Оцветители и консерванти увреждали човешката ДНК

Експерименти на учени от БАН установили това за няколко Е-та
Обновена: 25 сеп 2014 14:29 | 25 сеп 2014 12:15, Надежда Бочева
37
Оцветители и консерванти увреждали човешката ДНК
Снимка: архив, Ройтерс

Шест оцветителя и консерванта увреждат непоправимо човешката ДНК. Учени от БАН са установили категорично това за няколко от разрешените Е-та, които се добавят в храните - оцветители, овкусители и консерванти, съобщи ТВ7.

Добавките се съдържат в консервите, месните и рибни продукти, в колбасите, в оцветените сладкиши, плодовите сокове, в десертите, както и в кафето.

Всяко едно увреждане в ДНК е потенциален носител на промени в клетката до злокачествената й трансформация, тоест превръщането й в рак, твърдят българските учени. Те започват работата си преди близо десет години. Експериментите са проведени в лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология под ръководството на доц. Георги Милошев.

„Ние очаквахме подобен резултат. Но за нас беше изненада, че приетите норми са 100 пъти по-високи, отколкото концентрациите, които наблюдаваме, че увреждат ДНК. Следователно за някои от тях трябва да се помисли дали не трябва да бъдат намалени концентрациите в хранителните продукти“, заяви доц. Милошев.

Учените са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника.

Те не могат да кажат каква е вероятността концентрацията на тези консерванти и оцветители да предизвика рак. Данните от тяхното проучване са приети от международната научна общност.

Тези изследвания засега са правени само в епруветка. Трябва да се отчете тяхната реакция върху жив организъм, каза пред TV7 диетологът доц. Донка Байкова. Тя заяви, че проучването предстои да бъде обсъдено на европейско ниво.

Експертът препоръча да се храним колкото се може повече с натурални продукти.

Още интересни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: БАНДНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
без паника преди 9 години
Клетката има механизми за възстановяване на увредената ДНК, което не значи, че не трябва да внимавате с какво се храните.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е120- Червено оранжев оцветител. Добива се от мъртви насекоми яйца и други примеси. Използва се в плодови млека хлябове пресни меса и други. Е249-Токсичен. Използва се в месо и местни произведения като подобрител на цвета и трайноста на месото и саламите. Е230 типичното ДДТ което беше забранено сега се използва под другото му име БИФЕНИЛ. Използва се в момента в земеделието ни.Червено-оранжев оцветител от мъртви насекоми, яйца и други примеси
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди години се смеех, когато някой ми обясняваше за Е-та и подобни, слагах го в графата "теории на конспирацията". Съжалявам, вече не ми е смешно, направо ми се реве като си дам сметка какво сме яли и пили през годините.
28
3
 
4
 
! Отговори
ГМО 3 преди 9 години
.. Ало , Българи , някой да ви е питал дали искате "ЩИТ НА НАТО" над родната ни страна? Някой да ви казал - какъв е? Откъде идва? НИКОЙ НЕ СИ ОТВАРЯ УСТАТА НАЛИ? А сетете се защо.. После НЕ се чудете защо има такива "страховити дъждове , придружени с наводнения".. Градушката от 8 юли тази година , която по чудо мина без жертви! :(..НЕ се чудете и на значително скочилия процент на НЕРВНО-СТРЕСОВИ- ПАНИЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА и на ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ! Защото с дъжда падат и Алуминий,Барий,Стронций!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От E900 до E999 използват се в газираните напитки, като подсладителят Е952 е забранен в САЩ и Великобритания. Смята се, че води до мигрена и ракови заболявания.Разнородни добавки са от Е900 до Е999, а допълнителни от Е1100 до Е1599. Веществата от тази група се добавят в брашното, хлебните и тестените изделия, сладкишите и дъвките.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Консервантите Е221, Е223, Е222, Е224 и Е226 водят до чревни разстройства, а Е338, Е340, Е339, Е341, Е407, Е461, Е450, Е462, Е463, Е466, Е465 причиняват стомашни разстройства. Обриви предизвикват Е311, Е313 и Е312. До повишаване на нивото на лошия холестерол водят Е230, Е321 и Е322. Като рискови за здравето се приемат и Е250 и Е251.
25
1
 
