Черният дроб на донора от Бургас спаси млада жена с цироза

Трансплантацията продължи три часа във ВМА
21 авг 2014 14:45,
4
Черният дроб на донора от Бургас спаси млада жена с цироза
Снимка: ВМА

Животът на 36-годишна жена беше спасен във ВМА благодарение на възникналата тази нощ донорска ситуация. На пациентката в последен стадий на чернодробна цироза в резултат на Хепатит Б беше присаден по спешност черен дроб. Донорът е 60-годишният мъж, изпаднал в мозъчна смърт в МБАЛ Бургас. Семейството му взе благородното решение да дари органите му.

Както Dnes.bg писа, починалият е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. След като получава мозъчен кръвоизлив и лекарите установяват инструментална мозъчна смърт, съпругата му взима трудното решение да дари органите му, които могат да спасят трима души.

Още по темата
В 03:00 часа днес екипи от столицата са пристигнали в Бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София. Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас за последните 5 години.

Трансплантацията на черен дроб беше извършена във ВМА от екипа на проф. Никола Владов, който е началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия.

Експлантацията на органите е извършена в МБАЛ-Бургас  съвместно с екипи на ВМА и УМБАЛ „Александровска”. Столичните медици бяха транспортирани до Бургас  от транспортният самолет С-27J „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили.

Трансплантацията на черния дроб е започнала в 8.00 ч. сутринта  и е приключила към 11.00 ч., съобщиха от ВМА. Пациентката е екстубирана веднага на операционната маса. След това е преведена в Клиниката по анестезиология и  реанимация, контактна е и диша самостоятелно. 

Това е 37-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и четвърта поред за 2014 г. През 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТинаЦироза не се получава само от ракия.Прочети малко за хепатита преди да надраскаш нещо.Асимптомна болест от която страда всеки 5-ти в България без да знае.
3
1
 
2
 
! Отговори
Тина преди 9 години
Освен това младата жена колко още ракия има да изпие и да се радва на живота, а възрастните са си изпили полагаемото .
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименZashtoto 90% ot tqh ne mojat da se podlojat na transplantaciq.Ne mogat da izdurjat na anesteziq. Da e jiva i zdrava i dano se oturve ot virusa.Mnogo human gest.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА , НО ЗАЩО ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА НЯМА ЧЕРЕН ДРОБ И ТЕ СА БОЛНИ ОТ ЦИРОЗА , НИКОЙ НЕ ПРЕДЛОЖИ , МЕЖДУ ДРУГОТО ТОЙ ВЕЧЕ Е ПОКОЙНИК,