Управителят на БНБ: КТБ е изолиран случай

Не можем да надскочим закона, коментира Иван Искров
Обновена: 21 сеп 2014 10:23 | 21 сеп 2014 10:19, Миглена Иванова
112
Управителят на БНБ: КТБ е изолиран случай
Иван Искров. Снимка: Булфото

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изолиран случай и състоянието на банковия сектор е стабилно. Това коментира в интервю за БНТ управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров.

Той подчерта, че в края на юни в банковия сектор е било изкуствено нагнетено напрежение. “За щастие нещата се разминаха и още от юли ние виждаме едно възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите”, коментира той, като изтъкна, че предварителните данни за август сочат, че депозитите са нараснали с над 1 млрд. лева за месеца.

Още по темата

"Системата работи. Банките, ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират. И затова Ви моля и Вас, и чрез Вас и колегите Ви и от другите медии, бъдете внимателни, особено когато каните различни “експерти”, които плашат хората постоянно, продавачи на страх. Нека да не си създаваме излишни проблеми, от които нямаме никаква нужда”, посочи управителят на Централната банка.

Според него за напрежението са допринесли и медиите, и политиците “с техните непремерени изказвания”. "Спомняте си нашите изявления всички медийни и политически фактори да се въздържат от крайни изказвания", каза той.

Искров коментира, че “най-лесно се убива банка и муха с вестник”, както и че колкото повече се шуми около банките, “без значение дали става въпрос за  Щатите, за Европа, за Япония или за която е да е друга държава, в това число и България, това се  отразява на поведението на техните клиенти, което в никакъв случай не е в полза на икономическия растеж на държавите".

Искров посочи още, че евентуална наказателна процедура срещу България не е в компетенциите на Централната банка, тъй като институцията стриктно следва законодателството.

Той припомни, че в случай на отнемане на лиценза на банка, законодателството предвижда, че в срок от 20 дни трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в размер до 100 хил. евро (196 хил. лева).

"Дали това ще се случи с Корпоративна търговска банка и търговска банка “Виктория” е много рано да се каже. Имаме заявени желания от страна на сегашните акционери. Дай Боже да са сериозни, ние ще ги подкрепим. Има политици, пак казвам, които ще се произнесат дали да има държавна помощ, или не и чак тогава ще се реши”, посочи той.

Иван Искров подчерта, че без политическо решение няма как поставената под особен надзор банка да отвори врати. Той припомни, че и в Европа са били национализирани редица банки, но банковите кризи в европейските държави и в САЩ са били решени със законодателни решения. “Няма как да избягат от своята отговорност  политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка. Най-отговорно, като  управител на Централната банка, и Вашите записи се пазят, предполагам, поне сто години,  заявявам, че Корпоративна търговска банка не може да бъде отворена само с усилията на БНБ. А  не защото БНБ не иска. Това не беше възможно никъде в света”, посочи той.

Искров каза, че първоначалната идея на БНБ е била КТБ да се одържави, за да се отвори бързо. "След като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ след 10-дневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на запад вариант – разделяне на добра и лоша банка, така щото всички вложители, клиенти без изключение – подчертавам, да имат достъп до своите сметки от 21 юли, само месец след като се случи особеният надзор", поясни той.

Искров подчерта обаче, че по независещи от БНБ причини, Централната банка не е намерила политическа подкрепа. "Вие знаете, че след заседанието при Президента на 14 юли самият той съобщи, че няма единодушие и БНБ ще си продължи по стриктно по сега  действащия закон", коментира той.

Какво още каза Иван Искров четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOIA NOMER S BANKITE KOLKO PATI VI GO PRILAGAT?
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ каква функция има освен партийни вождове на ГЕРБ и ДПС като Искров да си гласуват тлъсти заплати.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** E PIRAMIDA ZDRAVO NADUTA OT VSICHKI VLASTIMASHTI I SEGA CELTA E OTKRADNATITE PARI DA VYRNE NARODA TEQ SA ZA RZSTREL VSICHKITE NACHELO S BOKO TIKVATA
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички банки от родшилдов тип, са финансови пирамиди и балона винаги се пука, за да бъдат ограбени вложителите, разберете го най-после. Направете нещо полезно с патите си, а не ги давайте на крадците наречени банкери.
50
1
 
