"Ялови пазарлъци при президента"

Преглед на по-интересното от печата за днес, 2 август
Обновена: 2 авг 2014 07:30 | 2 авг 2014 07:30, Веселина Йорданова
46
"Ялови пазарлъци при президента"
Снимка: БТА

"Ялови пазарлъци при президента", коментира "Труд". Опитът на президента да помири партиите за "актуализация на бюджета" се превърна в предизборна говорилня пред тв камери.

Развитието на дискусията между политическите лидери едва ли е изненадала някого. Фактът, че тя се проведе под светлината на прожекторите, наистина превърна тази среща в предизборно шоу. Всъщност това беше и целта на занятието, организирано от президента. Защото и той си изми ръцете пред обществото: "Ето, тези хора оставят служебното правителство с вързани ръце. Не му дават пари!".

Добре, но кой подписва празен чек за 3 милиарда, без да знае за какво ще се харчат? Даден на правителство, имам предвид не толкова и не само служебното, колкото това, което ще се излъчи след изборите на 5 октомври, за което никой сега не може да каже нищо. Цялата тази среща не беше нищо друго, освен пиар, коментира в "Стандарт" Кольо Колев, социолог.

Поведението на ДПС и неговия лидер Лютви Местан бе най-адекватно и национално отговорно, е мнението на Мира Радева, социолог.

"Криворазбраната актуализация", коментира "Капитал". Икономическите аргументи за спешна актуализация на бюджета са лесно оборими, а за сметка на това има силни политически аргументи срещу поправки сега. Като изключим редакцията в бюджета на здравната каса и (с много условности) тавана на дълга, всичко останало може да бъде свършено в края на годината от парламентарно избран кабинет, който ще носи и политическата отговорност за своите решения.

И ще има много по-голяма яснота какво е истинското финансово здраве на държавата. Защото зад чисто икономическата логика, особено преди избори, винаги се крият други сметки. В този контекст и позициите на парламентарно представените партии около актуализацията едва ли са продиктувани единствено от държавническото им мислене.

"С празни чекове към "личен режим", коментира "Преса". В България беше извършен опит за "преврат", но мнозинството от гражданите така и не го разбраха. С призива си парламентът да разреши на служебното правителство да сключва договори за външни заеми президентът Росен Плевнелиев пробва да разтегли правомощията си и да се самоовласти отвъд позволеното му от конституцията.

Само няколко дни след като президентът лансира идеята за "празния чек" проф. Георги Близнашки, който се похвали, че с него са водени разговори за поста премиер на бъдещото служебно правителство, не реагира.

Конституционалистът явно вече не се тревожи "за злоупотребите с власт през някогашните времена на "личен режим", тъй като е убеден, че президентът е привързан към демократичните ценности и обществения морал.

Но би трябвало да е забелязал абсурда да се позволи сключване на международни договори за заеми на несъществуващо правителство, което отгоре на всичко не е избрано от суверена и работи без парламентарен контрол.

Двама вицепремиери ще има в служебния кабинет, отбелязва "Стандарт". Единият ще отговаря за икономическите въпроси, а другият - за социалните. Това стана ясно след срещата на четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката с президента Росен Плевнелиев.

Човекът, на когото Плевнелиев и бъдещият служебен премиер Георги Близнашки ще поверят най-тежката задача да се овладее икономическата и финансовата обстановка в страната, е настоящият началник на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

Че тази отговорност е по силите на юриста, стана ясно по време на мандата на първия служебен кабинет, когато тя заемаше същия пост. Сега обаче правомощията й ще са още повече, тъй като ще е единственият вицепремиер, отговарящ за всички икономически отрасли в кабинета.

"ДАНС и ГДБОП са въоръжените крила на БСП и ГЕРБ", коментира "Сега". Много лесно можеш да познаеш кой е на власт в България. Гледаш коя спецслужба работи активно. Ако Сергей Станишев се разпорежда в Министерския съвет, значи Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е номер 1. Дойде ли Бойко Борисов, се забравя, че тази служба съществува, макар да държи един от най-важните ресори - контраразузнаването.

За сметка на това под светлината на прожекторите излиза главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Промените в службите не са свързани толкова с желанието на едно или друго правителство да бори престъпността активно, колкото с неистовия стремеж да си създадат център на власт и да си гарантират спокойствие откъм службите. ГЕРБ, които засега изглежда ще са победителите на изборите наесен, са решили тотално да прекроят сектор "Сигурност". На практика това значи закриване на ДАНС и възкресяване на ГДБОП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
при ялов предент - ялови пазарлъци
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе братя българи тия до кога ще ни яздят бе не може ли вече ние тях да пояздим
29
0
 
6
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
Двенадцать разбойников.
28
4
 
