16 българи на ден опитват да сложат край на живота си

Вълна от самоубийства у нас, 74% от българите депресирани и потиснати
29 авг 2014 17:00,
189
16 българи на ден опитват да сложат край на живота си
Снимка: архив, Reuters

В последно време в България се наблюдава вълна от самоубийства. В страната се правят от 5000 до 6000 опита за самоубийство годишно, като от тях 1600 се реализират. Това означава, че на ден средно по 16 българи се опитват да сложат край на живота си, съобщи в Русе заместник-председателят на Центъра за демографска политика /ЦДП/ проф.Петър Иванов.

По думите му опитите за самоубийство в целия свят спрямо реализираните самоубийства са 16 към 1, а в България те са 4 към 1.

Иванов каза още, че страната ни е на първо място по детски самоубийства, а във възрастовата категория от 15 до 25 години този акт е третата причина за смъртност.

Според професора демографската картина е ужасяваща, а причината е установена от "Евростат" - 74 процента от българите са депресирани и потиснати.

Иванов обясни, че трябва да се вложат огромни средства за превенция на психичното здраве.

От ЦДП казаха още, че 50 процента от територията на България след две-три десетилетия ще бъде безлюдна, като за спасението на България от демографска катастрофа са необходими по 4 млрд. лева годишно.

Иванов и председателят на ЦДП Искрен Веселинов заявиха, че се обмисля възможността сдружението да сезира главния прокурор за престъплението "геноцид срещу българския народ", извършено от правителствата, управлявали България след 1990 година.

Според тях поводът е, че близо 25 години след помените българите са най-бързо изчезващата нация в света, най-бедни, най-нещастни и с най-висок процент на самоубийства, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
3
 
! Отговори
до smaZanGuLub преди 9 години
Това ли ти е посланието към самоубийците, утре да не се разплачат, а да се борят за нечия кауза, защото са ни по ценни в битка? Замислял ли си се, че тези хора не виждат виновния и не намират друг изход в средата, в която живеят? За тях няма утре! Но не - според теб те трябва да бъдат употребени за болшевишките интереси на някого, да бъдат хвърлени в битка, вместо да им помогнем.
76
1
 
11
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Но ако по-младото поколение съвсем скоро излезем по улиците и се огранизираме да ги смажем?! Представете си какъв приятен шок за наглите *** уаау направо ще им се дръпнат *** до горе. Просто дайте фейса ли кво ще е на 5ти всичко пред оная- бяла- сграда- дето кара- цял- един- народ- да- страда!
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да изчезнем, празна земя няма да има. Или тук ще бъде създадена от Великите сили първата ромска държава, или Израел ще използва територията за "резервна земя" при голяма война в Близкия изток, или ще разпарчетосат земята между съседите - Родопите на Турция, Добруджа на Румъния, Пиринско на Македония, Западните покрайнини на Сърбия, на Гърците от юг колкото им душа иска и така... При всички положения България е към края си. И политиците ни добре го знаят, затова грабят за последно
74
1
 
14
 
! Отговори
до 93 преди 9 години
Не овце,а роби!Умствено робуване
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е закономерно. Заслужаваме си съдбата. Не се борим, а само хленчим и чакаме. Какво чакаме???? Да изчезнем от географската карта ли? И това ще стане скоро! А престъпните безродни политици нека ни крадат, от 25 години изядох България като плъхове, нека още гласуваме за тях - ченгета, ***, мутри и шарлатани.Не народ , а стадо овце.
72
2
 
6
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
До 92 целта е утре, като стане тежко да не се разплачеш, а да се стегнеш и да се бориш. И най-вече да имаш порива да спасиш човешки живот, а не да е казано във въздуха.Надявам се на всеки от нас да му се отдаде възможност да спаси другият.
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрата идея е когато всеки каже истината там където се намира,когато се вдигнат истински стачки и се откаже да се работи за 500лв., а не всеки отива там и угодничи или за 10лв. се отказва от себе си. Когато всеки стане готов да умре заради нещо, а не от тормоз.Но една птичка пролет не прави, извън форума всички подвиваме опашки. Вазов и още много писатели са описали много точно нашите проблеми.
70
3
 
6
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
91 щото батЯ германците си пазят нацията и англичаните, батя хората драпат по улиците вече полудели, батенце ликвидираха ни икономиката, окрадоха фондовете, изгониха младите, про-американска пропаганда и накрая ще изчезнем. Само дето ни избиват тихо, а не както Изрел Палестина и е за това!
69
1
 
8
 
! Отговори
пак 82и преди 9 години
Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Ако сънародниците ми избират да се самоубият заради средата, в която живеят - 100% бих им препоръчал да сменят средата и да заминат надалеч, пред самоубийството.83и: В интерес на истината съм постигнал немалко в професионален и финансов план, но то е несравнимо с това да спасиш нечий живот. А ти имаш ли позитивни коментари, или само се оплакваш, обиждаш другите и ги обвиняваш за какво ли не? Това ли е твоята цел?
68
8
 
4
 
! Отговори
? преди 9 години
Що така е,братя и сестри!? Нали сме в Европата...
67
3
 
2
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Ами не е сложно просто ден и място пък кой каквото вземе важното е да борави добре с него.
66
2
 
19
 
! Отговори
художника преди 9 години
Така е, Но статистиката не е правилна. Колко деца се самоубиват с ДРОГА? Колко от нас се самоубиват, като работят на по две и повече места за трохи. Колко се самоубиват защото не се спазва охрана на труда и ШЕФА не им дава защитни облекла, каски, маски, ръкавици и т.н. Колко от нас се самоубиват от храната, която се внася от чужбина и не минава през никакъв контрол.Просто се чудя как има още живи в България?????
65
4
 
10
 
! Отговори
nikonik преди 9 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ вече дава резултати.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората са в безизходица защото демокрацията и капитализма ги унищожи.
63
3
 
7
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
82 ти - майка, баща, роднини имаш ли? На български говориш, а ми се стори, че казваш, че няма ядове да си хвърлим шапката и да ни няма. Ти имаш ли цел в живота, мислил ли си да създаваш нещо и борил ли си се срещу много за да докажеш, че си прав. Подхода ти е егоистичен и слаб. Замини на-да-леч...
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не четете български вестници, виждате до какво водят - включително и тази статия.Животът е прекрасен и винаги можеш да намериш нещо, за което си струва да живееш. Парите са нещо преходно, което няма да ви обогати интелектуално - не се косете ако ги нямате, но все пак са необходими, за да съществуваме. И ако ви минат такива мисли през ума, знайте че винаги можете да заминете надалеч и да започнете отначало. Сега е лесно.
61
2
 
6
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Ще се прави ли някаква организация или само писане? Даже ще е ирония да почне от сайта точно на тея пичаги : Д . Най-лесно е на 5ти октомври вместо да се ходи пред урни да се иде пред парлимента...А ако имате по добра идея чакам я : )
60
2
 
7
 
! Отговори
eh... преди 9 години
spi narode prot,strahliv i prodazen,spi.. 25 god.-prosti svinari -pokazvat spi,robe......
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И българските медии имат най-голяма вина за това. Не че не се случват хубави неща в страната, но друго си е вместо "добър вечер" по новините да ти кажат, че няколко човека са умрели.До като слушаме новини и медии, ще се депресираме.
58
3
 
5
 
! Отговори
почерпен преди 9 години
Значи викаш Ран и Ът, Костов и САЩ, "нямат почти нищо общо с нас".