Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри

Държавата предложи туристите по Черноморието да бъдат обслужвани от практиканти
15 юни 2014 09:58,
88
Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри
Снимка: архив, Булфото

С приближаването на пика на новия летен туристически сезон проблемът с недостига на кадри в туризма се разраства. Работодателите от туристическия бизнес съобщават за огромен проблем с намирането на всякакъв тип сезонни работници – от спасители на плажа и среден туристически състав до мениджъри на хотели и ресторанти.

От туристическия бранш потърсиха съдействието на държавата по въпроса. С него се зае лично вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, която обяви, че сезонът ще бъде спасен откъм кадри. Държавата и туристическият бизнес се споразумяха по курортите да бъдат изпратени практиканти, завършващи специализирани училища по туризъм, които да изкарат практиката си и в същото време да обезпечат нуждите на хотелиери и ресторантьори по морето.

На практика държавата предложи българските и чуждите туристи по Черноморието да бъдат обслужвани от млади хора, които имат желание за работа, но нямат никакъв опит. Въпросът е доколко качествено обслужване ще получат така чаканите туристи по време на престоя си по българските курорти и дали практикантите ще отговорят на очакванията за качество на услугата. А също може ли да превърнем туризма си в структуроопределящ отрасъл, както е записано в новата Стратегия за туризма, без конкурентни кадри.

Засега данните от първите четири месеца на годината сочат отлив на българските туристи от нашите морски курорти. И тази година по Великден българите оставиха в съседна Гърция милиони лева. С всяка изминала година родното Черноморие остава извън плановете на българите тъкмо заради ниското качество на туристическите ни услуги.

В същото време специалистите по подбор на кадри посочват, че с приближаването на пика на сезона намирането на по-високо ниво туристически специалисти става изключително трудно. Интересът от страна на кандидатите е нулев, съобщават от агенцията за човешки ресурси Менпауър България. Причините са очевидни - специалистите в туризма, които са достигнали определено ниво на квалификация, вече са се реализирали и нямат желание да работят за ниските заплати на Черноморието. А отвореният европейски трудов пазар, който предлага много по-атрактивни възможности за туристическите кадри, е друга спънка.

А иначе от туристическия бранш отдавна алармират, че ако досега основна пречка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.


Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
стига с тоя туризъм бе. аз прокопсала туристическа държава не знам.
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
95% От хотелиерите у нас са бивши и настоящи "партийци",ченгета, правораздаватели и "бизнесмени". Какъв туризъм очаквате да направят тези хора? Конкурентен?
36
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От investor.bg бизнесменчетата-робовладеци да си гледат работата. Много ясно, че ще се стремим към конкурентен туризъм БЕЗ КОНКУРЕНТНИ КАДРИ, като заплащането от тези същите робовладелци-работодатели (наричащи себе си "бизнеса") е смешно и неадекватно.Повечето от тия бизнесмени не знаят какво значи думата бизнес и са иззедници на българския народ. Ако бяха бизнесмени щяха да знаят, че за каквото плащат - това получават. Принцип в икономиката. А те искат квалифицирани да им работят без заплата.
35
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работя в турзима от 10 години 4 месеца в годината по 80-100 часа на седмица за заплата 1200 лева, която с допълнителните доходи стига 2000 лева. Няма как да изкарам после цяла година с 8000 лева от сезона, макар че като брой часове изработвам това, което изработва човек на нормална целогодишна работа. Чувствам се изключително изтощен от тази работа, като пребито куче. Владея 4 езика. Мисля този сезон да ми е последният в България. Ако се плащаше почасово, доходите щяха да са значително по-големи
34
1
 
