Критикуват ни международно за расизъм и нетолерантност

Преглед на по-интересните теми от печата за 19 септември
Обновена: 19 сеп 2014 09:43 | 19 сеп 2014 08:36, Александър Попов
108
Критикуват ни международно за расизъм и нетолерантност
Снимка: Булфото, архив

На фона на развихрилия се скандал с недопуснатите деца на бежанци до класните стаи в пернишкото с. Калища се увеличава международният натиск върху България заради нови случаи на расизъм и нетолерантност, пише "Сега". Страната ни е остро критикувана в два доклада на "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.

Поводът за критиките на правозащитната организация станаха нови случаи на насилие на българо-турската граница. "Хюман Райтс Уоч" е документирала три отделни случая, при които полицията е върнала 43-ма сирийци в Турция. Комисията настоява българските власти да махнат оградата по границата, която спира бежанците, търсещи международна защита.

"Кампанията, която водим, е открита и разчитаме на всекидневните си срещи с хората, за да чуем техните проблеми, защото целта на БСП е да защити интересите на обикновения човек". Това каза пред "Дума" Жельо Бойчев - водач на листата на "Коалиция БСП - лява България" в 23 МИР София.

"Хората искат справедливост, защото я заслужават. БСП е за силна икономика, ГЕРБ - за силова", формулира различията между двете партии Драгомир Стойнев, водач на листата на "Коалиция БСП - лява България" в Стара Загора и бивш министър на икономиката.

Първоначално заделената сума по план-сметката на правителството за организирането на вота в чужбина от 1.2 млн. лв. за отварянето на 293 секции сега вече е 1 876 000 лв., но за 426 избирателни секции - по последни данни на външното министерство - сравнява прогнозните данни с реалните разходи "Сега". Парите са повече заради рекордния брой секции, обясняват от външно министерство. 162-ма свои служители, които да работят в секционните избирателни комисии (СИК) зад граница, трябва да командирова МВнР. Те са само част от общо 388 държавни чиновници от различни ведомства, които на доброволни начала ще участват в организацията и провеждането на изборите в чужбина.

"В управленската програма на ГЕРБ има три стълба, без които не можем да вървим напред. Първият предвижда да запазим най-ниските данъци в ЕС. Вторият стълб е отблокирането на спрените европейски пари. Не на последно място - инфраструктурата", заяви във Ветрино кандидатът за депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова, пише "Новинар".

Изданието остава на предизборна вълна със съобщението, че до края на седмицата се очаква БНБ да приключи с отпечатването на бюлетините. Служебният премиер проф. Георги Близнашки увери, че изработването на изборните книжа става при строг контрол.

"Нещата вървят нормално и в ритъм, няма място за безпокойство. Взети са изключителни мерки за сигурност - и в печатницата, и при транспортирането на бюлетините", подчерта Близнашки.

Според "Преса" в новия парламент се очаква да влязат 6 партии. Това сочат данните за залозите на букмейкърска къща. Следващият кабинет най-вероятно ще бъде съставен от спечелилата партия в коалиция с една формация. Букмейкърите смятат, че най-вероятната избирателна активност ще е между 55 и 65%. Залозите сочат, че ГЕРБ ще има между 100 и 114 депутати, БСП - 55-64, ДПС - 30-39. Ако успеят да прескочат 4-процентната бариера, РБ най-вероятно - 14-19 народни представители, а АБВ - 14. Подобна е и прогнозата за ББЦ. Формацията има шанс да вкара 14 свои в парламента. Патриотичният фронт е "на кантар" - коефициент 1,5 за нито един депутат и 1,9 за 14. "Атака" по-скоро няма да влезе - с 1,05 е оценена вероятността да не класират нито един народен представител. Най-вероятният премиер е Бойко Борисов - неговият коефициент е 1,06. Втори изненадващо е Иван Костов с 5,0, трета е Кристалина Георгиева с 6,0. Възможността Волен Сидеров да оглави
правителството се оценява на 1:500.

