"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет

Така ще се ограничи замърсяването, смятат експерти
73
"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет
Снимка: Булфото

Промени в определянето на такса битови отпадъци, които въвеждат принципа "замърсителят плаща", обединиха социалните партньори на заседанието на НСТС.

Ако бъде приет от парламента, законът ще влезе в сила от 2015 г. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че за определянето на таксата съответният Общински съвет ще може да ползва три вида основи.

Първата е индивидуално измерено количество на битови отпадъци в имота. Втората основа е количеството битови отпадъци, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове. Третата основа е броят ползватели на услуги в имота.

В методиката към закона са включени и формули за изчисляване на таксата в зависимост от избраната основа. Общинският съвет може да избере и комбиниран подход – повече от една основа за определяне на таксата за съответното населено място.

Според социалните партньори с новия подход ще има стимул замърсяването да се ограничи.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал характеризира настоящата ситуация с думите „Един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката“. По думите му у нас е така повече от 10 години.

"Тъй като таксата вече няма да се определя на база стойност на дълготрайните материални активи, ще отпадне стимулът те да се укриват и да се разраства сивият сектор“, допълни Велев.

От БСК и КНСБ също подкрепиха промените. "Бизнесът се оплакваше, че методът е балансова стойност на дълготрайните материални активи, а населението се оплакваше, че основата е данъчната оценка на апартамента", напомни синдикалистът Николай Ненков.

Не такова съгласие обаче постигна Тристранният съвет по промените в Закона за професионалното образование и обучение, които вече бяха приети от парламента.

Димитър Бранков от БСК заяви, че промените правят крачка, но недостатъчно решителна, за въвеждането на т.нар. „дуална система“ – обучение чрез работа. От организацията изразиха съжаление, че не е било възприето предложението им за електронни регистри на образователния и квалификационен профил на работната сила.

Бранков напомни, че работодателите, които решат да се включат в системата, ще имат съответни разходи във връзка с обучението и призова държавата да не остава извън осигуряването на необходимата материална база.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че реиндустриализацията е неосъществима без инженерно-технически кадри, а професионалното ни образование не е на необходимото равнище.

Работодателската организация подкрепя въвеждането на дуалната система и на защитени професии, но председателят й Васил Велев уточни, че не е ясно дали те ще се определят на общинско или на национално равнище и настоя за втория вариант.

"На работодателите е вменено да поемат разходите за дуалното обучение без срещу това да имат каквито и да е права, тоест те веднъж плащат за обучение чрез данъци, втори път плащат за дуално обучение, а накрая обучените напускат с едномесечно предизвестие“, коментира той.  Велев поиска, ако това се случи, младежите да платят разходите за квалификацията си.

От КНСБ заявиха, че вероятно няма човек у нас, който да е против дуалното обучение. От синдиката възразиха обаче срещу това да се сключва трудов договор с обучавания, защото това щяло да обезсмисли философията на дуалното обучение.

Според Николай Ненков вместо да се съсредоточи в професионалното си обучение на работното място, усилията на обучавания ще бъдат в друга посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: НСТСтакса смет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Tupotii!
28
8
 
7
 
! Отговори
do 36 преди 9 години
Путин не може да плати образованието на армията от тролчета, та ни заливат с неграмотност ... Ще накриви капата на МВФ, колкото уплаши някого като загроби газа си с китайците за без пари.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще започнат масово да си изхвърлят *** в паркове или през балкони - и ко прайм тогава? Ще стане като здравеопазването - който работи на трудов договор плаща, който работи на черно не плаща но вика бързапомощ която плащаме всички!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До данъкоплатецточно обратното е, досега плащаше според имота, сега ще плащаш според ползването...банките нямат нищо общо с това.досега, ако имаш апартамент за 300 хиляди и живееш сам в него, плащаше повече данък смет от примерно шестчленно семейство в апарамент за 100 бона. Познай кой прави повече ***, ползва повече комунални и битови услуги и инфраструктура...
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН СКОРО ШЕ РЕЗНЕ КАНЧЕТО НА МВФ,НЕСКА ИМАТ СРЕЩА СТРАНИТЕ ОТ БРИКС.СЪЗДАВАТ МЕЖДУНАРОДНА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ БЕЗ ДОЛАРИ ,ЩЕ СЕ НААКАТЕ ЕВРОГЕЙЧЕТА И АМЕРИКАНЧЕА.
24
5
 
3
 
! Отговори
Mimi преди 9 години
Nai posle se setixte i vie !!!ProZ narod slaba darjava
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой дае видял и чул ТУРЧИН иточващ здравна каса и ддс,
22
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Очаквайте рязко вдигане данък недвижима собственост, с идея много хора да продават жилища и да излизат на квартира!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-напред да изкарат на бригада ***,които си хвърлят *** в посока на ж.п.линията, която води от София към Владая.Да изчистят тоновете смет, и без това не ходят на работа.Полицията да помага.Докато не го изчистят, да не им дават социалните помощи. Ако този механизъм проработи, да ползват същия метод и другаде, при други ромски махали.Ако не успеят да накарат *** да си изчистят ***, веднага да подадат оставка кметицата, всички общинари, отговарящи за чистотата и МВР-министърът
20
3
 
0
 
! Отговори
до бъмзи преди 9 години
Ще питаме дедесарите българи теса запознати със схемата кой плаща кой не нали спрямо това източват.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм чул и видял до сега някъде в законите за данъцте да пише данък "Образование" за работодателите да има - всички плащаме данъци и една час от тях отиват за заплати, друга за материални и нематериални държавни разходи, трета за образованието и т.н.т. Така че, тия работодатели да спрат да мрънкат за това, че плащали за образование - всички плащаме, не само те, и като искат нещо по-специално - следва да плащат по-специално!!!
18
1
 
11
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
казах ви ,че след банките ще ни ударят чрез имотите които притежаваме ,преди ги дразнеха парите на вложителите в банките ,сега измислят чрез данък смет да ни ударят за собствеността на жилищата ни,още ще ни стрижат -паспорти на сградите за енергийна ефективност ,зад.саниране и т.н....
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лоши Капиталисти!Пак ще пиете сиромашка кръв!
16
1
 
21
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
За какво триете коментара ....лъжа ли казвам че Българите плащат на "ромите" тока , живота и водата , а сега и л**ната да им плащаме !
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимание! Внимание! имаме избягал *** от цирка моля за съдействие.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събрали се, говорили си нещо, разбрали се били ... Ама не се сетили, че това е България. Никой не мисли дали сегашните милиони за *** не са прекалено много (за извършената "услуга"), а се мисли как да преразпределим същите, че ако може повече милиони така, че да изглежда справедливо някому. Много добре си спомням как ми обещаваха че като събирам отпадъците разделно, такса смет ще се намали. Някой да ползва намаление?
13
2
 
4
 
! Отговори
пъцко преди 9 години
това с торбите не може да стане обаче - ще се окаже, че хората си държат *** докато се напълни торбата и така вместо 100 милки за почистване ще се окаже, че може и с много по-малко. по същата причина и инсталацията за преработка на отпадъци се бави така..
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прекрасна идея но всеки да е глобен спрямо възможноста си.Така правят в някои държави.
11
2
 
6
 
! Отговори
мунчолини преди 9 години
хората в развития свят са го измислили - торби със щампа от общината, хем не смърди наоколо.. събират само торбите. като хвърляте извън торбите - остава си в кофата да ви пахне на органика
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а някой някога да е чул или видял ***(турчин) в даначното

Спонсорирани публикации