Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца

ОАЕ и Саудитска Арабия наддават за наши лекари
Обновена: 16 сеп 2014 10:29 | 16 сеп 2014 07:04, Елка Василева
81
Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца
Снимка: архив, Reuters

Лекари колкото за половин „Пирогов” са напуснали страната само за девет месеца - от началото на годината досега. Толкова удостоверения за работа в чужбина, без които медик не може да подпише договор там, е издала съсловната организация, пише „Монитор“.

За това време сме подписали  400 удостоверения, което е значително повече, отколкото през 2013-а, когато за дванадесет месеца издадохме такъв документ на 600 колеги. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков.  Особено плашеща е тенденцията, че от 2010-а насам колкото се дипломират, толкова и напускат.

Най-много мозъци с бели престилки изтичат към Германия, която е предпочитана не само заради неколкократно по-високите заплати, но и изключително атрактивни условия за специализации. За разлика у нас, където специализантът държавна поръчка работи в болница 4 години и получава около 450 лв., не му върви трудов стаж, нито пенсионни и здравни осигуровки, защото е на договор за обучение, а не на трудов, германската държава му дава стартово месечно възнаграждение от 2000-2500 евро. Осигурява му се и безплатна специализация.

Великобритания и Франция са другите любими дестинации на младите ни лекари, дори на тези без специалност. В Ирландия например, в която сега има глад за медици, за лекар с минимум две години стаж, без специалност и английски език, се дава заплата между 2500 и 4000 евро на месец чисто, след данъчните удръжки. Същевременно му се осигурява курс по език.

В Германия, ако медикът има 4 години стаж по специалността, месечното му възнаграждение след данъчните удръжки е 6000 евро. Освен това работодателят поема неговите разходите за административни и други дейности, свързани с преместването му там, както и безплатно жилище и мебелировка.

В момента клиника в Лондон търси лекари без специалност, достатъчни са 2 години работа, с английски език, както и джипита. Общопрактикуващите доктори там взимат годишно 60 000 – 70 000 паунда, като при преместването и настаняването там им се дават още 5000 паунда. У нас общопрактикуващите с листа от пациенти 2000 души, след като платят на медсестрата, наема и консумативите, печелят малко над 2000 лева.

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия наддават за наши лекари, тъй като те са обучени добре и следят новостите в медицината. Освен това младите владеят по няколко езика, казаха още от БЛС. Стартовата (нетна) заплата в Обединените арабски емирства е 9200 евро. Осигуряват им се още безплатни самолетни билети за семейството, покриват се разходите са транспорт, апартамент и образованието на децата.

Предложения за лекари валят и от Саудитска Арабия, която търси не само лекари със специалност, но и медицински сестри, физиотерапевти, лаборанти и болнични фармацевти. Там докторите също започват минимум с 9000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: чужбинаработалекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
19
 
! Отговори
Депутатска клетва преди 9 години
А нещо да кажете за депутатската клетва и разрухата в държавата :))
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 44И кой точно трябва да ги подобри ? Някои друг нали ? Ти ще изчакаш предвидливо в Германия, докато останалите в България се борят. Хитрец.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 5 години няма да има кой да лекува робите и те ще се разбягат да търсят спасение за здравето си по Европа. Болна и гладна мечка хоро не играе. Задава се още един вид емигрант след икономическия - здравния емигрант.
46
10
 
13
 
! Отговори
до 42 от АЗ преди 9 години
Ами аз съм го казала, нека запишат в друга държава ама мама и тате няма да могат да плащат семестрите и да пращат буркани със зимнина, нали!? И никой не е казал, че образованието в БГ не струва, а че е СТОКРАТНО по-лесно да се завърши тук, от колкото в чужбина! За това и чужденци записват медицина тук, защото в техните държави или е скъпо или няма как да изкласят. Съгласна съм и с коментарите по-долу - като ги бутнат в някой либийски затвор за 10 години да не се сещат едва тогава, че са българи!
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"стартово месечно възнаграждение от 2000-2500". Понеже знам по себе си, колко взима един немски асистент-лекър ще кажа, че брутната заплата е 4800 евро!!! Това се равнява на 2600 НЕТО! Това е моята заплата. От 2014 започнаха да идват масово колеги, които не са завършили в Германия, но въпреки това се взимат тук, защото Германия има глад на лекари. Първо се изнесоха ИТ-специалистите и инжинерите, сега са лекарите на ред! България да си опича акъла или да закрива държавата.
44
4
 
4
 
! Отговори
БГ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВ преди 9 години
<html><body><!--StartFragment--><p style="border: 0px; font-size: 13px; margin: 0px 0px 23px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline; line-height: 23.3999996185303px; color: rgb(51, 51, 51); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: ***; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: ***; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-align: justify; background: rgb(224, 238, 245);">В името на Парите, Властта и Частните интереси, в името н
43
1
 
9
 
! Отговори
an преди 9 години
До АЗнапротив...има много студенти които завършват в Германия медицина.
42
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 някъде в Хипократовата клетва да пише, че трябва да работя ангария
41
22
 