"314 лекари от чужбина работят в България в последните години. Първи бяха чехите за инвазивната кардиология, после италианците за пластична хирургия, сега идват турци за онкологични центрове. По моя прогноза лекари от Азербайджан ще дойдат за патоанатоми". Това заяви вчера ген. проф. Стоян Тонев, зам.-кмет на София по здравеопазването, на дебата на "24 часа" "Лекарите, на които вярваме". Най-примамлива в момента била онкологията, след като здравната каса променила правилата за плащане на химиотерапията. От миналата година лекарствата са с ниски цени, но самата процедура по приложението им е скъпа, обясни ген. Тонев. Турски лекари откриват у нас и детска ортопедия.

Майчинските за гледане на дете между първата и втората му година са се увеличили с 90 лв. през първата половина на 2014 г. спрямо същия период на предната, показва публикуваната от НОИ статистика, коментира "24 часа". Увеличението се дължи главно на повишаването на минималната работна заплата от началото на 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
От основаването си през 1994 г.тази комисия дали се е задействала за други държави?"Германия отхвърли автоматичното разпределяне на пристигналите в Италия тунизийски бежанци в други страни-членки на ЕС,информира europe.bg-от 2011 г.България беше обявила капацитет за бежанци 5000 души,отдавна е запълнен,нали?Както румънците,съдете за нелегално преминаване и връщайте.Защо не минават от Турция през КПП?От Турция никой не ги гони,какви "бежанци"са?
39
2
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 58,Един "бежанец"го беше казал и това,като го питаха:"-В България е забранено многоженството, а вие имате 2 жени.Бежанецът: -Ами да го разрешат!"Нагли,по-нагли.Колко от тях са наистина сирийци и като влизаха без документи как така бързо се снабдяваха,че и с банковите си сметки разполагаха?А къде спи нашата държавица и кога ще имаме политик с топки,а не пи.аещи клекнали?
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономиката може да се възроди,но подмениш ли етническият облик на страната-връщане назад няма! Явно това е целта на чудовищата от ЕС,да затрият България чрез подмяна на коренното население.Ние трябва да ги приемаме,но нямаме право да ги пропускаме към Западна Европа! Отвратителни лицемери! Тези араби сега са уплашени,но когато се окопитят ще почнат да настояват за джамии,права,шериат и пр.Питайте англичани и германци,те затова не ги искат.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
54. За какви големи става въпрос !Тук говорим , че всяка държава си пази границата !Това изказване , че България трябва да си разгради границата ( кой от къде идва да влиза ! ( с болести, наркотици ,, оръжие .. Ислямизъм ) , го няма написано никъде , като международен закон !Такава организация и аз мога да направя и да казвам - спрете войната !
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, комисията! Това е груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава! За редовните пътници има три КПП- та. На кого пречи оградата? Или искате да им осигурим и мулета да си пренасят взривовете, че тия от Сарафово се озориха? И изобщо имаме ли външно министерство да ви отговори подобаващо и леко нецензурно?
35
7
 
3
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Тия "бъкани с болести, неграмотни, рецидивисти", за които иде реч в статията са деца между 7 и 10 години. Много пък му порасна работата на туй пернишко училище беее! Виждаме каква интелигенция се сипе от тамошното образование...Българите сме най-бедната, болна, престъпна и неграмотна нация в Европа. Това значи ли и там да се отнасят така към нас? Със сигурност тези обиди ги сипят хора без образование - завършили най-много някой пернишки техникум по милост. И децата не зачитате вече...сбърканяци
34
1
 
