"Социолог съм, затова не вярвам на изследвания"

Преглед на по-интересните теми от печата на 20 септември
20 сеп 2014 07:30, Елка Василева
37
"Социолог съм, затова не вярвам на изследвания"
Цветозар Томов. Снимка: архив, Булфото

"Социолог съм, затова не вярвам на изследвания", казва в интервю за "24 часа" Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Според него изследванията са моментна снимка на реалността. Томов твърди, че не е въпрос на доверие в тях, а на оценка и анализ. Той се надява на предстоящите избори преференциалният вот да е по-висок в сравнение с евроизборите. "В разяснителната кампания на ЦИК това е един от централните сюжети. В методическите инструкции до сиковете и риковете специално обръщаме внимание на броенето на преференции, защото имаше грешки и пропуски на евроизборите. В крайна сметка това е едно ново демократично право на българския избирател и колкото повече хора го използват, толкова по-добре за демократичността на вота", обяснява Томов.

"Нужно е правителство, което да работи спокойно. Но това не изключва възможността за коалиция. В такъв формат най-приемлив партньор за нас са реформаторите", заявява в интервю за "Преса" Томислав Дончев, евродепутат от ГЕРБ. Според него най-големият урок за политиците е, че математическото сглобяване, при което се получава достатъчен брой гласове, невинаги означава стабилност. Дончев посочва, че от гледна точка на общата нестабилност в страната е много лошо, когато тя се допълва с  вътрешна нестабилност в самите партийни структури.

 "Играта се промени, сменете и правилата", коментира "Монитор". Възможността за преференциално гласуване разнообрази предизборната кампания. В рамките на агитацията "блеснаха" отделни кандидат-депутати, които шумно изтъкват какво са постигнали досега и поемат персонални ангажименти към народа с обещанието да ги изпълнят. За да привлекат колкото се може повече гласове, наредените на опашката в листите ни облъчват от всеки ъгъл с рекламни материали. Плакатите, брошурите и огромните билбордове никак не са евтино удоволствие. Ако една част от парите идват от собствения им джоб, то друга минава по  линия на даренията. Остава само да се надяваме, че кандидатите не са поели някакви тайни ангажименти към определени спонсори, които впоследствие да доведат до вълна от лобистки закони, пише изданието.

 Вноската за пенсия да се увеличи с 1% от 1 януари 2015 г. Това предвиждат предложения за промени, свързани с приходите в осигурителната система. Те са подготвени от консултативния съвет по пенсионната реформа, според информация в "Преса". В тях е записано удвояване от същата дата и на вноската за фонд "Безработица", която сега е 1%.

"Несправедливостта ще взриви Европа", е публикация в "Сега", източник - "Дойче веле". Евросъюзът се разпада на богат Север и беден Юг, предупреди Еврокомисията още миналата година. Въпреки кризата държавите от Северна Европа запазват стабилните си икономики, докато в Южна Европа доминират безработицата и безперспективността. Но този континентален разлом се наблюдава не само в икономиката. Както показва едно изследване на голямата германска фондация "Бертелсман", публикувано наскоро, в двете географски части на континента и справедливостта е "разпределена" много неравномерно. Според "Индекса на справедливост", който измерват експертите, най-справедливите  общества са изградени в Швеция, Финландия, Дания и Нидерландия, докато най-голяма несправедливост цари в България, Румъния и Гърция. Проучването на фондацията "Бертелсман" за справедливостта (и несправедливостта) в Европа е много тревожен сигнал, на който политиците са длъжни да обърнат внимание. В противен случай Евросъюзът наистина може да се разпадне точно по този разлом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
анти ДПС преди 9 години
Колебая се между Бойко и Първанов. Другите отдавна съм ги отрязал.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Томов,ти пък ако си мислиш че някой ви вярва-значи си живееш в някакъв свой си свят!Най-големите *** и безполезници!Никому непотребни професии-социолози,психолози,аналитици и сие!Една торба празни приказки,лобиращи и манипулиращи в полза на даващия кинти!!И никаква отговорност за казаните думи,поръчкови манипулатори на обществото!
29
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Мисля че съм ориентиран човек и сутринта слушам "дебат" между Румен Гечев и Глушков ли беше от Герб.Знам,че за 2-3 месеца Герб дадоха разрешителни за фотоволтаици толкова колкото трябваше да се раздадат до 2020 г/на тяхни хора,за наличието на корупция не искам да говора/Заради това и се вдигна толкова много цената на тока,а печалбите на господата огромни.И сега слушам този Глушков,който ми разправя че това е лъжа.Е г-н Глушков защо ме обиждате,лъжете бесрамно за *** ли ни смятате.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Мутрата Борисов в България настъпи небивал разцвет на чалгата и простотията, а БГ-училищата се превърнаха в развъдник на непълнолетни хурвета и наркоманчета.
27
2
 