6
 
! Отговори
ГМО 2 преди 9 години
....... Така че , които може да се спасява - действа умно и има силна имунна система - се спасява....... Които няма - броите го - отишъл си от този свят !!!! :( 1. Повечето Е-та са силно вредни и онкообразуващи! :( Особено тия по луканките и саламите! Лично съм виждал салам с 17 Е-та в него!!! :(... 2. "ХИМИЧЕСКИТЕ СЛЕДИ" , които се появиха в последните години над България... тоя "ЩИТ",които ни набутаха НАТО над нас!?! Някой да ви е питал? ИСКАТЕ ЛИ ГО? КАКВО СИ МИСЛИТЕ , ЧЕ Е? ЧЕ ВИ "ПАЗИ" , А?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В някои страни оцветителите Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 Е133, Е142, Е151, Е153 Е155, Е173 Е175 и Е180 са забранени, но в други, сред които и България, са разрешени за употреба. Консервантите от Е230, Е231, Е232, Е233 и Е238 може да причинят раздразнение на кожата и да причинят дерматологични проблеми. Заедно с Е239 може да доведат до алергични реакции. Е233 причинава и затлъстяване. Препоръчва се да се избягва употребата на следните оцветители от Е 173 до Е 175, Е 180, Е 160(b).
23
2
 
3
 
! Отговори
ГМО преди 9 години
То да са само Е-тата.... Ами ГМО? Ами "ХИМИКЪЛ ТРЕЙЛС"?!?!.... Ами изкуствено създадените болести , които ни ги пускат редовно?!?!..... Всичко е насочено по ЕДИН - ЕДИНСТВЕН ПЪТ - НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В СВЕТОБЕН МАЩАБ И НЯКАКЪВ ДЕМОНИЧЕН ПЛАН ЗА АМЕРИКАНО - ЕВРЕЙСКО СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО!!!....... КАТО "БОНУС" към всичко това е , че трябва да се "ВЪРТЯТ" МИЛИАРДИТЕ ВЪВ ВОЕННИЯТ И ФАРМАЦЕВТИЧНИЯТ СВЕТОВЕН "БИЗНЕС" !!!!!.......... Има ли още нещо , което да НЕ ви е ясно ?!?!........
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Киро кофражистаТой твоя колега требе да е кофражист и той - ами да хване да отиде в някой открит *** - ще намери толкова подходяща за него храна (дето я ядат мухите) хахахахах
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купете си нещо за ядене и ще видите че няма продукт който да не съдържа "Е-та".Всичко е химия,трябва да се забрани!!!Преди една седмица поисках да си направя качамак да ядем със семейството,купих от магазина и какво да видя?-ЦАРЕВИЧНО БРАШНО-ГЪРЦИЯ.Ние със златната земя ядем брашно от Гърция.
20
6
 
4
 
! Отговори
БАН 60 Alc преди 9 години
Експерименти на БАН?!?! Хахахаха... Те експериментират само с влиянието на алкохола върху живия организъм! Объркали са се нещо с тези Е-та.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление лобито на производителите на храни е ужасно силно и подобни истини се задушават в зародиш. Е-тата са канцерогенни, това се знае от години, но гласността е малка. Говорете с някой специалист или пък лекар, които е в час. Ще ви щръкне косата от ужас.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой няма да ги забрани, за да не фалира бизнеса! а мъртвите ще ги пращат на слънцето, защото от толкова е-та и консерванти ще са като мраморни статуи, няма да се разлагат! древните египетски балсаматори ряпа да ядат пред съвременните мумии!
17
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Ами пробвай между влизанията в два порно сайта да се запознаеш и с нещо полезно. Напъни се, порови сам, научи нещо, спаси здравето си. За да ти е още по-интересно - избягвай всики Е-та, защото полезна химия няма!
16
2
 
16
 
! Отговори
тепърва ще четем преди 9 години
За съжаление най-вредни са нещата,на които децата налитат-вафли,разни зрънчо,готови сладкиши.При условие,че съдържат яйца,мляко,масла и др.,за да траят месеци,дори години,ги тъпчат с какви ли не гадости.А пък колбасите!Гордо мога за заявя, че в къщи 99% от храната е домашно приготвена.Месо-само домашно отгледано,от познати хора,брашно също,зеленчуци за зимния период натъпквам във фризерите,градински.Сокове-само пресни,сладкиши-домашни. Да,трудничко е с готвенето и съхранение,но за децата си стру
15
5
 
16
 
! Отговори
Л преди 9 години
ЩЕ РЕВЕТЕ ЗА КОМУНИЗМА М-КА ВИ ПР-ТС. ИМАЛО САМО ДВА СЛАМА И НЯМАЛО БАНАНИ . ВСИЧКО КОЕТО ГО ИМАШЕ ПО МАГАЗИНИТЕ БЕШЕ БИО БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ОБОЗНАЧАВА
14
2
 
9
 
! Отговори
! преди 9 години
Вече погребват труповете с метър по-надолу, защото плътта не се разгражда заради всичките концерванти с които ни тъпчат !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАН официално доказаха, че се движат 15 години след българската наука, а какво остава за световната.
12
1
 
11
 
! Отговори
Етата преди 9 години
Е кои Е-та да избягваме? Поредната статия на днес.бг която казва нещо и като се замислиш нищо не казва..