Вирус ни тръшка с 39° температура, често има и ангини

Най-засегнати са децата и хората в активна възраст
28 сеп 2014 07:42,
25
Вирус ни тръшка с 39° температура, често има и ангини
Снимка: архив, Reuters

Вълна от остри вирусни инфекции поваля деца и хора в активна възраст в страната, съобщиха общопрактикуващи лекари, пише “24 часа”. При най-малките и учениците често има и ангини.

Вирусите, сред които са основен причинител се подозира риновирус, предизвикват силна хрема, болки и дразнене в гърлото, болки в ставите, кашлица. Характерна е високата температура - над 38 градуса, като често достига 39. Болният е отпаднал, с дрезгав или спаднал глас. Острата фаза на инфекцията преминава за около седмица.

Всеки ден през кабинета минават по около 20 деца, казва пред изданието д-р Таня Дипчикова, чиято практика е в Пловдив. Еднакво засегнати са най-малките, които ходят на детска градина, и децата в училищна възраст. Проявите са висока температура, хрема, кашлица. Около 10% правят и гнойни ангини, уточни д-р Дипчикова.

Ларингити също има, но рядко. Според нея вирусните инфекции се покачват отчетливо 10-ина дни след като децата са тръгнали на училище.

Има повече болни, но вълната все още не е много голяма, казва д-р Екатерина Найденова с практика в Студентски град в София. Според нея причината за увеличението на вирусните инфекции е рязката промяна във времето - има условия за лесно изстиване, обмяна на вируси и отслабване на имунитета. Има и случаи на повръщане и разстройство, но от няколко години тези вирусни инфекции станаха целогодишни, не приключват с лятото, допълва д-р Найденова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: вирустемператураболни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
33
 
! Отговори
йух преди 9 години
Фармацевтичните терористи пак пуснаха поредния грип.

Спонсорирани публикации