12
 
! Отговори
ИМА ПРОВИДЕНИЕ преди 9 години
ДА ЗАМИНАВАТ ПРАВ ИМ ПЪТ И АКО ИСКАТ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НИКОГА..И БЕЗ ТОВА ПРЕВЪРНАХА ТОВА ПРИЗВАНИЕ В АЛЪШ-ВЕРИШ ..ТО ГОСПОД ГЛЕДА..ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА ЗА ЛЕКАРИТЕ В БГ ОСОБЕНО МЛАДИТЕ Е ОТЖИВЕЛИЦА...И КОГАТИ ИМ РЕЗНАТ ЗЕЛКИТЕ ИЛИ ГИ ЗАКЛЮЧАТ ПО АРАБСКИТЕ ЗАНДАНИ ,ТОГАВА СЕ СЕЩАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ..
40
6
 
27
 
! Отговори
Д-р преди 9 години
До 37 То и сега студентите в МУ-София плащат семестрислни такси от 400лв на семестър. А от няколко години има и изцяло платено образование по медицина. Но това не е решило проблема.Нямаше как да ме задържат с договор да работя в БГ. Това е нарушение на човешките права. Дори и да имаше такъв договор с 2 заплати в Германия щях да му платя неустойките и пак да замина. Насила хубост не става. Не сме в Тошово време, не всичко се решава с рестрикции и ограничения! Трябва да се подобрят условията!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По въпроса за гласуването - докато гледам как симпатизантите на една партия се редят на опашки да гласуват и има цели секции, където всички гласове са само за тях, ще гласувам и аз.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗ Не става дума за това кой колко е "отворен", а за ненормални условия на работа в България, която и без това е тежка и отговорна. Нормално след като прочетеш статията да се замислш защо избягаха и ще продължат да бягат все повече лекари. Не си мисли, че в България образованието е лесно или не струва, защото по света навсякаде можеш да се реализираш с диплома от наш медицински университет! Разбира се, че държавата е виновна и не само тя ами и такива хора като теб!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще правят в Саудитска Арабия,те да не са в Европейския съюз,пък и след изборите тук ще стане рай,поне така всички политици обещават!
36
25
 
23
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Аз не искам от джоба ми да се плаща образованието на "лекари", които завършват тука понеже е по-евтино и после да емигрират. Обвързвайте обучението на тия хора с договори и ги задължавайте след завършване поне няколко години да не емигрират. Като са толкова отворени, нека записват студенти в Германия, Австрия, Англия... ама там пожизнено няма да видят диплома защото ще им накъсат задниците от учене и таксите няма да могат да си платят, не е като в България. Пак държавата е виновна.
35
1
 
23
 
! Отговори
kastRat0Ra преди 9 години
Всяка една стъпка от страна на държавата е премерена до съвършенство. Нищо не е безцелно. България няма нужда от знаещи, можещи, образовани и интелигентни хора, защото с по - ниско капацитетните и до известна степен морално деградирали много по - лесно се работи, управляват, манипулират и т.н... Един телефон за 100лв, много по - лесно се управлява, отколкото такъв за 1000лв., защото функционалността не е сходна... Преобладаващата част от интелигенцията е на Запад, защото тук не може да вирее...
34
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мнение съм, че образованието за тези хора трябва да стане платено. Не много скъпо но поне от порядъка на 500-1000 лв. като в частен университет. За какво са тия държавни поръчки? Да завършват тука и после да емигрират, защото тук по-лесно се завършва?!? За какво им плаща държавата на тия хора? Като искат да емигрират - марш студенти по медицина в чужбина, всеки знае тука да си изкара образованието и после на готово да отиде в друга държава!
33
7
 
14
 
! Отговори
33 преди 9 години
и какво ще промениш към по-добро като не гласуваш ? Аз гласувам за Атака и знам, че не са *** - точно като не гласуваш, гласа ти се разпределя и управляват ***, като бсп и дпс - философствате, умувате, правите се на интересни, ревете - и какво правите за промяна - ревере, ревете и си пускате турските сапунки и чалгите - а сте възмутени и недоволни - уж. Дедите ни умираха за тая държава - А СЕГА ВИ МЪРЗИ, МЪРЗИ ВИ да гласувате - това е.
32
0
 
4
 
! Отговори
jgfdjh преди 9 години
партия Спиндермаан :D
31
5
 
15
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Аз никога няма повече да гласувам...отвратен от това което виждам, и не смятам себе си за ***. Когато гласуваш ти легитимираш тези *** , които ще дойдат на власт. НЕЩО ПОВЕЧЕ, КОГАТО ЗНАЕШ ЧЕ КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ Е *** , И ВЪПРЕКИ ТОВА ГЛАСУВАШ ТИ ЛЕГИТИМИРАШ ТЕЗИ *** И ПОДКРЕПЯШ СТАТУКВОТО. АКО НИКОЙ НЕ ГЛАСУВА ТЕ НЯМА ДА ИМАТ ЛЕГИТИМНОСТ И ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ. пр. КОГАТО ИМА ДЕСПОТИЧНА СИСТЕМА И ОПОЗИЦИЯТА ЗНАЕ ,ЧЕ НЕ МОЖЕ НИЩО ДА ПРОМЕНИ---ТЯ БОЙКОТИРА ИЗБОРИТЕ.
30
12
 
12
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
Много лекари си работят и тук, имат си частни кабинети и си изкарват добри пари и не всички млади са прости да бягат. Да ходят роби някъде