Бързите заеми ще станат по-недостъпни, но не и по-евтини

След 23 юли част от хората ще се пренасочат към сивия сектор
Обновена: 9 юли 2014 07:11 | 9 юли 2014 07:10, Камелия Цветанова
17
Бързите заеми ще станат по-недостъпни, но не и по-евтини
Снимка: Булфото, архив

Бързите заеми ще станат по-бавни, по-недостъпни и със сигурност няма да поевтинеят след 23 юли, когато влиза в сила таванът върху лихвите в сектора, коментира "Труд". Това стана ясно от изказвания на шефове на фирми в бранша, които вече са обединени в Асоциация за отговорно небанково кредитиране (АОНК).

Критериите към клиентите на бързите заеми след две седмици ще се завишат, стана ясно от думите на Неделчо Спасов от "Изи Кредит" и Любомир Танкишев от "Кеш Кредит".

За много от продуктите вече ще се изискват поръчители и застраховки.

Ще се прави по-подробно проучване на доходите.

Част от по-рисковите заеми ще изчезнат, а има вариант на хората да се предлагат назаем по-големи суми, за да има финансова изгода от предоставянето им.

Вероятно част от хората просто няма да бъдат обслужени и ще се пренасочат към сивия сектор, прогнозираха от асоциацията.

Цената на кредита след 23 юли ще се формира по доста по-сложен начин в сравнение със сегашния, като ще включва най-различни такси за отделните компоненти на услугата, стана ясно още от обясненията на Спасов и Танкишев.

"За съжаление вече няма да е възможно разходите да бъдат представяни достатъчно прозрачно и за клиентите ще е по-трудно да сравняват офертите на отделните компании", посочи Спасов.

С промените в Закона за потребителския кредит се слага таван на годишния процент на разходите на бързите заеми в размер на малко над 50%. Премахват се част от таксите, а други се ограничават, като например наказателната такса при просрочие, която ще може да е до законовата лихва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано господ накаже всички в България където крадат пари
16
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Струва си ако ти трябват спешно и знаеш че до седмица ще ги върнеш така лихвата няма ти е над 5-6 лева но вземаш парите на 15 мин
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен ми е много интересно кой нормален човек с доходи и поръчители ще се занимава с бързи кредити с хилядите им таскички и безумни лихви, когато може да отиде в която и да е банка и да си вземе нормален кредит? Струва ми се, че алчните лихвари си го набутват сами.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, значи ще има и скрити такси, които ще станат ясни чак след като вземеш кредита... Е гладен ще ходя, но такъв кредит няма да взема!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер, значи клиентелата им ще намалее в пъти, то който има доходи и поръчители ще си взема банков кредит с много по-ниска лихва от колкото на тези мошенници.
12
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Като ще проучват подробно, ще искат застраховки и поръчители и няма да е достатъчно прозрачна процедурата за къв *** ще взема кредит от тях. Ще си ида в банката, и лихвата ще е по-ниска. Ай сиктир, да фалират там, обирджии. Такива никъде по света ги няма, бързи кредити ала бала, долни лихвари, за лекарства да си харчат парите дано. Наскоро взех едни такъв кредит, беше за малко и знаех че ще го върна бърза затова си го позволих. Знаете ли колко лихва платих за около месец - 100лв!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
до кога преди 9 години
Лихви по 500-1000% ужас в нормална държава такива ще чукат камъни докато върнат парите,а тук асоциации, изявления,пълна лудница..........
10
0
 
13
 
! Отговори
да да преди 9 години
Свещи за най близките да си купят от награбеното от хората,такива крадци и бандити заслужават само едно,бой и е..не!
9
0
 
12
 
! Отговори
пипо преди 9 години
Най големите крадци и бандити си правят асоциация!?тези фирми перат пари на престъпници и ограбват хората и имат наглостта да пишат и говорят идиотщини,до кога!?
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То да не се налага,ама ако ми се наложи бих взел от банка.Тези компании с бързите заеми заробват и служителите си.Ако някой не връща им удържат на тях.Ползват мутроподобни за сплашване но и на тях им удържат ако не плашат добре.
7
0
 
14
 
! Отговори
с. преди 9 години
Крайно време е да се озаптят не само тия ***,но и банките!И едните и другите са си купили законодателство и си правят каквото си искат,а в тая клета държавица се вихри див манчестърски капитализъм!Ситуацията е мега изкривена!Половината държава е заробена от банки и подобни и изнемогват за да плащат,а другата половина си е извадила изводите и не стъпва в банка!В нормалния свят такива неща не се случват!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва наистина да си много закъсал за пари, за да си вземеш бърз заем - взимаш 500лв, след 1 или 2 месеца трябва да върнеш 700-800.Та или трябва да си много беден, или много глупав, за да клъвнеш на такава оферта. Но ако си много беден и днес нямаш 500лв, дали след 2 месеца ще ги имаш тези 500лв и дали няма да е по-добре да изхарчих останалите 200-300лв за себе си, вместо да ги даваш на някакъв си лихвар?
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито! Ще процъфтява незаконното лихварство.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ба, *** как пак да не са разбъръзам, не им искам парите на заем, ще спестявам.
3
1
 
10
 
! Отговори
PATRIOT преди 9 години
Ami BG kva teritoria e? Mangalska, tarikatska i prodajna
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I kvo trebva da stane? Da se radvame 4e vzemame 5 lv i vra6tame 100lv li? Takova ne6to ima samo v mangalskite teritorii po sveta
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заеми-никога!