Професии без кадри у нас

Ще останем без IT специалисти, химици, физици, лекари и учители
Обновена: 30 авг 2014 13:16 | 30 авг 2014 13:10, Екип на Bulgaria On Air
278
Професии без кадри у нас
Снимка: архив, Reuters

Работни места, които са добре платени, но остават свободни с месеци наред - съществува и този парадокс. Дори и в тежко засегнатата от безработицата България, ключови професионални сфери страдат от липса на специалисти.

За поредна година инженерите, квалифицираните работници и мениджърите заемат челните позиции за дефицит на кадри у нас.

България е първенец в ЕС по дефицит на кадри. И докато това, че инженери липсват не е новина, то недостигът на IT специалисти си е изненада. Догодина в този сектор ще се търсят вече 40 хиляди души. Той генерира около 6% от БВП на България, като 50% от българската IT индустрия е експортно ориентирана.

Проучване на БСК сочи, че една от причините за тревожната статистика в сектора е, че сред младежите висшисти инженерите и IT специалистите са масово недоволни от знанията и уменията, получени в университета. Сблъсквайки се с липсата на практически умения, много от тях се на насочват към други професионални сектори. До десет години оставаме и без подготвени физици, химици и машиностроители. Няма интерес към тези тези специалности заради трудната реализация и ниското заплащане.

"Самата образователна система поради начина си на план прием в момента създава безработица.Около 27% от завършилите висше образование у нас се осигуряват в чужбина. Това означава, че всеки 3-4 специалист напуска България“, заяви Томчо Томов от Национален център за оценка на компетенциите в БСК.

Годишно между 500 и 600 висококвалифицирани български лекари започват работа в Европа. Причините: отново изключително ниското заплащане, липсата на кариерно развитие и трудният достъп до специализация, която сами трябва да плащат. Напускащите страната медицински сестри са двойно повече – 1200 годишно. Стряскащата статистика говори, че след някоя и друга година няма да има кой да ни лекува.

"Проблем има и с дисбаланси в системата и качеството на образованието. Например, рязко трябва да се увеличи план приемът на медицинските университети. Ако трябва да се увеличи и техният брой. Необходими са и специфични специалисти в системата, освен в основните направления“, допълни Томов.

За поредната криза, този път в образованието, предупреждава Синдикатът на българските учители. По негови данни през 2020 година ще има над 6000 свободни позиции за преподаватели. Все по-малък е и интересът на младите към професията – от 30 дипломирани преподаватели едва петима започват работа по специалността.

"При тях проблемът е свързан със заплащането и все по-намаляващия престиж на тази толкова важна професия. Без да звучи пресилено, след 5 години ще се окажем пред сериозен проблем с намирането на учители“, обясни Томов.

По данни на БСК всеки четвърти безработен младеж у нас е с висше образование. 30% от безработните млади хора у нас никога не са работили. Почти толкова е броят на тези, които нито учат, нито работят. Ситуацията на пазара на труда у нас изисква незабавни мерки.

На първо място е създаването на система за прогнозиране на пазара на труда и план приемът в образованието да се насочи към задоволяването на тези потребности. Още в университета студентите трябва да развият уменията си в дадената сфера на практика. И не на последно място – кариерното и професионално ориентиране да залегне в образователната система от най-ранна възраст.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
13
 
! Отговори
истина преди 9 години
Мили хора, сложете си дипломата /истинска и покрита с умения/ в джоба и бързо емигрирайте, докато сте млади. Останалото са глупости...
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо, ти да не би на C++ да пишеш, да имаш опит с Boost и multithreading и да взимаш над 150К годишно? Обясняваш в бг как 4к давали за работа заслужаваща 40к. Ами доколкото знам в бг почти няма cpp програмисти, масата младежи са на Java или .Net C#. 15-20 GBP на месец СА проблем за senior, 5-6 не са. И да, ако искаш дай URL, конкретна позиция, справка от глассдоор или квото щеш!
177
2
 
7
 
! Отговори
продълж. преди 9 години
завършил или топ уни от Russell Group (UK) или от бръшляновата лига (US), щото ако не си дори няма на интервю да те поканят!!! Съмнявам се, че точно ти си чувал за горните две, пиша за да имат идея форумците, които наистина се интересуват как стоят нещата, а не са тук да се правят на отворени или да тролят за някой и друг лев.
176
1
 
6
 
! Отговори
221 до 222 преди 9 години
Великолепно знам какви са заплатите в UK и EU, там съм направил ВИШУТУ си образование и там живея от над десетилетие. И от време на време чета и такива като теб да ви гледам сеира :)Над 40К месечно взимат само IT-та в tier one хедж фондове с трудов стаж преди това на места като Гуугъл и диплома от Харвадр/Оскфорд или подобен. Броя на тези хора в UK и EU e по-малък от броя коментари под тази тема. За заплата над 60K годишно бруто стартова да те вземат трябва да си завършил или топ уни от Russel
175
0
 
12
 
! Отговори
Ива преди 9 години
В момента заплата ми е 3700Е, специализацията ми е поета от болницата, условията на работа са несравнимо по-добри, отколкото в България. Не виждам кой лекар би останал.. Предполагам и в другите професии положението е същото.
174
0
 
11
 
! Отговори
Ива преди 9 години
Ами да, България ще остане не само без вишисти. Скоро изобщо няма да има хора с каквито и да било умения. Аз съм лекар. Стартовата ми заплатата без специализация в България беше 490 лв. Коя по точно сметка да си платя с тези пари? За това ли съм учила 6 години и ме чакат още поне толкова за специализация, която забележете, трябва да платя сама? За толкова пари ли трябва да давам нощни дежурства, дванайсет часови смени и да нося толкова отговорност?
173
1
 
