ГЕРБ ще е във властта, но дали Борисов ще е премиер?

Политолог не изключи няколко управленски формата в 43-то НС
Обновена: 18 юли 2014 22:50 | 18 юли 2014 19:05, Веселина Йорданова
149
ГЕРБ ще е във властта, но дали Борисов ще е премиер?
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ със сигурност ще участва във властта след предсрочните избори на 5 октомври, прогнозира политологът Димитър Ганев от Института "Иван Хаджийски" пред БНР.

Според него обаче има два въпроса, на които никой не може да отговори в момента - с кого ще управлява ГЕРБ и дали Бойко Борисов ще бъде министър-председател. Ганев допусна, че вторият въпрос може да бъде поставен като условие от евентуалния коалиционен партньор на партията на Борисов.

Още по темата
Според политолога се наблюдава прегрупиране на силите в няколко посоки и през последните дни виждаме специфично единодействие между ГЕРБ и ДПС.

„Но това, че позициите им съвпадат по определени въпроси, далеч не трябва да ни говори, че трябва да очакваме коалиция между ГЕРБ и ДПС“, уточни той.

Ганев смята, че ако ГЕРБ и Реформаторският блок успеят да спечелят над 121 депутати в следващото Народно събрание, то това ще е управляващата коалиция.

"Все още не сме видели коалиционната култура на г-н Борисов, тъй като той управляваше сам, но смятам, че в крайна сметка може да се прояви известна гъвкавост", коментира той.

Политологът не изключи и възможността в рамките на следващия парламент да има няколко управленски формата.

По отношение на казуса с КТБ Димитър Ганев коментира, че доверието в БНБ в момента е на кота нула и ще са необходими години, за да може институцията да си върне загубеното.

По думите му от няколко години сме в процес, при който една по една институциите губят доверие и започват да страдат от сериозна липса на легитимност, а БНБ беше една от малкото институции, които все още се ползваха с някакво доверие.

Според него информацията, с която разполагаме, не дава основание да говорим с категоричност каквото и да е, тъй като всяка информация от БНБ впоследствие бива опровергавана от прокуратурата или друга институция.

Ганев отхвърли възможността ситуацията с КТБ да е резултат от нечий сценарий.

„На фона на този хаос в държавата нито един политически или икономически субект не може да се движи по определен сценарий, тъй като положението се мени буквално с минути. Така че да се говори за сценарий, зад който стои един човек или организация, на този етап звучи несериозно“, каза политологът и допълни, че са намесени твърде много субекти с разнопосочни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
До съзидателите преди 9 години
Петък вечер е. Нека за малко збравим в каква държава живеем, какви "лидери" си избираме доброволно. Нищо не може да се направи, когато чалгизираната пастмина е взела тотално надмощие над културните и обтазовани хора - тези, които създават продукта. Жалко е, че в резултат на прехода избираме между най-простите, най-необразованите и опростачени "футболисти"...
28
0
 
15
 
! Отговори
И пак казвам преди 9 години
Като проследиш роеното но политиците в България...........................Мама му стара, то все членове на БКП.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това че ГРОБ ще е на власт и събитията от последните двайсетина дни взеха решение вместо мен.Напускам тоя *** за винаги.Ликвидирам всички инвестиции и си събирам багажа.Има толкова нормални места по света за живот и правене на бизнес че се чудя що за *** съм да чакам до сега.А матриала да си мизерува с ГРОБ на воля.Все ми е едно Тиквата какъв ще го дава от тук нататък.
26
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 9 години
По добре да е анархия отколкото Герб да съставят правителство
25
4
 
17
 
! Отговори
ИСКАТЕ ли ЧЕСТНА преди 9 години
Искате ли честна страна?Вижте тази тиква. Една хубава оптика, ще ни отърве от мафиота!
24
2
 
