Майки на деца аутисти излязоха на протест в Пловдив

Те са недоволни, че са останали без социална добавка
2 сеп 2014 13:11,
17
Майки на деца аутисти излязоха на протест в Пловдив
Снимка: Dnes. bg

Майки на деца аутисти от Пловдив протестираха пред дирекция „Социално подпомагане” в града. Причината е, че 22 деца с увреждания са лишени от годишната помощ за балнеолечение и рехабилитация.

Недоволните родители внесоха в дирекция жалби срещу отказа да им бъде изплатена социалната добавка. 22 деца аутисти заминават през лятото на лагер, където им се прилага климато- и балнеолечение.

„Досега всяка година сме получавали еднократно социална помощ за подобна рехабилитация, но тази година получихме отказ да ни бъдат изплатени парите”, заяви пред Dnes.bg Елена Кърпарова, която е майка на дете аутист.

Сумата, от която е лишено всяко дете, средно е около 300 лева.

„Майките нямат касов бон към разходните документи, а хотела, който са посетили, няма в дейността си балнеолечение”, твърди заместник-директорът на „Социално подпомагане” - Пловдив Донка Аргирова.

Родителите на децата разполагат с документи, че са платили по банков път сумата за престоя, към който по закон не се прилага касов бон.

Още повече са били на място, което посещават всяка година и за което друг път са получавали полагащата им се помощ.

Те ще обжалват отказите за социалната добавка пред по-горна инстанция.

Майките протестират и срещу промените в законодателните промени, които лишават децата с увреждания от подобни помощи от следващата година, ако не се лекуват в санаториум.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 3 Състоянието на аутистичните деца се подобрява,при промяна на обстановката,всъщност това е тяхната терапия.В нормалните държави аутистичните лица се водят на екскурзии и често пътуват точно с терапевтична цел.А дали нощуват в СПА или обикновен хотел годишно се полагат 365лв. за детето и придружител....................
10
0
 
16
 
! Отговори
teda преди 9 години
До 9Зано не ви се случва, защото да се грижите за дете с аутизъм отнема цял живот. И не става дума за СПА хотели, а затова, че санаториумите не предлагат никаква терапия за тези деца. Наредбата в момента ти позволява да ползваш санаториум, но когато попиташ за дете с атизъм ти казват, че няма какво да го правят. А относно обясненията ви за състоянието Аутизъм, оставам безмълвна. Децата не са по-малко или повече затворени, мислят по по-различен начин и имат нужда от приемане и разбиране.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредно безумие от страна на социалните. Но до колкото си спомням същите майки ходиха на лагер организиран от центъра, в който работят с децата. А от центъра би трябвало да са платили разходите или поне тези на децата им. До миналата година им плащаха.
8
0
 
15
 
! Отговори
Tutty frutty преди 9 години
Съвременната медицина да се прикрива зад измислени от нея заболявания, които самата тя е предизвикала с ваксини. Аутизма е неврологично заболяване (често с парези и парастезии) в някои случаи са възможни и психични отклонения. Аутизма е предизвикан вследствие на ваксини - в миналото ваксината против едра шарка (забранена през 1981 г.), полиомиелитната и морбили, в по-ново време ваксината против Хепатит В, поливалентната, морбили. Кога медицината ще си плати за осакатените от нея човешки животи?
7
6
 
16
 
! Отговори
Истина преди 9 години
Аутизм не е психично заболяване а вродено или една от версиите е ваксини което е и много вероятно. Тези деца имат неврологични и апсихични проблеми. Това лечение им помага. А защо 8 мислиш че само здрави хора трябва да ходят на санаториум. Това е дискриминация на хората които не могат да се защитят. Майките са прави трябва повече хора да ги подкрепят.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 2: болестта на Лу Хериг, заради която е заливнето с ледена вода, не е аутизъм, дори по-лошо е, но по принцип съм съгласен...
5
2
 
21
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Айде сега с протести всичко се постига но не са достатъчно брутални и не бият чиновници за това не им дават парите които им се полагат !Нашата либерастия е защитена със закона за насърчаване на инвестициите и за това всичко ни се плаща от данъкоплатците без протест !
4
0
 
23
 
! Отговори
Срам преди 9 години
Майка с дете пред гишето на чиновник-Госпожо,тука имам право...Чиновника-Системата казва "НЕ"...Майката-...но ,госпожо,имам право...Чиновникът още по-нервно-Системата казва "НЕ"...Това е една пародия от шоу по тв,но си е голата истина...Въпросът е,Кой,Кой изгради тази система?На този" Кой "да благодарим на изборите? Май на всички досега...сменят се кабинети и министри,но Системата си стои и е перфектна да мачка обикновения човек...
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По света се заливат за друга болест, а у нас един *** се заля за "алтуизъм". Но е срамота, разбира се, да не мога да отпуснат по 300 лв. за тези нещастни деца, на фона на лукса в парламента и министерствата. Да не говорим за циглетата с фалшиви телкове, за тях винаги има пари...
2
5
 
27
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Не е ли тъпотия и лицемерие всякакви *** да се заливат с кофи вода в помощ на болните от аутизъм по света, а в България да им е отказвано лечение и рехабилитация???
1
2
 
20
 
! Отговори
кофа студена вода преди 9 години
Добавки има за АЛТРУИСТИ И АЛТИСТИ но за А У Т И С Т И няма !