4
 
! Отговори
до 220 преди 9 години
ти какъв си, материален стимул ли имаш да пишеш такива глупости?"Ако дават 4, значи е работа поне за 40К" - 40К е ГОДИШНАТА, а не месечната заплата (в евро) за IT в повечето европейски страни. В Обединеното кралство годишно може и 80К да станат, но за повече от това трябва да си невероятно добър специалист. Във Франция 50-60К за хора с годинки опит. За Чехия, Полша, Испания и т.н. по-малко дори. Та затова питам, на център ли си или имаш стимул да пишеш такива глупости?
172
3
 
13
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Геноцидът си върви по план. Евреите готвят да изкарат на трудовия пазар милион доктори и медицински сестри ***. Що се отнася до мениджъри проблемът сам си предлага решение . А как ще става заплащането при този абсурд? А заплащането не идва от производството, а от външни пари, които се влагат именно за този геноцид. Решението е едно - избиването на окупагора! - Кой окупатор - възкликва раята - аиде пак турците! - Окупаторът са евреите, гурците само помагат.
171
1
 
7
 
! Отговори
- преди 9 години
Еми да вземат да потърсят специалисти и извън центъра на София. То не може 2000 обяви за специалисти в София и 5 за цялата останала България.
170
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Работни места, които са добре платени, но остават свободни с месеци наред - съществува и този парадокс."Кой места? Механик за 500лв, инженер за 800лв, производствен мениджър за 1500лв? Не с месеци, ами с години ще останат незаети.
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Началник на елотделаРаботя в голяма петролна компания. Търсим електро инжинери да плават на нашите танкери и да обслужват електрооборудването. Заплата 40,000 до 50,000$ на година.а защо не се пробваш да наемеш немски инженер за тези пари? Най-много да те напсува, защото работи за 2-3 пъти повече.
168
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
австрииски , гръцки , чешки и немски фирми с офиси в софия по 8 месеца не плащат заплати и фалират , защото света се управлява от кой от кой по велики бизнесмени дето не могат да изкарат 5 евро и затова е и световната криза.
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До van4oВанчо, Ванчо.. "Да вземат да кажат, да вземат да преброят". Кой бе, Ванчо? Ти трябва да кажеш, ама не по форумите, а да застанеш с лицето си. Ама трябват знание, самочувствие, характер. И понеже повечето сме Ванчовци, сме на това дередже.
166
0
 
23
 
! Отговори
van4o преди 9 години
Как да работят тези млади хора,като им дават мизерни заплати?Тези сиромах-чорбаджий само искат,а не дават.Някой да вземе и да преброи колко работодателски сдружения,организаций,съюзи,центрове за компетенций и тем подобни измислени структури има в БГ.Бълващи само приказки колко е ощетен бизнеса.А не вземат да кажат колко и какви коли има една фирма/с данъчен кредит,на родата-близка и далечна-.По колко любовници издържат,при какви условия на труд работят работниците им,и т.н и т. н?
165
1
 
24
 
! Отговори
с опит преди 9 години
Докато великите работодатели назначават младите на половин надник а ги карат да работят по 12 часа, всеки по оправен младеж ще хваща пътя и ще търси заплата в чужбина. Тука ще останат само най смотаните и най мързеливите, за жалост!!
164
1
 
11
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
"Попитали Радио "Ереван" За кои българи, никога и никъде, няма работа? Радио "Ереван" отговорило За гъзоръките. За кои? За тия дето с две ръце немогат да си намерят г.за!". Дали е вярно или не, оставям на всеки от коментиращите.
163
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само си изгубих времето да прочета какви глупости сте написали за коментари.Само един съвет към младите - БЯГАЙТЕ ОТ ТАЯ *** ТУК И НЕ СЕ ОБРЪЩАЙТЕ НАЗАД!!!!!!
162
0
 
10
 
! Отговори
бачо преди 9 години
До 206 колкото за работата на корабите тази работа поне според мен е за ергени,неженени или вече разведени свободни хора.Не всеки иска да вижда семейството си през 3м. и повече.И друг вече да клати жена ти,защото така ще стане след 2г. вярвай ми.Но има и такива какво да правят хората все пак добре платена работа е.Жертваш едното за сметка на другото!!!
161
2
 
12
 
! Отговори
бачо преди 9 години
И същите тези колеги/ки работят за някой от телекомуникационните ни оператори ,а да не говоря колко ги има пък завършили едно ,а работят там в тази сфера.Завършила Тракийския за крави и овцете говедовъдство,но се нагнездила в офис на виваком.За това няма да се оправим скоро,всеки работи това за което не е учил.Или другите войничките нагнездени там да лапат заплатите и то много добри заплати,а държавата от тях никаква файда няма.Те ли ще ме пазят от някаква инвазия,ако не дай боже стане жалко е.
160
14
 
9
 
! Отговори
Началник на елотдела преди 9 години
Работя в голяма петролна компания. Търсим електро инжинери да плават на нашите танкери и да обслужват електрооборудването. Заплата 40,000 до 50,000$ на година. Работи се на смени -3 месеца на кораба и си в отпуска 2.5 месеца. Постоянен договор, застраховка, платени пътни и хотели при качване/слизане.От няколко години не е постъпвала молба за работа от българин. А на месец разглеждаме по 20 молби на индийци и тях вземаме. А преди години целия флот беше с българи. Мързи го народа да гледа-това е.