Българите гостоприемни към туристите, към бежанците - не

Сирийски журналист коментира прогонването на бежанци от с. Розово
Обновена: 28 апр 2014 14:12 | 28 апр 2014 11:01,
174
Българите гостоприемни към туристите, към бежанците - не
Къщата, в която са били настанени сирийските бежанци, снимка: Нова тв

По данни на МВР нито един сирийски бежанец не е извършил престъпление и не е престъпил закона. Това заяви сирийският журналист Нидал Хлайф в сутрешния блок на Нова тв по повод разразилите се протести в село Розово, заради които в края на миналата седмица три сирийски семейства бяха изгонени от селото.

Българското общество е гостоприемно и толерантно само към туристите, защото те имат пари. Но един бежанец, защото е беден и нещастен – той не е атрактивен, не ни трябва, коментира Хлайф.

Миналата седмица 17 души, 6 от които са деца, се настаняват в къща под наем в село Розово. Тези хора са със статут на бежанци  и идват от бежанския лагер в Харманли. Те имат пълно законно право да си търсят жилище. Все още нямат документи за самоличност, но предстои да им бъдат издадени такива, когато представят пред държавата документи, че са се настанили някъде да живеят.

Същата вечер напрежението се изостря и жителите на Розово излизат на протест. Те заявяват, че се страхуват от сирийците и са притеснени за безопасността на  децата си.

В петък населението на Розово се събира отново на протест с искане те да се махат.

След тези събития, в събота, семействата напускат селото под полицейски надзор. В момента те се намират в друго село, но кое е то, не се съобщава.  Добре са, но вече нямат много пари и не смеят изобщо да излизат от къщата, в която са се настанили.

В село Розово, където живеят 1000 души, вече е събрана подписка с 550 подписа срещу бежанците.
 
„Как да комуникираме с тях, като не знаят български”, питат местните.

Кметицата на Розово пък обясни, че никой не е предупредил нито нея, нито пък кмета на община Казанлък, че тези хора ще бъдат настанени там.

Мъжът , дал под наем къщата си на сирийските бежанци,  Димитър Стоянов, с прякор Шашмата, заяви, че е взел наем по 400 лева на семейство, общо над 1000 лева. Попитан дали им е върнал парите, след като хората са изгонени, Стоянов заяви: „На тях лично не. Не искам да коментирам това”.

Според сириеца Нидал Хлайф виновни са политици и кметове, които манипулират хората, че бежанците са заплаха.

„Редица политици демонизираха бежанците. Дори двама от тези политици в момента се готвят да станат евродепутати -  да станат част от европейската общност, чиито основни принципи са свободното движение и човешките права.  Това са Джамбазки и Сидеров“, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: бежанцисирийци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
4
 
! Отговори
националист преди 10 години
Напротив хора като Сидеров и Ташева ни казват истината, която се премълчава от антинародните медии с цел да ни успят и да бъдем превзети етнически и икономически и да стане като в Сирия и Украйна! Атакистите ни събуждат повече от 9 години ни отварят очите за истината, който иска ще я види, който не вижда истината просто няма как да помогне на българите! АТАКА ПОБЕДА!
119
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 години
Холандия изказа следното мнение за бежанците: " това са хора , които не могат нищо да работят , нямат никаква квалификация и трудови навици"".Толерантна" Холандия не ги иска , ние трябва да ги искаме.Айде стига са ни командвали от вън. В България българите казват какво да става.
118
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 10 години
Относно бежанците ще има винаги едно подозрение , защото покрай тях влязоха в държавата ни и престъпници и такива които се пишат бежанци без да са такива!
117
8
 
2
 
! Отговори
voi преди 10 години
Vashta mama kωrvenska mizerni balgarski bokluci
116
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne znam, az lichno sam edno dete, no maika mi mi se obajda samo za pari, zashoto sam I jivqla v kashtata....I trqbva da plashtam cql jivot, ta predstavqm si, kak bi se darjala s chujdi...
115
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е вярно, а ако е, то трябва да си вземем поука и да не се държим така.
114
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"нито един сирийски бежанец не е извършил престъпление" сирийско журналистче вчера имаше интервю с човек от МВР който обясняваше как арабските (сирийски) *** замерят наши полицаи по границата с камъни затова че не ги пускат да минат, в София край бежанските лагери обикновените хора са пропищяли от кражби от араби - крадат директно пълни чанти посред бял ден, по тъмно покрай ЦУМ може не само бой да изядеш от араби! Чувал ли си как говорят на момичетата тия ***? Вън от България ***!
113
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Араби не ни трябват в България, достатъчно *** си имаме. Тези ,които влизат в България са джихадисти и ако не ги изгоним ще ни подпалят чергата. Който е комуникирал с араби знае какви *** са.
112
1
 
