Най-добрият математик в Европа е българин

Петър Гайдаров влезе и в Топ 10 на математиците в света
Обновена: 4 окт 2014 19:34 | 4 окт 2014 13:54,
153
Най-добрият математик в Европа е българин
Петър Гайдаров. Снимка: Dnes.bg

Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.

17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.

"Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика", разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

"Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците", казва Вълканова.

Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.

"Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум", казва още младото момче.

"Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора", твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
@ФИНАНСОВ ПЪНКАР, би ли представил аргументи за твърдението ти, че "При евреите 2+2=4 е от отречено даже и от най-простата лихва в сметките им !". Благодаря. Само да спомена и това -- квантовата механика е зле разбрана класическа механика. Ето защо несмаслените изводи на квантовата механика трябва без никакво отлагане да бъдат заменени със задълбочено по-нататъшно развитие на клсическата механика.
112
0
 
2
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
В подкрепа на @ФИНАНСОВ ПЪНКАР -- ето доказателство, че Айнщайновата "теория" на относителността извежда, че 1 = 2: goo.gl/Qm7QZc , което я прави невалидна и изисква тя и всичко свързано с нея (струнни теории, Хигс бозони, черни дупки, космология и т.н.) спешно да бъдат премахнати от науката. Подигравка с науката е и т.нар. квантова механика. Ето аргументи: goo.gl/ZTw9IR.
111
0
 
2
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
Както казах, изказването на 106, както и това на @ФИНАНСОВ ПЪНКАР (133) е един светъл лъч в тъмата на голямата тъпота, в която е затънала България днес. Дано младите тук го прочетат и осмислят. Синтезирано, това е опитът на умен, човек и такива като 115 по-добре да чуят какво им се говори, а не да бързат да се изказват, преди да знаят точно за какво иде реч.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако беше роден в Сащ щеше да е разглезен *** със iPhone.Това е, пък вие си хейтите на воля.Да ходи къде ще, негова работа.И без това математик къща не храни, по някое време ще трябва да си намери истинска професия.
109
0
 
2
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До слънчев лъчПри евреите 2+2=4 е от отречено даже и от най-простата лихва в сметките им ! Станислав финансовите социопати не търсят гении а водачи на зомбита за нуждите си , ако някой е много умен и е прогледнал те по-скоро ще го унищожат !
108
0
 
3
 
! Отговори
Станислав преди 9 години
Занимавам се с математика, но познавам доста хора, които активно се занимават с физика на гореспоменатите места и не мисля, че те ще се съгласят с твоето мнение (отказвам коментар, защото нямам никаква компетенция.) Относно евреите - може би не се изразих добре. Не очаквам някакъв господар да ме забележи и да ме избави от мъките. Но от друга гледна точка е добре да знаеш, че при всички положения няма да си безработен след като бакалаварантура.
107
1
 
4
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
До СтаниславСъщото важи и за Йейл, както и за останалите университети от Айви Лийг. Физиката днес е натикана в задънена улица и, за да се посветиш на изучаването на физика и развитието й, трябва непременно да го сториш извън споменатите бастиони на схоластиката и бездарието.
106
0
 
2
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
До СтаниславНека спомена и това -- ако мейджърът ти в Принстън е физика, казвам ти най-откровено, губиш си времето. Физиката, която се преподава в Принстън е основана на безобразни глупости, които не само нямат основа в реалността, но са вътрешнопротиворечиви, което никаква математическа формализация не може да спаси. Ако наистина те интересува науката, а не просто да си намериш някъде работа след като завършиш, сменяй мейджъра докато е време.
105
1
 
1
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
До СтаниславЕдин вид, ти имаш чувството, че никой евреин не идва да ти краде идеите, но добавяш, че очакваш от евреите да те забележат. Защо? Те някакви твои господари ли са, та не те да чакат ти да ги забележиш, а ти си този, който чака тяхното благоволение?
104
0
 
3
 
! Отговори
Станислав преди 9 години
И, не, никой евреин не идва да ти краде идеите. Ако си добър, то ще те забележат. Ако си слаб, няма. Такъв е животът. Надеждата ми е хората от родината да започнат повече да мислят какво те самите могат да постигнат, а не какво държавата или някой отгоре може да направи за тях.
103
0
 
3
 
! Отговори
Станислав преди 9 години
Здравейте, Аз съм приятел на Пешо (даже един от първите му подготвители). На 21 съм и уча втора година в САЩ, по конкретно в Йейл (Yale). Топ учениците тук получаваме доста щедра стипендия - дори ни се покриват част от самолетните билети. Да, доста е зорно, но виждаш смисъла от всичките ти усилия. Относно връщането в България - аз самият имам всичките намерения да се върна в България след завършването на последната ми степен, най-вероятно докторантура.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 117 Абе нямам идея как става подготовката,какви професори са включени и каква неимоверна помощ от държавата има, но помня,че за някаква олимпиада децата събираха пари с СМС и се върнаха оттам победители
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам само негативи в коментара на 124 спокоен. Добре,да предположим,че се върне в БГ. Какво ще работи и къде. На каква заплата, в каква база и с какви перспективи за развитие
100
6
 
2
 
! Отговори
Спокоен преди 9 години
Как само в едно изречение се съвместяват гениалност и малоумие:"Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България"
99
4
 
5
 
! Отговори
Коко Бийч преди 9 години
В най-добрите унивърсити се влиза без да плащаш, ако Sat-a ти е по висок от 90% от на другитеТова са глупости, че ще мие чинии и прочиеИмам познат, който завърши Дюк( в Дуръм, с.Каролина) и работи сега за лоджистик фирма в Шикаго за 200к на година..тоз същия чешит не плати нищо за 5 години, щото беше топ ученик на годината( 5 подред)Добре се е насочило туй момче...за връщането в БГ-ще реши като завърши:)И аз от 17 години все отлагам..lolБлагодаря на Бога, че ме доведе тукаGod bless America
98
3
 
10
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
Нека да дойде да учи в Америка и да видим дали ще се върне в България. Аз от десет години се връщам. :)
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората са в 21 в. а тук е феодален строй. Момчето знае къде е най добре за нег о,а вие по добре си оправете държавата да не се чудят децата ви къде да живеят
96
1
 
1
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
Поправка: Имах пред вид коментар 106, а не 116. Извинявам се за техническата грешка.
95
3
 
2
 
! Отговори
слънчев лъч преди 9 години
Най-стойностният коментар тук, е този под номер 116. Всеки интелигентен човек трябва да чувства като свое морално и интелектуално задължение да се бори за премахване на споменатите от 116 подигравки с науката, нанасящи дълбоки поражения на съвременното общество и представляващи истинската причина за кризата, в която то е изпаднало днес. Въпросната борба може ефективно да се води единствено в САЩ, по разбираеми причини. Тук иде реч за по-висши идеали от простото учене или намиране на работа.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж колко пари струва на България този.."Междувременно протичат някакви подготовки, хората идват тук, в Института по математика, четем им лекции, решаваме задачи. През април минава един III кръг на олимпиадата и децата с най-високите резултати идват на квалификация за националния отбор за международната олимпиада. От най-добре представилите се на този кръг ние каним 12 човека и от тях определяме отбора в състезание - в 2 дена се решават тежки задачи. Първите 6 + 2 резерви се канят на подготовка.