Хората биха оценили честността на политиците!

Президентът поздрави абсолвенти от Американския университет
Обновена: 18 май 2014 14:04 | 18 май 2014 13:52, Веселина Йорданова
156
Хората биха оценили честността на политиците!
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БулФото, архив

Президентът Росен Плевнелиев и посланикът на САЩ в България Марси Рийс пожелаха днес "на добър час" на 242 бакалаври от 20-ия випуск на Американския университет в България /АУБ/. Това стана на тържествена церемония на централния площад в Благоевград, предаде БТА.

България е демократична държава, член на ЕС и НАТО, което е изпълнен стратегически приоритет на българската държава и цивилизационен избор, който гарантира сигурност, демокрация и човешки свободи, каза в поздравлението си към дипломиралите се студенти Росен Плевнелиев.

Но не всички промени са положителни, отбеляза той. Днес виждаме как в Европа все още е възможно да се прекрояват държавни граници едностранно, със сила и в противоречие с международния правов ред, как основни ценности могат да бъдат поставени под въпрос. Понякога глобалните промени ни изглеждат далечни, но отразяват действията и личните избори на хора като вас и като мен, посочи държавният глава.

Мислещите, активните и просветените граждани могат да променят света към по-добро, отбеляза още президентът. В бъдеще, по думите му, само нациите, притежаващи дългосрочна визия и качествено образование, ще бъдат успешни. Липсата на стратегическо мислене и дългосрочно планиране според него води до ниска ефективност и лоши резултати.

Държавният глава посочи пред завършващите студенти от АУБ и седем прости, но важни, по думите му, правила, които му помагат в работата и той се надява да бъдат полезни и за тях. На първо място той посочи да имат приоритети, да имат ценности, които помагат да се изграждат доверие и прозрачност. Да мислят винаги в перспектива, да търсят съгласие, да изграждат доверие, да създават собствени инициативи, за да бъдат разпознати от обществото, да не обещават много, но да спазват обещанията си, защото хората са мъдри и не очакват чудеса, но биха оценили честността на политиците, посъветва още Плевнелиев младите хора.

Почетен оратор на тазгодишната церемония бе посланикът на САЩ в България Марси Рийс. Тя определи пет специфични компонента на мисията на АУБ и как тя се отразява на способността на неговите възпитаници да бъдат лидери. Според американския посланик те са многообразие, уважение, демокрация, етика, служба.

Пред своите близки, преподаватели, общественици и представители на бизнеса дипломи за бакалаври днес получиха младежи от 26 държави. От завършващите 43 процента са българи, а останалите идват от други държави. За първи път сред абсолвентите има представители от Германия, Южна Корея и Виетнам. В церемонията участваха и 22 студенти от единадесетия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
ne komentiram ,
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората отдавна са оценили твоята честност.Ти си един ходещ,политически труп.
1
3
 
27
 
! Отговори
Lestat преди 10 години
Всичките приказки на президента са като стари народни поговорки.Най-слабият президент в историята на България.