БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от 2 до 5 години, а в определени ситуации - до 10
Обновена: 30 юни 2014 20:12 | 30 юни 2014 13:29, Красимир Ангелов
232
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника
Снимка: Reuters

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел "Престъпления против паричната и кредитна система" се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
gold преди 9 години
malchanieto e zlato ;)ma koi ste nosi tejkite zlatni bg tovari na bezmalvnite 6 miliona bulgari?sichkite *** sa otdavna na Byalo more - na izbelvane;)
147
0
 
0
 
! Отговори
mai преди 9 години
i za zadaljitelnoto glasuvane na Kurban Bayrama - pak taka?ako ne glasuvash - zatvor?!
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За целта обаче банките не трябва да се плюят, не трябва да се казва лоша дума за тях, не трябва изобщо да се говори за тях.Те са като ЦК по времето на бай Тошо,те са като ангели Господни!Или хубаво, или нищо за тях. Не може да се обсъждат те или действията им.Може само да се славословят за лихвите,които ни вземат, за отнетите ни къщи при неиздължени докрай ипотеки,нищо че главниците и маса лихви са ти взели, като видиш банкер,трябва да сведеш глава и да му се поклониш, защото той е финансов бог.
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От времето на Адам Смит и Джон Лок ни убеждават, че банките са някакъв вид свещени крави,които в никакъв случай не бива да се пипат. Всъщност, в сегашният си вид нито паричната система, нито банковата система са необходими на човечеството.Напротив, те са тези, които създават инфлация чрез печатане на пари без покритие и спират прогреса на цивилизацията. Много е сладко някой друг да работи, а ти да си седиш на сухичко, на топличко, да прехвърляш хартийки и да печелиш законно гарантирано при това.
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не разбрах сапунисването на банки влиза ли в тази категория и ако е да, какво наказание ще носят теляците? Ясно е, че арестуваните са дребни измамници опитващи се да намажат покрай случилото се и няма как да им се вменят опашките пред КТБ!
143
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 9 години
Кой клати банките? Ами кой организира платените протести цяла година? Коя партия си постави задача да спечели самостоятелно мнозинство в следващия парламент? Толкова е силна жаждата им да се върнат на власт и да отмъщават, че са готови да фалират държавата! Толкова много е очевадна тази работа, че няма нужда ДАНС и МВР да проверяват компютрите на разни фирми.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как затвор?! Американците не можеш да ги вкараш в затвора, за това че искали да си повишат курса на долара.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам затвор за тези, които не ми дават собствените ми лични лихвоточки от 1974 година!Измидлиха такива правила, които далеч не са такива, когато съм ги внасял!Разбойници крадливи!Ще раздават морал!Сега си нареждат пъзела от пари и енергийни мераци, а ние да мрем.
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ може да иска затвор, ама вече получи ***! Минах към HSBC
139
0
 
3
 
! Отговори
Криси преди 9 години
БНБ първо трябва да поиска затвор на Искрен Веселинов и Гунев! А не да хвърля камъка в друга градина! КЪДЕ СПАХА корифеите на банковата институция? Има ли кой да им потърси отговорност и да ги махне като мръсни котета? Гунев дали СЛУЧАЙНО не е спал нарочно с награда за спането си?
138
1
 
8
 
! Отговори
55 преди 9 години
В една държава където една банка не може да фалира свободно-отпиши я...Как капитала ще си смени собственика ? Някой е заложил на грешна карта и трябва да загуби..И аз не мога да си изплащам седмицата и искам държавна намеса....
137
0
 
8
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
"БНБ поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода." Изглежда в РБългария банките инициират закони. Роско също дава рамо на чиновниците от БНБ да защитят спокойствието си/на близък съседен език т.нар. рахат/. За взломни кражби,убийства или трафик на наркотици и хора затворът не е задължителен, ноза споделени истини за търтеите на прехода дори и смърт?
136
2
 
3
 
! Отговори
jkk преди 9 години
to sa vijda koi sa vinovni GERB
135
0
 
7
 
! Отговори
идея преди 9 години
ведомствен затвор в трезора
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако това го бяха направили в Китай престъпниците щяха кротко да си висят на някое дърво.
133
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затвор трябва,но само че за всички от БНБ и управляващите 25 години !
132
0
 
16
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Имаше преди време един Американски посланник, който доста хубавичко беше описал в един доклад въпросната банка, от къде са пари те и т.н. Естествено, че случайности няма.Целия този цирк си е бил много добре планиран,а на нас ни ги дрънкат за смс-заплахи и темподобни глупости.Аре нема нужда!!!
131
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Муха и банка се бият най-лесно с вестник."Атанас БуровДобре, че тогава не е имало телевизия и интернат.
130
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата иска да е премиер заради имунитета и така да се спаси от затвора като Цветаров.
129
5
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Арестуваите веднага Тиквата и тогава ще ви повярвам.Смешници.