ГЕРБ води на БСП с 13%, шест партии влизат в НС

ИМП: 44% искат еднопартийно управление
224
ГЕРБ води на БСП с 13%, шест партии влизат в НС
Снимка: Булфото, архив

Ако изборите бяха на 25 юли, ГЕРБ биха получили преднина от повече от 13% спрямо БСП. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27.2% от избирателите, докато подкрепата за социалистите е 13.5%. Това показват данните от проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 20-25 юли.

ДПС запазва трета позиция с подкрепа от 7.3% с тенденция към растеж.

6% от участвалите в проучването биха гласували за ББЦ при самостоятелно участие на партията в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира и  4.5% от анкетираните ще гласуват за обединението.

АБВ получава 4%, което показва сериозен потенциал на формацията на президента (2001-2010) Георги Първанов да получи представителство в бъдещия парламент.

Ако изборите бяха на 25 юли, националистическите формации - НФСБ и „Атака“, не биха получили достатъчна подкрепа за спечелване на представителство в 43-то Народно събрание. Подкрепата за НФСБ е 2.4%, колкото е и за партията на Волен Сидеров.

Всички останали политически субекти, които се очаква да участват в предстоящите избори, на този етап получават под 1% електорална подкрепа, като за РЗС и ВМРО тя се доближава най-плътно до тази горна граница.

Близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление – 44%.

Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12% от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС.

Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС - от само 3% от анкетираните.

По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и ДПС е предпочитан вариант за 6% от участвалите в запитването.

Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите.

Според повечето от анкетираните следващият премиер трябва да е некорумпиран, отговорен, професионалист и открит.

Сред качествата, които получават най-висока относителна тежест в мненията на запитаните, се открояват „некорумпираност и честност“ – 31%.

Друго основно качество, което задължително трябва да притежава бъдещият премиер, е „отговорност и решителност“ – 15%.

Всеки десети смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо.

Други качества, които се сочат от респондентите, са инициативността и диалогичността.

Едва 3% смятат, че изпълнителната власт трябва да се ръководи от напълно ново за политиката и управлението лице, а 2% смятат, че този пост трябва да се поеме безпартийна фигура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В сензационния документ пише как МВР през 1999 г. засича едни и същи лица в няколко операции свързани с наркотици. Сред видни фигури от ъндърграунда, повечето от които не са между живите, личи името на Пламен Орешарски. Борисов щял да става голяма фигура, а според Георги Илиев държал венецуелската връзка с трафика на кокаин в България. Документът е на основата на информатор с агентурното име Пламен, който от 1998 г. доверява информация на МВР.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смей се смей, на всеки цоциолог се смей...
112
6
 
27
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Това проучване е правено от поредната сатанистка фирма....или тинк танк...както е модерно! Този 'институт' е с шеф либерасткото *** Борислав Цеков! Там е и Ралица Агайн! Как така всички проамерикански и антибългарски *** пак се събраха? Цеков и тиквата....***....
111
4
 
6
 
! Отговори
анти-трол преди 9 години
Все едно дали ще спя с друга, ако заявя пред жената, че бих направил, но ситуацията непозволява!Та и с Бойко е така, какво значение има дали ще се коалира с ДПС, след като втвърди, че би се коалира с ДПС само при определни обстоятелства!
110
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В сензационния документ пише как МВР през 1999 г. засича едни и същи лица в няколко операции свързани с наркотици. Сред видни фигури от ъндърграунда, повечето от които не са между живите, личи името на Бойко Борисов. Борисов щял да става голяма фигура, а според Георги Илиев държал венецуелската връзка с трафика на кокаин в България. Документът е на основата на информатор с агентурното име Пламен, който от 1998 г. доверява информация на МВР. Въпросната оперативна разработка вероятно е част от сериозен архив в МВР, който проследява криминалното минало на Бойко Борисов.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a be koito i da doide na vlast vse taia. o6te mnoooooooooooooooogo gladni komunisti4eski vnu4eta i pra vnu4eta, leli i 4i4kovzi......... dano do 1000 god. da se pretopiat.
108
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАЛИ БОКО ЩЕ СЕ КОАЛИРА С ДПС ? КАКВО ЗНАЧИ КОАЛИРА,ТА ТЕ ОТ ГОДИНИ СИ БАЧКАТ И КРАДЪТ В СИНХРОН,НАЛИ ДОГАН НАПРАВИ БОКО ГЕНЕРАЛ,НАЛИ БОЙКО НА ДОГАН ЦЕЛУВА РЪКА С ДЪЛБОК ПОКЛОН,ЦЯЛА БАНКА ФАЛИРАХА ЗАДКУЛИСТНО,СЛЕД БОКО ИДВА ПАК РЕД НА БСП,НО ТОВА СА РОМСКИ ПРОБЛЕМИ,ДА СИ ГИ РЕШАВАТ РОМИТЕ,ТЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ
107
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 9 год Царят каза, че няма да се коалира с *** и аз взех, че повярвах. Сега Винету разправя, че няма да се коалира с ДПС. Дали да му вярвам? Посъветвайте ме, моля!
106
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То всъщност е добре бойко да има пълно мнозинство. Така като срине държавата няма да има втора прошка за него. А той ще я срине видехте какво направи с банките с една непремерена реплика. Ще си носите отговорността българите
105
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, всеки праволинеен гербер е длъжен да изтълкува поредната Бойкова кривулица като абсолютно права и праволинейна линия...
104
4
 
1
 
! Отговори
ebb преди 9 години
До Анонимен 121ти сигурен ли си че това не са причините да те е срам да си от бсп и местан да ти диша във вратлето
103
1
 
7
 
! Отговори
бачкатор преди 9 години
До Kit ChelinТоз Марков, прогнил съдия с толкова много грехове и гнусни поправки към Конституцията вика десните да сме сили обединили около ГЕРБПо рано пък Софиянски по БТВ каза, че ГЕРБ и БСП са реално БКП1 и БКП(което е и истината) и да сме обединили около Свободните Демократи и т.н.От цялата работа на бивши ДСари просто лични надробеността на мутро-капиталистическия елит в отделни групи, на които им е през шапката за България!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да сте виждали някой тук
101
5
 
17
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 9 години
Все още има 27% *** в България който ми вярват :D
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са манипулации на близки до бившите управляващи агенции.Много е рано да се правят каквито и да било прогнози.Ситуацията е динамична и до изборите може да има много изненади.
99
3
 
15
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Гледам и сега по телевизията при Д. Цонев Г. Марков- най големия седесар станал гербаджия. Всички ченгета в Герб. Май ще излезе прав Бареков. След СДС генералите явно са създали Герб, друго обяснение няма. Иначе как по всички медии щяха да го правят герой и ще му надуват рейтинга.
98
7
 
2
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Заглавието на статията лъже:Съгласно цитираните цифри: 27.2% за ГЕРБ и 13.5% за БСП.Това с други с други думи е:ГЕРБ получава два пъти повече гласове от БСП!Това показва елементарната математика.
97
5
 
12
 
! Отговори
aferabg, bnews преди 9 години
БОМБА! ГЕОРГИ ИЛИЕВ /ВИС -2/: НОВИЯТ БОС НА КОКАИНА СЕ КАЗВА БОЙКО БОРИСОВ. ИМАЛ СТРАШНИ ХОРАНА РАЗПОЛОЖЕНИЕ!
96
0
 
2
 
! Отговори
Койота Ървингтън преди 9 години
Някой да знае добър автобояджия в София,който да взима до 100 лева на детайл?
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОСТАН ХАХАХ - ами да то на бостана растат тикви и тям подобни ))))