9
 
! Отговори
нноно преди 9 години
Искаме си царят тиква , искаме Цвъко, Цецка и Дянков. Ще настане такъв живот , че само си викам "дано", както се пееше в една песен
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно съм съгласен, че олигарсите напълно рзабиха зараждащия се свободен пазар в България и корумпираха всички политица.Но как ще се развият нещата и кой може да победи олигархията не ми е ясно, но последният който може да го направи е лоцето от снимката.Та той е част от тях заедно с половинката си Цветелина ( нали никой сериозно не смята, че те са се разделили?)
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KO TIKVATA PREMIER CHE I DVA MANDATA AAA NEEE IVANE TI SI SPAL NA MOKRI VESTNICI
21
5
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Гладна кокошка просо сънува, нали другарю Мутро-пожарникар?
20
5
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До Американецо: Бойко Борисов е вреден не за БСП, а за България. Но има хора, на които трите и половина години управление на ГЕРБ не им бяха достатъчно да го разберат. Проблема не е в това, че е пребоядисан комунист, а в това, че е самовлюбен некадърник.
19
20
 
17
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Koooлко само ги е страх комунистите от Бойко! Сега изкарват изпод камъните всякакви мекотели червени шамани и пророци да ни кажат как ГЕРБ и Бойко са без шансове. Другарки и другари, колкото и да ви е вътре Бойко Борисов е законния победител в изборите и сега, и преди, и той ще бъде пак премиер! Вашия Костинброд-гейт забъркан, омесен и изпечен от другарката Манолова и сие само временно препъна България и костваше на българите тотална катастрофа!
18
5
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Започна да си слага ламаринката с намерение да управлява задкулисно като Станишев и Доган. Наченки на изтрезняване, ами ако има павета, я по-добре друг да вади кестените от жаравата, а ...я не причом... ! Нормално за страхливи индивиди !
17
11
 
18
 
! Отговори
гроги преди 9 години
Клоуна борисов пак е в светлината на прожекторите...........докато народа не го изрита като мръсно коте отново.........
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pisheshtite tuk smqtat ,4e koito ne glasuva za BSP -to e glupak.Neeeee , gospoda 4ervenodreshkovci , ne podcenqvaite bulgarina .
15
10
 
14
 
! Отговори
Ще бъде! преди 9 години
Дори да е последният, ще бъде! Това *** има да задоволява чудовищна жажда за мъст, да компенсира огромен комплекс за малоценност и ще мине през 4, 5 милиона българи, без въобще да му мигне милиционерското око.
14
5
 
3
 
! Отговори
dan преди 9 години
Ганев стига долните ви манипулации Използват те като муле на комунистите
13
14
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Ами не го гледай като не ти харесва , бе ! Сложи си една снимка на Гея , па ако искаш и си ръкоблудствай даже.Борисов го избират работа да върши , а не да бъде "харесван" от такива като тебе
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
последен 5-6 месечен мандат и нови избори
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dano po- skoro BUDA stane premier za da izdiveqt horata ot prostotiite mu I se subudi revolucionniq duh. BUDA nqma da iska da pusne kokula ako uspee da kupi izborite I togava shte gledame golemi izpulneniq. Naroda edvam izdurja, BUDA produljava da nagnetqva naprejenieto I tova koeto sega tvori shte mu se vurne kato bumerang. I kato gledame kak go goni paranoqta, kak ohranata mu e troina, kolata blindirana zs 1 milion I kak pribqgva do kolata, vuprosa e, kolko oshte shte bude jiv?
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ТОЗИ ЧОВЕК НЯМА ЛИ КОЙ ДА МУ КАЖЕ, ЧЕ НЕ Е САМ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ЧЕ НЕ ТОЙ САМО ТОЙ Е СТРОИЛ, ЧЕ САМО ТОЙ Е БЕЗГРЕШЕН, ЧЕ САМО ТОЙ Е ПРАВ И Т.Н. ДЪРЖИ СЕ КАТО СОБСТВЕНИК НА ПАРТИЯ. ХАЛАЛ ДА ИМ Е ГЕРБАДЖИИТЕ. УЧУДВАМ СЕ НА ТОВА, ЧЕ ГО СЛЕДВАТ КАТО ГЛУТНИЦА ВЪЛЦИ С ПРЕМРЕЖЕН И ОЗЛОБЕН КЪМ БЪЛГАРИТЕ ПОГЛЕД. А ТИ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА ХОРА!