7
 
! Отговори
ivanhm1 преди 9 години
*** кви избори бе, глупости. :P Само БУНТ - мирен и всенароден! Не за нови овчари-пожарникари-дудуци и пр. другарски въздухари, а за ТВОЯ ПРЯКА ВЛАСТ с всички възможни права във всички власти!
26
1
 
7
 
! Отговори
diadko50 преди 9 години
Все едно аз да кажа:-Електричар съм и за това не вярвам в електричеството.
25
2
 
8
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Цацата лъже ли ? Лъже .Извършва ли престъпления , като прикрива умишлено престъпленията на топ - престъпниците у нас ? Извършва престъпления .Има ли много пари, които не е дарил за благото на нуждаещите се ? Има много пари, които не е дарил на нуждаещите се.Какво има още да се коментира ?Да не говорим пък за Боко тиквата или Гоце !
24
2
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Кой в днешно време е дарил всичките си пари ? Боко ? Гоце ? Цацата ? Сарафа ? Свинарят ? Или никой от тях ?Питайте го Боко тиквата дали знае мещо за масонското движение и дали знае поне 10 - те Божи заповеди, за да се убедите, че той НЕ е никакъв масон, а е просто един сектант !Преди няколко години Гоце си беше купил една книжка за луцифер / сатаната / .Преди членуваха в бкп/дс , а сега се правят на масони , а всъщност са едни сектанти, които не изпълняват дори и 10 - те Божи заповеди .Който желае , нека чете между редовете !Цацата лъже ли ? Лъже .Извършва ли престъпления , като
23
3
 
5
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Членове на масонски ложи са 70 % от т. нар. политици , в т.ч. и Боко , и Гоце, и Д. Добрев, и ... Да не говорим пък за т. нар. съдии и прокурори .Всъщност в БГ на практика няма истински масони, а има само разни сектанти, които членуват там заради властта , парите и безнаказаността от строгостта на закона, когато извършат някое престъпление . Това си е ОПГ.Защо в БГ няма масони ?Истински масон е бил Иван Ведър от Разград / 18 - 19 век /, който е ДАРИЛ ВСИЧКИТЕ СИ ПАРИ И ИМОТИ ЗА БЛАГОТО НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ .Кой в днешно време е дарил всичките си пари ? Боко ? Гоце ? Цацата ? Сарафа ? С
22
0
 
4
 
! Отговори
ISTINATA преди 9 години
TAZI ZIMA SHTE E MAI NARODNATA REVOLIUCIQ MI SE CHINI - SKOK NA CENITE NA TOKA PERIODICHNO, UVELICHENIE NA VNOSKITE ZA PENSIONIRANE I TEM PODOBNI.....SOCIALNATA NESPRAVEDLIVOST STAVA VSE PO-OSTRA I PO-OSTRA: TYRTEI SAMO LAPASHTI NA SOCIALA I ABDALI BACHKASHTI DO GROB ZA DA HRANTUTQT MANGASARITE!!! TOVA NE MOJE DA SE TYRPI VECHE I MNOGO SKORO NARODNIQT GNQV SHTE IZRIGNE I POMETE SGANTA!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
se преди 9 години
Никакво гласуване! Бой ще има да знаете! Наказателен вот заради цената на тока! Мафията съсипа България!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Томов му вярвам.Има във всички сфери на живота такива като него.Но за да се случва това,което е нужно на страната и хората,трябва да се направят нужните промени в съдебната система и безочливите грабители на народа да си получат заслуженото,като върнат крадените милиони.Демократичните норми са за всички,за да има справедливост,растеж и просперитет.Няма как да се размием с това.Хората гласуват,когато виждат доброто в реалността и перспективи за бъдещето си-своето и на децата си.ВРЕМЕ Е! УСПЕХ!
19
1
 
