Гарелов го имах за сериозен журналист, но явно и той има деца да храни...За мен ТВ7 не е телевизия, ами някаква кабеларка получила незнайно как национален лиценз. Факт, е че всяка телевизия извърта нещата да са угодни на този който плаща, но ТВ7 чисто и откровено лъжат и манипулират. Жалко за толкова добри журналисти отишли в тази помийна яма...
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПУДЕЛА НА ЕРДОГАН
4
0
 
4
 
! Отговори
Sremci преди 10 години
bg medii sa mafia.istinata e v nemskite, turskite i frenskite medii.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избори идват, пак се почва. Миналите избори доказаха, че Българското общество може да бъде лесно манипулирано, защото е ПРОСТО! И ето пак се започва. Гледайте как изведнъж ще оцапат ПАК Борисов, а накрая ще се окаже, че всичко е било фарс. Ама какво от това. Нали народът е страхлив и не смее да си измете от парламента, а и те ще вдигнат и армията, за да смажат протестите. Така че, *** НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
2
5
 
22
 
! Отговори
АНТИТРОЛ преди 10 години
До АнонименДо трола по-долу:ПЕТНОТО еднозначно каза, че пари е вземал само от Бареков. Затова стига си спамил/а с мантрите на опорните Ви точки, а прочети новините.
1
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦАЦАРОВ ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА ПОИСКА СВАЛЯНЕТО НА ИМУНИТЕТА НА БОРИСОВ,СЛЕД КАТО ПЕТНОТО СИ ПРИЗНА ЧЕ БОРИСОВ МУ Е ДАЛ 12 000 И ОБЕЩАЛ ОЩЕ 500 000 ЗА ДА ОРГАНИЗИРА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ И ДА СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО,БОРИСОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБВИНЕН В ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ ПРОТИВ РОДИНАТА СИ ,НАЦИОНАЛНА ИЗМЯНА,И ОРГАНИЗИРАНЕТО НА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