14-16% от гласоподавателите у нас "на пазара" за купуване на гласове

МВР разби организирана група за купуване на гласове в Ямбол
Обновена: 23 сеп 2014 16:40 | 23 сеп 2014 16:40, Веселина Йорданова
27
14-16% от гласоподавателите у нас "на пазара" за купуване на гласове
Снимка: архив, БулФото

От 14 до 16% от всички гласоподаватели у нас са на пазара за купуване на гласове, заяви социологът Антоний Гълъбов по време на дискусия в МВР, посветена на борбата срещу този вид престъпления.

Около 6-7 процента от тези хора дори признават, че се занимават с това, посочи Гълъбов.

Още по темата
По думите му престъпните групи за купуване на гласове не се обвързват с определени партии, а се интересуват единствено от това кой ще даде най-много пари.

Според социолога Димитър Димитров, който е част от експертна група, помагаща на МВР срещу изборните престъпления, при рисковите секции в страната трябва да се създаде специален режим с помощта на полицията и до самите урни да не се допускат представители на партии, застъпници или наблюдатели.

Рисковите секции са основно в бедните райони на страната, смята Димитров.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов съобщи, че в Ямбол е била разбита организирана престъпна група за купуване на гласове. На осем души са повдигнати обвинения - на 7 участници в групата и на лице, участвало в престъпление по нейно поръчение.

Те подготвяли групи хора, чиито гласове да бъдат предложени на определени партии на предстоящите избори.

Освен заплащане, задържаните са използвали и заплахи към тези, които е трябвало да продадат гласа си, предаде БТА.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от март 2013 г. в района на Ямбол, Елхово и околните селища.

Законно действаща фирма е предоставяла кредити на различна стойност на лица в региона - преди всичко на роми и на хора с нисък социален статус. В повечето случаи кредитите не са били издължавани навреме.

След всяко просрочие членове на групата били изпращани да „респектират“ длъжниците със заплахи и с физическа принуда, в това число с отнемане на вещи.

МВР шефът съобщи още, че в Монтана и в Перник са били проверени адреси на хора, за които разследващите имат информация, че се занимават с купуването на гласове.

До момента са образувани 11 досъдебни производства за купуване на гласове.

Общо 160 предупредителни протокола са издадени на хора, за които от МВР имат информация, че се занимават с подобна дейност.

До 19 септември са подадени 53 сигнала за купуване на гласове, от които 19 на телефон 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Вождове преди 9 години
Златен медал за купуване на гласове - ГЕРБ ! Сребърен медал за купуване на гласове - ББЦ !Бронзов медал за купуване на гласове - ДПС !Винкелов медал за купуване на гласове - НФСБ !
15
0
 
1
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
До Анонимен NE VIARNO.50 LEVA ZA GLAS .DA.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чезтит праздник!
13
0
 
4
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
DAVAT TI PARI VZEMAI. V MAGAZINA SE PAZARUVA S PARI.
12
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Дразнят ви , за да гласувате!Ползват принципа: "Гласувайте! - иначе ще ви управляват гласовете на други, ако не гласувате вие!"А те , така или иначе ви управляват изобщо други, различни изобщо от всички които избирате на избори :)))))) - защото купуването на гласове, не е причината да гласувате, а следствието с което ви принуждават!но пък гласуването ви, ги узаконява и тях и изтеглените от тяхно име във ваша "полза" заеми, за които скоро ще ви кажат какво ви чака!
11
0
 
5
 
! Отговори
Прованс преди 9 години
"14-16% от гласоподавателите у нас "на пазара" за купуване на гласове"-1.5 млн зад граница и тук останаха само мутри, пенсионери,държавни служители и вечните безработни семкаджии от пейката пред блока.
10
0
 
7
 
! Отговори
избирател преди 9 години
КУПУВАНЕТО И ПТОДАВНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ........ Това ми звучи,като онази шега,че някой ден щели да осъдят политик за кражба.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-долни и жалки хора от нас българите, по-долни сме и от тай-долните. За едно кюфте продаваме и майките си.
8
0
 
7
 
! Отговори
www преди 9 години
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ПАРТИИ ГО ПРАВЯТ ЗАЩО НЕ СА НАКАЗВАНИ И ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ИЗБОРИ ПО ТОЗИ НАЧИН ?????
7
0
 
7
 
! Отговори
ист преди 9 години
Губене на ценно ефирно време е повтарянето на /купуването на гласове е престъпление/. Истината е че е професия и престъпление без наказание.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дядото на съпругата на Бареков - фен на Бойко Борисов и ГЕРБ!"От години обяснявам че илИктУрЪтЪ на Боку е съставен от дърти пенсии, неграмотни уродии селяни.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българин е равно на продажна ***. Народ от продажни *** и ***, радвам се, че засужено изчезвате.
4
4
 
9
 
! Отговори
МУТРИ РЕСПЕКТИРАЛИ преди 9 години
ХОРАТА. ВЪПРОС - КОЯ ПАРТИЯ Е МУТРЕНСКА? ОТГОВОР - НЯМА НУЖДА ОТ НЕГО, ВСЕКИ ЗНАЕ ГЕРБ Е ИЗДЪНКА НА СИК, ББ Е ТАРТОРЪТ НА МУТРЕНСКИЯ СВЯТ.
3
5
 
2
 
! Отговори
що лъжете преди 9 години
От 20 години не гласувам и чекам ли чекам некой да ми даде поне 5 лефа!Де са тея дето все купуват ,а не идват?Теззи куманизки номера вървят само в махала.Важно не как голосуют, а кто считает голоса./Йосиф Сталин/
2
2
 
4
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Според това което се предава от уста на уста и тези избори ще счупят рекорда по купуване на гласове. Остава ни само да се надяваме, че поне контрола ще е по-добър от преди, също.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"МВР разби организирана група за купуване на гласове в Ямбол"Ехааа какъв "удар" по организираната престъпност, а колко още такива групи има в Ямбол? А в останалите градове? А в цялата страна?