6
 
! Отговори
То един президент... преди 9 години
Какъв президент е този? Недопустимо е някакъв си, който е бил комунист като студент, и като комунист във ВМЕИ безспорно е бил доносник, т. е. увреден още от студентските години сега да ни учи на демокрация от президентството. Не може да уважавме такива като него и бащицата му Борисов, които са получили куфарчета с милиони от Луканов през 1990г и сега като перачи на пари да ни дават акъл. Време е: Плевнелиев и Борисов в ЗАТВОРА!!!!
27
0
 
11
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Като гледам как хубаво са се наредили и си мисля как светлото бъдеще на Бълагрия е само на разстояние един картечен откос.
26
15
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Изумен съм от арогантният и агресивен език,който Миков държа на президента.Явно това е реформата и промяната в БСП. Другарю Миков, след понеделник ти ще бъдеш другаря НИКОЙ, за разлика от президента, който показа че е на страната на народа ,за разлика от теб и твоята партия.
25
0
 
4
 
! Отговори
дани преди 9 години
До АнонименМАЛОУМНИК ОТ ТАКИВА НЕГРАМОТНИ МАНИПУЛАТОРИ КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ И ТЕНДЕНЦИЯТА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ СА ОДАЛИЧЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО.
24
0
 
18
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
Да благодарим на президента за това политическо шоу. Видяхме една гротеска на политическата картина с цялата и злоба и политически водевили. Видяхме и поемане на политическа безотговорност. Тази картина е срам за Българския политически елит. Тези хора наречени политици са нищо друго, освен политически Мародери оглозгали държавата за 25 години преход и най-страшното е, че смятат да я довършат.
23
0
 
18
 
! Отговори
681 преди 9 години
Шайка престъпници и ***!
22
1
 
1
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
Ne komentiram
21
0
 
19
 
! Отговори
Шефа преди 9 години
Ако аз съм шеф на фирма и фирмата ми фалира, какво става? Оставам на улицата и съм без работа и ще съм доволен на каквато и да е работа за да си изхраня семейството.България постоянно фалира, година след година, заем след заем. Защо трябва да остават всички тези некадърни политици, които не могат и едно домакинство да оправят да продължават да са начело. Мисля че не са те виновните, ние сме виновни. Как ще живеем в богата и просперираща страна, ако ни управляват андрешковци голтаци и крадци?Как?
20
0
 
21
 
! Отговори
Фернандел преди 9 години
Винаги когато говорят за заеми, аз чувам следното:"Не ни стигнаха парите които искахме да откраднем, ето направихме сметки че за 4 години трябва да откраднем Х пари, но си тръгваме по-рано, искаме си парите които бяхме решили да откраднем а хазната е празна. Поне да си върнем парите с които купихме предишните избори, а се задават нови. С какви пари ще купим новите избори. Най-добре да вземем заем за да сме сигурни че ще спечелим изборите. Трябва да плащаме на подкупни избиратели за да спечелим".
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хубаво са застанали до стената, АК най добре ще им калкулира сметките!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези на снимката са мафията, за която не трябва и не би следвало да гласувате, ако сте достатъчно умни и интелигентни българи и не си продавате гласа. Обикновено умните и интелигентни хора не са стигнали до нивото на *** да си продават гласа.
17
0
 
16
 
! Отговори
Петър преди 9 години
1-Партиите X и Y и висши държавници дръпнаха пари от КТБ, но документите изчезнаха и банката фалира.2-Сега искат актуализация за да "спасят" банката.3-След заема ще се наредят сред чакащите, ще обявят, че имат влогове и още един път ще изтеглят.4-Двойна измама и двойна печалба!Горчиво!
16
1
 
17
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
Няколко откоса и контролен в главите!
15
13
 
18
 
! Отговори
Синоптик преди 9 години
Днес на Бузлуджа трябва да падне градушка като дини , тогава ще повярвам че има ГОСПОД !
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Поедението на ДПС и неговия лидер Лютви Местан бе най-адекватно и национално отговорно, е мнението на Мира Радева, социолог."Да бе нема проблеми, Мирче. Малко ти е засенчен мирогледа от *** п***и, но иначе всичко е наред. Както и Местан е национално отговорен - ЩОМ КАЗВАШ Е ТАКА.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дружно заедно на снимката - ГЕРБерасти, ***, ***, ***, дудуксите са за убиване
12
17
 
14
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БКП_БСП преди 9 години
Днес се навършват 123г.НА ТЕРОРИСТИЧНАТА ПАРТИЯ БКП,избила над 2милн.хора БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА и още се събират на връх.Бузлуджа тези терористи,и пак са поканили своя коалиционен вечен партньор ДПС,връчени са покани на Местан и Дуган.Те тези доказани в своята история терористи занимаващи се и с подривна дейност и конспирация пак ще се прегърнат на връх Бузлуджа за да покажат своята вечна любов към партията убийца на България,25г.тези ни дърпат към Русия и Ада комунистически Те са най ГОЛЯМОТО ЗЛО!