Ремонтът на бюджета – неизбежен или "опипване на почвата"?

Икономисти не вярват той да е бил "нарочно сбъркан", както подозира президентът
Обновена: 30 сеп 2014 14:03 | 30 сеп 2014 11:14, Екип на Investor.bg
29
Ремонтът на бюджета – неизбежен или "опипване на почвата"?
Снимка: архив, БулФото

От „политически ход“ и „опипване на почвата“ до „неизбежна“ и „мотивирана“ варират определенията за предложената актуализация на държавния бюджет, които Investor.bg събра от икономисти и експерти. Изказани бяха и мнения, че тя е реалистична техническа картина за рисковете, но и че се излъчват негативни сигнали към външните наблюдатели и инвеститорите.

Част от икономистите изразиха и убеждението си, че не вярват бюджетът да е бил нарочно сбъркан от кабинета „Орешарски“, както заподозря президентът Росен Плевнелиев.

Проф. Боян Дуранкев: Актуализацията на бюджета е политически, не икономически ход

Актуализацията на бюджета е политически, а не икономически мотивиран ход, коментира проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС. Според него е подходено несериозно, а самото предложение е слабо мотивирано. От 2009 година насам всяка година има актуализация на бюджета, но за първи път се стига до емитиране на такъв дълг, заяви той.

„Гледано е как да се харчи, а не как да се трансферират приходите от едно перо в друго”, допълни икономистът.

Дуранкев критикува и плановете на служебното правителство 2,7 млрд. лева от предлагания нов дълг, в размер на общо 4,5 млрд. лева, да бъдат отделени като резерв за банковата система. „Тези пари са заложени, ако една банка фалира, да има резерв. Няма „ако”, когато се прави бюджет”, категоричен беше Дуранкев.

Според експерта новият дълг е „шамар за данъкоплатците” и решение, което да оправдае големите харчове на следващото правителство. Той изказа и съмнението, че актуализацията, предложена само седмица преди изборите, всъщност е "опипване на почвата", за да се разберат реакциите и нагласите.

В много страни от ЕС бюджетните дефицити надхвърлят лимита от 3%, призна Дуранкев. Той обаче посочи, че този показател се следи стриктно и това ще се отрази негативно на желанието на България да стане част от еврозоната и от банковия съюз.

Проф. Чавдар Николов: Актуализацията на бюджета е мотивирана и закъсняла

Актуализацията на бюджета е мотивирана и е закъсняла, но има време да се ремонтира бюджетът, смята проф. Чавдар Николов, експерт по международни икономически отношения и макроикономика в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Той заяви, че не вярва бюджетът да е бил нарочно сбъркан от кабинета „Орешарски“, както заподозря президентът. Експертът не очаква обаче ремонтът да реши въпросите за планирането на приходите и проблемите със събираемостта.

Чавдар Николов категорично подкрепя идеята държавата да окаже финансова подкрепа на КТБ, тъй като според него колкото повече се бави решението на проблема, толкова „дупката става по-голяма“. По думите му ще е сериозна грешка поставената под надзор банка да бъде обявена в несъстоятелност.

Вместо това според него с част от планирания заем банката може да се оздрави, а държавата дори ще спечели, ако финансовата институция бъде оздравена въпреки отделените за целта средства. В цял свят се спасяват банки, припомни проф. Николов.

Икономистът коментира, че поредица от управляващи задават едни след други погрешни рецепти за управлението на държавата и така страната на практика не е излизала от кризата след 2008 – 2009 г.

Петър Ганев: Изпращаме негативни сигнали към инвеститорите

Заради проблемите с планирането на бюджета България за пореден път изпраща негативни сигнали към външните наблюдатели и инвеститорите, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

„При приходите има неизпълнение, което е доста сериозно по отношение на ДДС, акцизи и корпоративни данъци. Има спрени евросредства, които трябва да се отчетат, както и необходимостта финансирането на проектите да бъде поето временно от държавата. Има и очевидни пропуски в разходната част – недофинансирани системи и липса на пари в някои министерства“, заяви експертът, според когото на практика въпросът за ремонта на бюджета е  технически и в предложението няма нищо изненадващо.

„Картината не е много положителна. Дупките в приходната и разходната част са много по-големи, отколкото се говореше, дефицитът отива на 4% от БВП - това няма как да е положително“, отчита икономистът.

Той допълни, че при тази ситуация няма много пространство за оптимизация – с икономисаните 130 млн. лв. от публичната инвестиционна програма „Региони в растеж“, която бе заложена в Бюджет 2014 от кабинета „Орешарски“, възможностите са се изчерпали.

Петър Ганев определи актуализацията на практика като неизбежна. „Това, че има недостиг от близо 1 млрд. лв. в приходната част, не подлежи на коментар“, допълни той.