4
 
! Отговори
2013 преди 9 години
И още нещо - вярно е че от първото тримесечие досега барел петрол е поевтинял с около 9%, но не забравяйте че и долара поскъпна спрямо лева пак с толкова. А ние плащаме в лева, все пак
18
3
 
3
 
! Отговори
2013 преди 9 години
До Иван 20: ами влязох. Аз трябва да си отчитам бензина на колата, и имам данни колко съм зареждал. Винаги зареждам на Шел А95, така че цените са съпоставими. За първото тримесечие на 2014 цената е била 2.51 - 2.53. Така че предполагам и останалите данни на номер 8 също са толкова достоверни. Много лесно може да се манипулира с данни - аз мога да кажа "цена на кв. м. Жилищна площ в София - 2000 евро при тройната коалиция, 650 евро -при ГЕРБ" ;) и какво от това?
17
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До 2013-16 коментарВлез в архив и виж цените месец април тази година. Цените на бензин А95 бяха между 2.37 и 2.39 лв.От август месец тази година бензина стана 2.53 лв. колкото е в момента.Февруари 2013 г. дни преди Буда да бъде пометен с море от хора по градовете нафтата беше 2.78 лв. а бензин 2.69 лв.а тогава барел петрол бе много под 100 долара. Буда тиквата спечели ли за Коледа ще имаме честитка 3 лв. за литър нафта и бензин. Урааааааааааааааааааааа
16
7
 
8
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Дончев НЕ е давал нареждане да се стреля с гранатомет по Тодор Димов - Чакъра , заради което държавата ни бе осъдена в Страсбург да заплати глоба от 50.000 + 4.000 евро.Дончев НЕ рита футболна топка с едни олигарси и не играе белот с други през работно време.Около Дончев НЯМА жена със 'змийски' пари.Дончев НЕ е наливал държавни пари в КТБ през 2009 - 2012 г., сиреч той НЯМА никаква вина за кризата в банковата система у нас
15
10
 
8
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Защо Дончев заслужава да е премиер ?Дончев НЕ е свързан с мутренските групировки сик , вис и др.Дончев НЕ е 'бивш' кадър на дс.Дончев НЕ е зависим от кукловодите на дс Л. Гоцев , Бр. Аспарухов / кръгът 'монтерей' / и Митьо Гестапото.Дончев НЕ е ортак с Гоце и Сава от дс.Дончев НЕ е бягал от часовете в училище, за да рита футболна топка.Дончев е добър в областите Математика и Финанси.Дончев НЕ говори просташки , нагло и арогантно, а говори като експерт.Дончев НЕ е разтварял чадър над Миро наденицата и Мишо бирата.
14
12
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
ФОРМУЛАТА НА УСПЕХА :Премиер - ДончевФинансов министър - И. КостовВътрешен министър - Цв. ЦветановШеф на ДАНС - ген. А. АтанасовПравосъден министър - Ек. Михайлова...
13
6
 
5
 
! Отговори
2013 преди 9 години
До 8: аз бензин по 2.38 отдавна не си спомням да съм виждал, къде си зареждал при Орешарски?
12
1
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
През 2015 г. вече ще има Европейска прокуратура, а цацата и сарафа може да станат нейни първи клиенти , защото умишлено и системно / рецидив / прикриват престъпленията на Доганчо , мамин Делянчо, Боко и Сергейчо ...