35
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Много се кефя на такива статии...Решил съм вече КРАКА МИ ДА НЕ СТЪПИ на Л.айноморието точно заради обслужването, мутрите, вносните пияндурници, ***, селянията и...ЦЕНИТЕ на фона на всички тея "екстри". Вече за втори път ще ходим със семействотоми в Турция, а цените са: За двама възрастни и дете на 5 години със самолетните билети и лет. такси в 5 звезден хотел в Анталия на ол инклузив - 3200 лева! *** МУТРИ БЪЛГАРСКИ....и се радвайте на еврипейските бабички дето все още ви хранят....
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работниците търсят работа по 12 месеца в година за по 4-5 хиляди лева на месец.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От България чак доТурция нашето купе ще е олеле.
31
14
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До rosh 27Нормално Гърция и Турция са профилираха в All inclusive туризма ! Този вид туризъм позволява да се предложи евтина услуга за хората дето и без това са свикнали да ядат *** ... В гърция в такива хотели наемат слугинчета от балканите които им работят цял сезон без пари , сервират салами без месо и сирене което не е от мляко , кафето не им е от кафе от автомати даже и минералната вода им е от чешмата ! Можем да им завиждаме само само за чистото море без екстременти !
30
0
 
53
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Хотел със 740 стаи , заплата камериерка 450 лв, подръжка 600 лв. , сервитьори 450 лв. готвачи 700 лв. , администратори 700лв ако могат да знаят поне 4 езика.Вие за тези пари , какви кадри очаквате , ако искате да дойдат хора с 5 висши 10 езика с минимум 10 години стаж и да са на около 25 години. НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО.Все повече цветнокожи започват работа в хотелиерството , скоро ще се радвате на персонал дори и със средно образование , ако не се направи нещо относно трудовото възнаграждение
29
0
 
42
 
! Отговори
работник преди 9 години
Проблемите на Черноморието са същите по фабриките където работодателите са назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС. Ниски заплати никакви осигуровки и работно време докато издържиш. Истината е бойкот иначе няма живот. Или ще плащат или да си работят сами.
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И по зле ще става за хотелиерите, младите вече не робуват и колкото и зле да е държавата, родината е жива и тя живее в мен, безумно е красива, за нея ще умрем! "
27
2
 
42
 
! Отговори
rosh преди 9 години
Току що се чух с приятелско семейство/над 50те/, връщат се от почивка в Гърция, след като досега винаги са ходили на българското черноморие. 8 нощувки на база all-inclusive, с автобус, за двама- цена 920 лева. Очаровани са и повече не искат да чуят на нашето море, с нашите "хотели".
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия хотелиерите печалбата им е огромна !"Ден година храни ! "
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все повече хора и младежи осъзнават и не се доверяват на хотелиерите работодатели, да вземем пример една Гърция, тресена от криза, и при едно намаление на заплатата излизат на протести и стачки и блокират движение, стоки и икономика!А тука летните работници с извинение ги УПОТРЕББЯВАТ !...Защо тия работодатели хотелиери не помислят как да задоволят потребността на работниците, било с по висока заплата, с бонуси, добри квартири, качествена и здравословна храна, гъвкаво работно време и т.н.
24
2
 
24
 
! Отговори
практикант преди 9 години
ко ? не . имам предложение от агенция в лондон - 80 паунда на ден в скромно мотелче .
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ботьо, това за компютърната грамотност го пиши отживелица. То е като четенето и писането. За двата-трита езика където говориш, еми такива са и всички *** и турци. Не заставам срещу никой, но времената вече са по-трудни. "Дай БАЧКАНЕ" викаше един в един филм да му е.. та.
22
14
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Е какъв е проблема да работят малолетни ?Едно време още преди демокрацията и комунизма когато Симеон II беше пале всички са си пращали момичетата в София за слугинчета! Нашите западни благодетели се нуждаят от обслужващ персонал!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova koeto iskat hotelierite sa nova smqna razglezeni jeni i muje da pravqt kompaniq na seks turistite po bulgarskoto chernomorie. na zapad nashata strana se svurza s lesnite jeni, gotivi na vsichko za 2 shota tekila i evtiniq alkohol dostupen do vseki.pozdravlenie na ministurkata za hubavata ideq ...
20
0
 
33
 
! Отговори
бюро по труда преди 9 години
Ето една обява за работа по Черноморието. Търсят се работници с 3-4 западни езика, умение за работа с компютър като програмист, висше образование и 5 години стаж по специалността за която кандидатстваш. Заплата по договаряне , но не повече от 400 лв. , Предимство имат тези които ще работят без пари и работно време от 6 часа сутринта до 6 часа на другата сутрин или 24 ч. Ако са момичета пълно обслужване на собственика.
19
0
 
14
 
! Отговори
като Моника Люински преди 9 години
Практикантки като Моника Люински ли?