Важно е да се разбере какъв е кредитният портфейл на КТБ!

Трайков: Коментарите около банката са въз основа на слухове
Обновена: 18 юли 2014 10:56 | 18 юли 2014 10:56,
13
Важно е да се разбере какъв е кредитният портфейл на КТБ!
Трайчо Трайков. Снимка: архив, БулФото

Основното, което трябва да се знае в момента, е каква е реалната стойност на кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка (КТБ) и каква част от него може да бъде определена като лоши кредити. Това каза пред Нова телевизия бившият икономически министър Трайчо Трайков, който сега е член на гражданския съвет на Реформаторския блок.

Още по темата
Той посочи, че до момента всички коментари около КТБ са въз основа на слухове – "каква може да е дупката, как може да се запълни и какво да се направи оттук нататък".

Затова по негово мнение всеки коментар за ситуацията около Корпоративна търговска банка трябва да е придружен с обяснение за това дали коментиращият има някакъв интерес и ако има, какъв е той.

Той уточни, че не става въпрос само за депозити и активи, а интересите може да са свързани и с представляване на интереси на други хора.

Трайков беше категоричен, че основният приоритет в момента е да се уточни какво е точното състояние на КТБ. По думите му към днешна дата никой не е отговорил на въпроса какво стои срещу тези 3,5 млрд. кредити, които банката е дала.

„Ако българските институции не са в състояние да се справят с одита, има други чужди компании и експерти, които имат възможност да го направят. Съвсем не е сигурно, че дупката в банката е 3,5 млрд., вероятно там има и обслужвани кредити с нужните обезпечения“, посочи Трайков.

Проблемът е, че до днес БНБ не дава изчерпателна информация, продължи той и посочи, че сегашната ситуация не се вписва с досегашната представа, че банковият надзор в БНБ работи добре.

„Винаги съм смятал, че банковият надзор у нас работи много успешно, той е консервативен. И доказателство за това беше, че при голямата финансова криза през 2008 година българските банки не пострадаха. Затова продължавам да смятам, че случаят с КТБ не е проблем на банковия сектор и надзора, а проблем, породен от лица, отношения и връзки между тях“, смята бившият министър.

Скандалът около тази банка няма как да не е политически, защото става дума за обществени средства, каза още той. „Предстоящите законодателни инициативи и исканията никой от участниците в банката да не пострада са неприемливи. Те са в противоречие с действащото законодателство, което е регламентирало поемане на сметката до 100 хил. евро“, смята Трайков.

Той заяви, че първо трябва да се даде шанс на акционерите да рефинансират банката. „Това е първото, което трябва да се направи - апел към собствениците да попълнят банката. Второто е да се поиска помощ от банковата общност и едва тогава да се търсят решения с промяна на закони. „Въпросът е каква е ролята на сегашните собственици и дали са поканени да участват в рефинансирането на банката“, коментира той.

Според него трябва да се върви към външен преглед на дейността на българския банков надзор.

Още новини от финансите и икономиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Трайчо ТрайковКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.