Българи купуват лекарства от съседни страни

Качеството им там било по-високо, а при нас често и липсвали
1 окт 2014 07:31, Анисия Иванова
13
Българи купуват лекарства от съседни страни
Снимка, архив Булфото

Пазаруването на лекарства от Турция и Гърция е хит сред жителите на Кърджали и региона, пише в днешния си брой вестник "24 часа". Най-често причина за това е по-високото качество на медикаментите в съседните страни или липсата на определени лекарства в родните аптеки. През последния месец много кърджалийци пътуват до Гърция за лекарства срещу глисти, които хронично липсват в българските аптеки.

Проблемът набира скорост от началото на септември, когато започна приемът в детските градини. При записването родителите трябва да представят бележка с изследване за паразити.

“Видях се в чудо, когато се оказа, че детето ми е с глисти, а няма с какво да го лекувам”, призна фармацевт. Той бил принуден да поръча лекарства на свои близки в Турция. Според аптекаря проблемът с дефицита на препаратите срещу глисти е от поне 2 години.

“Първоначално се използваха 3 вида медикаменти, но преди година остана 1. В момента и той не може да се намери никъде в страната”, обяснява фармацевтът.

“Тази пролет предписах на моя пациентка, претърпяла операция от кучешка тения, лечение със зентел. След няколко дни жената отново дойде в кабинета ми и поиска да  изпиша друг медикамент, защото този липсвал”, твърди пред вестника гастроентерологът от Кърджали д-р Марин Мухтаров. Тя поръчала лекарството на свои близки в Турция.

“Ситуацията е абсурдна, защото не може в XXI век пациенти с глисти да бъдат лекувани със сурови тиквени семки”, коментира д-р Мухтаров. Според него още по-страшното е, че същите лекарства се използват и при лечение на кучешка тения. Месечният курс включвал 60 таблетки, а продължителността на лечение е от 2 до 4 месеца. В този случай лекарството е напълно реимбурсирано от здравната каса, т.е. безплатно.

Проблемите с липсата на лекарства принудили и близките на онкоболната М. Х. от Момчилград да поръчват редовно медикаменти от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: чужбиналекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекарска мафия + аптекарска мафия = болен, беден, жалък народ
9
2
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Как няма да си купуваме, когато едно и също лекарство в България е 97 лв., а в Турция е 27 лв. Аз съм екскурзовод и постоянно купувам на близки и познати лекарства от там. Едно, че са по-евтини, друго, че в България изобщо няма много видове и то животоспасяващи. Ако напишеш в бг онлайн магазин за цените - ти трият коментара нещастниците.
8
2
 
11
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Какъв е смисъла автора на статията да пише реибурсирано и после да пояснява т.е безплатно?Кога ще видим качествени статии написани на български език без чуждици, които трябва да се поясняват?
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Павлов каза преди много години: "Моята малка държава". България е мафиотска държава с в по-голямата си част много *** народ!
6
0
 
19
 
! Отговори
фффф преди 9 години
Проблемът е наистина, че в съседните държави има по-качествени лекарства. Тук и това е като всичко друго. Чудя се докъде ще я караме в тая мизерия, съсипия и безхаберие.
5
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
До партиен членАктивната съставка на Аулин е нимезулид.Продава се под търговското име Енетра в бг аптеки за около три лева -10 таблетки.Беше 2 лв, но се усетиха и го вдигнаха.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що за глупост - искали да печелят а не внасят търсена стока, как в пазарна икономика има дефицит, други са причините
3
0
 
47
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
В Италия аулин струва 5 Е.кутия с 30 бройки в БГ кутията е 30 лв.Редовно купувам от там за приятели и ОКИ.това е лекарство за ставни болки болки в кръста главоболие и др.струва също 5 Е.При нас го няма но масово го препоръчват лекарите.Detralex за разширени вени което при нас казват че е най добро там го няма защото, било много старо и неефективно.Просто при нас определени хора тябва да печелят.А това се нарича Мафия.
2
4
 
43
 
! Отговори
Tina преди 9 години
България имаше перфектно изградена аптечна мрежа. Аптечните предприятия реализираха ПЕЧАЛБА - печеливши предприятия с добра печалба. Това ви гарантирам, че е истина на 100%.След приватизацията спряха много производства и оставиха само търговия с лекарства. Няма лошо... Лошото е, че разбиха системата. А тя беше: качествени лекарства=ниска цена. Сега липсват много лекарства, а които ги има са скъпи.Сега правим паричен оборот на чужди държави и увеличаваме тяхната печалба.Безкрайна е глупостта..
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Силистра също няма Зентел,но в съседното румънско село Остров има.