Подробности за мненията на икономистите и още коментари за бюджета четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
26 god demokracia 20 miliarda borch izkradeni ,razrysheni zavodi fabriki sashto izkradeni spete idva zimen san .decata i pravnycite shte plashtat ,vie ste otpisani robi.
24
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Ако някой е решил да върне откраднатите пари на хората то е неизбежен нов заем ,и всички ще платим сметката искаме или не ,лошото е че виновните ще останат ненаказани и ще продължат да ни управляват и крадат .Трябва ни ново ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ и европейски закони за да се оправим иначе старата песен на нов глас,........
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хехе, двойният аршин на ГЕРБАВИЯ президентин. От някое време това дете на природата взе да се изживява насериозно. НЕ Е НЕГОВА работа да взима отношение по бюджет, при това в такъв политизиран вид. За актуализацията на дянковия бюджет се вдигна вой до небето за 800 млн, които Боко взе като заем за земеделците. Сега АФЕРАТА КТБ е в пълен ход, започната при ***, с активната му поддръжка, включително и с искането за БАНКОВА ВАКАНЦИЯ.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога досега не е имало толкова откровен бандитизъм и открити мераци да се разграби България. Щом като всички държавни институции са в услуга на мафиотски кръгове, какво да очакваме? С дебилното оправдание, че "след "комунистите" винаги е така". Сега и заигравките с тока. А е ясно, че тиквариатът достигна и надмина нивата за ВЕИ, планирани за 2020г. и обяснява като за ***, че ЕК го изисквала. Те това е МАФИОТСКА държава, ако някой не е разбрал. Сицилианската, неаполитанската мафия, ряпа да ядат.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега всички се готвят за нов ледников период ала Дянков или който там сложи Тиквата и затварят черупките. Чужди компании затварят и се изнасят. Не бягат от Орешарски, а от този, който се очаква да дойде! Нищо, че се пише много десен! И кой е казал, че големите работодатели и данъкоплатци са много десни? хахаха! Без ДДС - приходи само от кредити! хахаха!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха... май страшната, крадлива, некадърна, корумпирана и незнам още каква тройна коалиция ще остане в новата ни демократична история като шампион по ръст, развитие и просперитет... !!! хахаха! Въпросът е стадото да подскача по тъпана и да блее на кавала на овчаря от Банкя! муахахаха!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудят се как да навържат разходите при катастрофален спад на приходите! И защо спадат приходите? Ами просто кат бел боб, бре мунчовци! Щот нема бизнес, нема сделки, нема ДДС!То само с аутосорсинг и писане на софтуер за чужди компании нема как да стане икономиката! Или с "инвестиции" с мишката! Такъв капитализъм може, ама само по филмите с Майкъл Дъглас! :)
18
1
 
8
 
! Отговори
да бе преди 9 години
До Анонимен 12 е ние искаме да се възхищаваме на американските ТЕЦ-ове , на американския 7-ми реактор / струващ колкото 2 БЕЛЕНЕ , на американските военни бази , абе на всичко американско -
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък смятам,че президентът ни е не нарочно сбъркан!
16
0
 
2
 
! Отговори
бръм преди 9 години
нямам вяра на никакви политици , ама все пак мисля да гласувам за Атака , никога досега не съм гласувал за тях , ама поне да има едно подобие на "*** " в Парламента , От време на време казва някоя истина А според мен , цялата истерия около бюджета е заради КТБ , някой е поел да ангажимент да направи определени лица кредитни милионери , а естествено ние ще го плащаме - за кой ли път вече
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 25 години бяхме много зле, но не знаехме. Днес продължаваме да сме зле, но сме наясно колко точно сме зле. Според мен имаме доста голям напредък и както казват докторите, когато човек има точна диагноза това му дава големи шансове да се излекува от лечимите болести.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 8- tiq gerberski NIKOI ne gi e izbiral!!! Te smai si doidoha....
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен12Ти май си с болен мозък !?!? Кой за 25 години окраде и заби народа на кол бе ????
12
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за БСП! Давайте другари, гласувайте и се възхищавайте на Велика Русия. Простият български народ си заслужава съдбата, защото е ***!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля пращайте, смс с текст БЮДЖЕТ на познатите телефони за да подпомогнем бедните ни управляващи.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ремонта на бюджета е нещо като това да събираш пари за спасителни лодки на титаник половин час преди потъването му.
9
0
 
26
 
! Отговори
УНСС преди 9 години
Видяха, че от заеми се краде по-лесно отколкото от еврофондовете и юруш на маслините.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си избираме кухи глави да ни управляват е така! То е ясно, че навсякъде от политика се забогатява но за разлика от при нас там нещо се прави и се получава, докато при нас е само КРАДЕНЕ.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не успеят да изтеглят изгоден заем, ремонта ще се отложи май.
6
4
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Още през миналата година бяха налице предпоставките за сегашната катастрофа.