22
 
! Отговори
Санчо от Прованса преди 9 години
Голямата трагедия на България е, че управителят на БНБ не е изолиран случай!!!Ръковдните длъжности в държавата са заети от неподготвена, чалгализирана или корумпирана ***!!!
49
0
 
13
 
! Отговори
до Искров преди 9 години
Искров, не ни прави на балами. КТБ и БНБ е трябвало да спазват BASEL II и BASEL IIIпри даване на големи кредити. Така че, БНБ има голяма вина, ако не е спазвала тези европейски процедури.
48
2
 
12
 
! Отговори
КТБ вложител преди 9 години
Аз вече не знам дали ще плащам данъци. Някой краде нашите пари. Къде е държавата в момента ?
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров, ДГД!
46
1
 
5
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Сондаж:този конформист на коя политическа партия не е вършил съмнителни услуги.А Кобурга със своите назначения преди години да се скрие вдън горите си рилски.Колко ли още ще си патиме от неговото политкъсогледство.
45
1
 
7
 
! Отговори
пецел преди 9 години
До Киро кофражистаМилион пъти го повтарях и във Вести -ЖАН ВИДЕНОВ беше жертвения агнец да ограбят българина.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
плащайте парите на хората ве мишки
43
1
 
14
 
! Отговори
КЪМ ИСКРОВ преди 9 години
Оздравяването на КТБ може да започне единствено и само след оставката на искров и задържането му под стража, това трябва да искаме на площада. Само токава ще заработят механизмите за оздравяване
42
0
 
10
 
! Отговори
7 преди 9 години
И да е така мишок смотан, на тебе никой не ти вярва вече, както и царатурата. Ако наистина искате да се успокоят нещата, първата работа ще е да подадете оставки, ама това е твърде много за такиви *** като вас
41
0
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
*** E FALIRALA, TOVA E BANKA OGRABENA I POKRITI DOKUMENTITE NA KREDITNITE MILIONERI ! Nqma kakvo da se komentira poveche ! Prosto prexvarlete vlogovete na xorata v druga Banka kato badat vastanoveni sas vzimateto na kredit , tova e edinstvenniqt variant , tova e Banka zagubila Doverieto na obshtestvoto i koqto ne moge da Bade spasena ! OBRASHTAM SPECIALNO VNIMANIE: VASILEV , KOSTOV I KOMPANIQ V ZATVORA! NQMA LI INSTITUCII V TAQ DARGAVA? TOVA VAOBSHTE DARGAVA LI E ILI KATUN?
40
1
 
7
 
! Отговори
Афера преди 9 години
Искров да забави нещата още малко докато експертите на Станишев изперат парите пък после да оздравява каквито банки иска. Такава е уговорката. А народа - кой му дреме за народа..
39
0
 
3
 
! Отговори
targovci na strah преди 9 години
ama prodadoha expresno bg darjavni cenni knija i drapnaha expresen miliarden zaem pod diktat na Iskrov,Chobanov, Oresharski, Stanishev, Mestan, Mikov?i zabraniha expresno komentarite na bg narod v mediite?pratiha bg narod za zelen hayver s sms psevdoteroristi ot Russe?!setne izlagaha che vsichko e normalno s okradenata ot tyah ***.a v tova vreme prosto otkriha amerikanskata banka v bg. ot mnogo lubov kam bg narod i negovite dobri pari ?!zatui protestite pred bnb sa nechestni spored Iskrov?!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другаря Брюксъселов тихо му нашепва ...
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
36
0
 
4
 
! Отговори
kir преди 9 години
prochetoh interviuto na bnt s iskrov. iskrov e patologichen speshen sluchai za bg psychiater i bg psychoterapevt.
35
4
 
5
 
! Отговори
до наглите вложители преди 9 години
То пък вложителите все мрънкат да им бъдат изплатени кредитите, а като стане на въпрос да арестуват Василев и да го върнат в България за съд - тогава само мрънкат, че той не бил виновен (ВИЖДАШ ЛИ ЗА ТОВА ЧЕ РАЗПОРЕДИЛ ДА СЕ ИЗНЕСАТ НЯКАКВИ СИ 206 МЛН. ЛЕВА) и си искат парите от държавата. Аз като обикновен данъкоплатец дето нямам нищо общо с КТБ ли да ви ги изплащам бе, "вложители"?? Нагли сте. Как очаквате българи живеещи на пенсии да ви плащат депозити от по 100 хил. лева с данъци??