10
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Не ограда, а стена трябва да вдигнем. Поне 3 м. висока, с тел отгоре и ток по него. Расисъм и нетолерантност??? Едва ли има по-толерантна страна от нашата по света по отношение на етносите. И тъй като нашите са ни малко ЕС ни натиска да си привнесем и още - от през две държави та и от трета. И ще ги внесем, няма начин. Нашите "управници" за да лапат еврофондове безпардонно са ни свалили гащите и са ни навели. Честито ...
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни критикуват !Това е от Турската партя в България !
32
3
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
НИКАКВА ТОЛЕРАНТНОСТ ЗА ТИЯ БЪКАНИ С БОЛЕСТИ , НЕГРАМОТНИ , ФАНАТИЗИРАНИ РЕЦЕДИВИСТИ ! НЕСКА МИ СЕ УСМИХВА УТРЕ МИ РЕЖЕ ГЪРЛОТО ! НЕ МЕРСИ ДА ГИ ТОЛЕРИРАТ ДРУГАДЕ
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
41. Бежанец си , там където по международни споразумения има ЛАГЕРИ , и тази държава получава пари от ООН.Във Виена това е лагера " Трайскирхен".Плащат им за този лагер.Имаше случай , един български - мохамеданин беше решил от Виена да избяга в Германия че там имал познати .Не се минава така Германска граница ! Беше задържан и върнат в Австрия !
30
1
 
16
 
! Отговори
. преди 9 години
ЕС играе толерантен , когато бедната България трябва да приема бежанци без никакъв контрол , без никаква предварително подготвена програма за тяхното бъдеще в страната , без ресурси ,без сигурност , а в същото време мълчи , докато евреите избиват невинно население , а американците правят война след война в районите , от които идва тия бежанци.
29
2
 
23
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Скапан ЕС!!! "Толерантността в една зверилница е равна на смърт" - Н.Хайтов. А европата ни е задължена до живот, два пъти спираме обезумелите орди!!! Къде е нашето признание питам! Свобода или смърт!
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам въпрос - колок пъти през последниет пет години агенцият по бежанциет са заинтересува ат положението на хораат забегнали от беломерска тракия през балканската война, как да йм бъдат върнати земите (имаме сключени догооври с гъриця и туриця които не се изпълняват) каков става в Банат или в Западните български покранини. Вмесот това ни занимава с афгански ЕМИГРАНТИ. Вникнете в поянитието БЕЖАНЦИ
27
2
 
7
 
! Отговори
Местан преди 9 години
Местя.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
к8ато толкова си ги харесват - да си ги вземат във Франция, Италия и Англия. ама не, Франция ни ги връща, берлускони връщаше лодките с бежанци от Либия, а Саркози отряза Турция и въран ***. Ама инак сем много ларж - това е расизъм. А вие не сте ли расисти? Г-но Казмерън вие сте се залели в него, Лондон преди две години бе в пламъци заради в *** но българиет са ви виновин. Като сега няам българи ще ви видим сега като ви почнат ИДИЛ . Това БХК, това агенция за бежаници - да се закрият
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турската Етническа Партия само с ЕС се занимава - предизборно !Българската Граница ще я пазим от всякакви Джихадисти и Престъпници !Сега и смъртоносни болест се разпространяват !
24
2
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До Анонимен 34Когато тръгваш да обясняваш какво е бежанец първо погледни международното право и тогава говори иначе звучиш смешно. Няма ограничение от коя държава идваш за да бъдеш бежанец, такова е международното право. При нас бежанци могат да идват и от Пуерто Рико, не че ще дойдат от там!
23
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Е как пък не се сетиха да ни критикуват за ниски доходи, за малък БВП, за слаб износ, за висока *** пресъпност, за загуби на водоснабдителните и енергийни дружества от милиони дългове в *** махали...?За всичко, което е свързано с чувството за самосъхранение на българската нация ни критикуват, а това, че обедняваме и се разпадаме им е екстра. Хайде баста, да си гледат техните паници!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
настоявали да махнем оградата? ако искаме, ще си изкопаем езеро и ще гледаме крокодили и пирани в него. колко български бежанци приеха европа или сащ? защото и по нашите села се води открита война с *** 'социално слаби'.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея на ЗАПАД и не съм чула в новини и вестници да се съобщават такова изказвания !Това за границата от Турция ли идва - та до Местан !Номера НЯМА да мине !

Спонсорирани публикации