20
 
! Отговори
до 59 преди 10 години
***, можеш да си смениш гражданството, като те е срам. Може да станеш някакъв друг. Може австриец като Хитлер.Но недей немец или румънец,че повече ще те досрамее- върнаха ни няколко пъти групи с нелегални имигранти. Очевидно хората в Ризово са си европейци- не искат нелегални необразовани имигранти, изповядващи ислям. А btw, ти как помогна на нелегалните имигранти, какво направи за тя или чакаш държавата и другите да направят, а ти само да цъкаш ид а се възмущаваш по форумите
111
2
 
23
 
! Отговори
Целокупна България преди 10 години
Еее, ама на тези от медиите явно здраво им плащат, за да продължават една и съща *** пропаганда: "сирийски бежанци", та "сирийски бежанци"! А бе не разбрахте ли, че на народа отдавна му светна, че това са нелегални имигранти от кол и въже, които нямат никакво право да са на наша територия, а камо ли да им дават статут и помощи! Ако има сред тях сирийци, те са една малка част, но също не са бежанци !!!
110
16
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Всеки ден показваме на света ,колко не ставаме.
109
4
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До marsianДостатъчно си оплюл България и народа ни.Колко от тези са сирийци?Колко са бежанците и защо огромна част от тях са без документи?Вие ще приемете ли във вашия дом толкова много хора,не за ден,без доходи,ще имате ли средства да изхранвате,обличате,поемате всичките им разходи,да се грижите за здравето и образованието,да им намирате работа?Европа дава пари и политиците ни продадоха собствения си народ за ПАРИ.С надеждата,че ние ще проявим толерантност и състрадателност!Не сме балъци обаче
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо държави като Франция не предлагат убежище на повече от 500 сирийци? Защото си имат опит с арабите и знаят, че се въдят като въшки, правят мизерии и няма отърване от тях после... А защо ние трябва да сме "гостоприемни" и "толерантни", а после ЕС да се тупа в гърдите колко бежанци са спасили...
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ги гледах тия направо паднах...до къде е стигнал кретенизма на българина...представи си как се чувстват германци и англичани като им се изтърсят тия прошляци на гурбет там...*** търпят. Те и на мен пречат тия дето се настаниха в съседния апартамент от една такава махала и ми дават всеки ден акъл, ама и аз търпя селяндурщината им...кво да се прави те са важните в момента. Дано им спрат всички държавни пари на тия.
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DarwinПрав си Дарвине - скотът рядко е толерантен - не му е в генна. В природата силния изяжда слабия (в нашия смисъл олигарските ни е..т). Ей заради това казвам, че в България всичко си е на мястото - законът на джунглата на практика.
105
1
 
4
 
! Отговори
do marsiane преди 10 години
Abe, tursko chengene litsemerno, shto ne si odish u turkia pri tunelite i magistralite, a pishesh po bulgarskite forumi ot zapadna ewropa. I tova, che si slonil na avatara si valk kak da go priemame, che si bolen turski natsionalist-fashist li? Litsemeri ste wie musiulmanskite ***!
104
4
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 10 години
Вече са в гр. Крън но крънчани не знаят за това.
103
2
 
6
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
В природата не съществува понятието толерантност! Толерантен лъв или лъвица ? Религии и клишета, промиване на мозици, внушения от медии - глупости !!!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toi selqninat komshiqta ot susednoto selo ne moje da ponasq i nepoznatite lica gi gledat na kruv, puk te "bejanci" im doveli.... Kude otivash ti, moje bi??? Bulgarinut si e rasist.Tochka! Ne e qsno zashto, no e taka, za dobro ili zlo... a narodut trudno shte se promeni. shte sa nujni nqkolko pokoleniq, a do togava taka i taka nqma mai da ni ima :-)
101
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амии не искам джамии, фереджета и ***,да ми реват за башибозушки права. Сред тях няма християни, все едни забулени идват. Щом и ЕС не ги иска и ни ги връща няколко пъти, смятайте колко са "читави". Щом НПО-та признаха, че са необразовани и без трудови навици, значи *** се увеличават