Оцветители и консерванти увреждали човешката ДНК

Експерименти на учени от БАН установили това за няколко Е-та
Обновена: 25 сеп 2014 14:29 | 25 сеп 2014 12:15, Надежда Бочева
37
Оцветители и консерванти увреждали човешката ДНК
Снимка: архив, Ройтерс

Шест оцветителя и консерванта увреждат непоправимо човешката ДНК. Учени от БАН са установили категорично това за няколко от разрешените Е-та, които се добавят в храните - оцветители, овкусители и консерванти, съобщи ТВ7.

Добавките се съдържат в консервите, месните и рибни продукти, в колбасите, в оцветените сладкиши, плодовите сокове, в десертите, както и в кафето.

Всяко едно увреждане в ДНК е потенциален носител на промени в клетката до злокачествената й трансформация, тоест превръщането й в рак, твърдят българските учени. Те започват работата си преди близо десет години. Експериментите са проведени в лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология под ръководството на доц. Георги Милошев.

„Ние очаквахме подобен резултат. Но за нас беше изненада, че приетите норми са 100 пъти по-високи, отколкото концентрациите, които наблюдаваме, че увреждат ДНК. Следователно за някои от тях трябва да се помисли дали не трябва да бъдат намалени концентрациите в хранителните продукти“, заяви доц. Милошев.

Учените са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника.

Те не могат да кажат каква е вероятността концентрацията на тези консерванти и оцветители да предизвика рак. Данните от тяхното проучване са приети от международната научна общност.

Тези изследвания засега са правени само в епруветка. Трябва да се отчете тяхната реакция върху жив организъм, каза пред TV7 диетологът доц. Донка Байкова. Тя заяви, че проучването предстои да бъде обсъдено на европейско ниво.

Експертът препоръча да се храним колкото се може повече с натурални продукти.

Още интересни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: банДНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
ГОГО преди 9 години
......... ПРАВ Е БОКО ---- САДЕТЕ КОМПИРИ И ПАСЕТЕ ОВЦИ.....И ЩЕ СТЕ ЗДРАВИ.................... данните от тяхното проучване са приети от международната общност.....ТАКА ПИШЕ В СТАТИЯТА....
10
0
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Ами ако вземеш да си направиш кзфтета от една 3 дневна *** наречена свинка кайма и в нея няма нужните консерванти и оцветители, ще се изповръщаш. Общо взето подобрителите се слагат като примамка - да накара потребителя да го купува. Разликата във вкуса на една зелена ябулка и един сиропиран сладкиш е огромна. И ако мозъка ти е свикнал на сладкиша, няма да иска ябълкая, защото със садкиша си му вдигнал прага на чувствителност.
9
0
 
9
 
! Отговори
Глад и ужас преди 9 години
А защо се слагат оцветители в храната? Слагат се и овкусители. Какви са на вкус и цвят без тях храните?
8
6
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
А някой кара ли те с пистолет опрян в слепоочието да пазаруваш от тези магазини?!? Мързелът да промениш навиците си води до заболяванията - алтернативи има много.
7
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдига се малко шум около БАН, която иначе е пред закриване
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Реално нищо не са установили след като не могат да кажат каква е вероятността да се получи рак!" - съгласен съм, даже смятам, че е трябвало да обявят поименни списъци с бъдещите болни.
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забранете ги и върнете БДС стандарта. *** за това се искат топки!
4
3
 
22
 
! Отговори
Д-р. Менгеле преди 9 години
Едно време тровех евреите с райски газ, сега ще *** в адски мъки от рак.
3
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реално нищо не са установили след като не могат да кажат каква е вероятността да се получи рак! По същия начин бих могъл да напиша, че ходенето на плаж предизвиква рак..
2
6
 
37
 
! Отговори
мда преди 9 години
Kaufland, Billa, Penny, Lidl, Carrefour.. прекрасната храна, която Западът ни носи.ЕС е една структура, която дава нещо.. и взима всичко.иначе всички се радваме на ЕС... *** народ- слаба държава.
1
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същото време продължителността на живота расте от година на година!