Отиде си Валери Петров

Поетът издъхна на 94-годишна възраст
Обновена: 27 авг 2014 14:03 | 27 авг 2014 10:57,
234
Отиде си Валери Петров
Валери Петров Снимка: архив, Булфото

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, предаде БНР. 

Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт.

Макар и лекар по образование, Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач.

Още по темата
Той е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки". Номиниран е за Нобелова награда.

Валери Петров превежда от английски, немски, руски, италиански и испански, най-известен е обаче с преводите си на произведенията на Шекспир. Автор е на лирична и сатирична поезия, книги за деца, сценарии за филми и няколко пиеси.

"Тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата. Самото съществуване, самият живот е нещо невероятно. Дар Божи, дар на природата", казва той в свое интервю за националното радио навръх 90-ия си рожден ден.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 г. в София като Валери Нисим Меворах.

Учи в италианското училище в София, а по-късно завършва хуманитарна медицина в Софийския университет. Първите си стихове печата през 1936 г. в сп. "Ученически подем".

През 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север". Той е един от основателите и заместник-главен редактор на в. "Стършел" От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата.

Поклонението пред тленните останки на поета ще бъде в петък, 29 август, от 11.00 часа в Народния театър "Иван Вазов".

Семейството на поета изказва своите благодарности на медицинските екипи на ВМА-София и на ВМА-Варна, положили грижи за Валери Петров, както и на авиокомпания "България Ер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: Валери Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Поклон Валери.Срам за цяла Европа , че не един наистина достоен Нобелов лауреат.Още един път не можаха да преодолеят комплекса за народност ,творчество , талант.
109
2
 
5
 
! Отговори
кор. преди 9 години
До къс пас - не ви е срам!
108
1
 
5
 
! Отговори
къс пас преди 9 години
не ви срам!
107
3
 
3
 
! Отговори
До Дари преди 9 години
Много си извратена моме ))
106
9
 
14
 
! Отговори
читател преди 9 години
В заглавието на статията има 161 коментара,а под статията 128.Всички неудобни за комунистите са издухани.
105
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Валери Петров винаги е говорено със суперлативи.И преживе.Признавам,че не познавам творчеството му,но преводите му са уникални.Поклон.
104
27
 
8
 
! Отговори
до 121 преди 9 години
Един комунист, войник на партията не може да допринесе с нищо за културата на народа си.Долнопробен продажник.
103
4
 
22
 
! Отговори
123 преди 9 години
Поклон пред паметта му.Хората запознати с творчеството му ще се разделят с един стойностен творец.За останалите - има IMDB,Wikipedia - моля, ограмотете се преди да изказвате мнение.Всеки има право на избор,но не смятам,че тук е мястото и времето да се водят безмилсени дискусии.Съболезнования на семейството му.
102
4
 
5
 
! Отговори
хунор преди 9 години
До Ве.УзуновСъжалявам те!
101
5
 
12
 
! Отговори
до Емигрант преди 9 години
"Благосъстоянието" на един народ не се отмерва само и единствено в икономическите показатели, а също така и в културата и духовността. Затова и покойният Валери Петров е допринесъл за това благосъстояние с творчеството и преводите си. В държавата, в която живееш в момента, няма ли хора на културата, които също са уважавани и почитани?
100
4
 
5
 
! Отговори
хунор преди 9 години
До ДО 114До 116 , 117 , 118Щастлив съм , не съм луд, а това, че не познаваш пенсионери като Валери Петров ми подсказва , че не си бил дете, а си се родил с недоимък, меко казано!
99
6
 
11
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 9 години
СВЕТЛА ДА Е ПАМЕТТА НА ТОЗИ ВЕЛИК ЧОВЕК, ТЕЗИ КОИТО ГО ОМАЛОВАЖАВАТ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ВЪЗМЕЗДИЕ И ТО ПО МНОГО МЪОЧИТЕЛЕН, НО СПРАВЕДЛИВ НАЧИН !!!
98
22
 
3
 
! Отговори
ДО 114 преди 9 години
ПО ЖИВ СЪМ ОТ НЕГО. НЯМА КАКВО ДА ГО ОБСЪЖДАМ ТОЗИ. ПО-ДОБРЕ С ДАРИ ЗА ФАЛОСИ ДА СИ ГОВОРИМ ОТКОЛКОТО ЗА ПЕНСИОНЕРИ ДЕТО НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хунор,,, понеже ти заслужаваш да живееш според Господ, такива като мен не заслужаваме...Ще те попитам като ХУН ти щастлив ли си????
96
2
 
10
 
! Отговори
хунор преди 9 години
До ДО 112Ти знаеш ли дали си жив?
95
34
 
4
 
! Отговори
ДО 112 преди 9 години
ЧЕ И АЗ НЕ ГО ЗНАМ ТОЗИ СТАРЕЦ. НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ПОЗНАВА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***.АКО БЕШЕ НЕЩО НАПРАВИЛ ЧЯХ ДА ГО ЗНАМ.
94
2
 
13
 
! Отговори
хунор преди 9 години
До емигрантТи дори не заслужаваш отговор, нещастнико! Самиият въпрос подсказва твоето въпиющо невежество!!!
93
32
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Питам знаещите, с кое си действие този Валери Петров е допринесъл за благосъстоянието на българите? Защо е толкова значим за своята нация? Защо толкова му се кланяте? С какво свое действие е останал в паметта на роднините си? ......... Дали е като Ленин и Сталин за мавзолеи? Много въпроси имам,,,, Защо българите въртят главата за ДА и НЕ на обратно ... Защо Васил Левски непрекъснато е бил по кръчмите в градовете на България.........
92
4
 
22
 
! Отговори
хунор преди 9 години
Тъжно! Много тъжно! Отиде си човекът с главно " Ч "! Любимец на децата и не само на тях. Отиде си "ВРАБЧЕТО"! Бил евреин? Та той беше толкова чист човек! Може да служи за модел на толкова много *** в България , че те трябва не да се снижат , а да се скрият. Той трябва да влезе в пантеона на великите българи! Почивай в мир, господин Валери Петров!Още тази година с първокласниците ще напомня за теб!
91
2
 
13
 
! Отговори
12 преди 9 години
Бог да го прости. Душата му да помива в мир.