На Спасовден се прибират душите на всички покойници

Ако днес вали дъжд, годината ще е богата
Обновена: 29 май 2014 09:13 | 29 май 2014 09:12, Александър Попов
35
На Спасовден се прибират душите на всички покойници
Снимка: Булфото, архив

Българската православна църква почита днес църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
25
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е празник на хлебари,сладкари и шофьори.Никога не обиждайте нечия националност и религиозни чувства. Всеки народ е дар Божи.Честито на празнуващите, богата реколта, здраве и повече вяра!
10
2
 
4
 
! Отговори
Sodom преди 10 години
До Анонименмного християнски отговор е тва с обесването - определено не е като да пожелаеш нещо на съседа си, абе защо просто не го убиете pink floyd с камъни? ааа не - сетих се, изгаряне на клада, след разпъване на кръст? може би оргия със попове или тва е запазено само за малки момченца?
9
7
 
2
 
! Отговори
xlnt преди 10 години
ауу - деня на зомбито исуф!
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Pink FloydПознавах, един като тебе, същите приказки говореше, обеси се завалията. И ти ще се обесиш, не се притеснявай.
7
12
 
7
 
! Отговори
Pink Floyd преди 10 години
До АнонименЗатова ли, глупчо, всяка изкуфяла баба и всеки неграмотен *** са вярващи, а хора като Дъглас Адамс, Айзъл Азимов, Артър Кларк, Алберт Айнщай, Уди Алън, Марк Твен, Джон Ленън, Ърнест Хемингуей и Франц Кафка са атеисти?
6
4
 
9
 
! Отговори
111 преди 10 години
До Pink Floyd- добро утро , няма нужда от съвети , всеки може да реши за себе си ,жалко за вашата душа
5
2
 
20
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Честит празник, братя и сестри в Христа.
4
3
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
"Те ти, булка, Спасов ден!"Хи-хи-хиик!
3
1
 
15
 
! Отговори
Шофьор преди 10 години
Днес празнуват шофьорите-да няма автомобилни произшествия.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не забравят да приберат пора!
1
20
 
15
 
! Отговори
Pink Floyd преди 10 години
Прибирали душите на покойниците..., леле, каква мощна глупост.Религиите са нищо повече от едни суеверия. Узаконени, организирани и институциализирани суеверия. Психологически залъгалки, експлоатиращи хорските страхове, слабости, необразованост и склонност към предразсъдъци.Разумни и мислещи хора, бягайте далче от всякакви суеверия, включая всякакви религии.