Ракът на яйчниците покосява 30 жени всяка година

Проф. Чакалова: При 60% от случаите туморите се окриват късно
0
Ракът на яйчниците покосява 30 жени всяка година
Архив: Булфото

Всяка година ракът на яйчниците покосява между 20 и 30 жени. Тревожното е, че при 55-60% от случаите туморите се откриват в късен стадий. Това съобщи във Варна проф. д-р Галина Чакалова, ръководител на клиниката по гинекология в Националния онкологичен център (сега СБАЛО - София).

Тя участва в петата конференция МОРЕ 2014, която започна работа в курорта "Златни пясъци". Големият проблем е, че в ранния си стадий онкозаболяването няма симптоми и жените няма как да потърсят помощ. То се открива най-често случайно при други изследвания.

Диагностиката е препоръчителна само за жените, които имат в рода си близки с рак на гърдата или на яйчниците, поясни проф. Чакалова, цитирана от Информационна агенция "Черно море". Според данните при 5-10% от всички пациентки заболяването се е предало по генетичен път. Шансът пък те да го предадат на своите деца е близо 50%.

Заболяването се открива обикновено когато туморите станат големи. Тогава жените (най-често на възраст 60-70 г.) приличат на „бременни бабички“, поясни проф. Чакалова. Проблемът е, че те отиват най-напред при гастроентеролозите, които се съмняват за цироза на черния дроб. Така се губят още няколко месеца, докато дойдат при нас, добави гинеколожката. Тя каза още, че ракът на яйчниците поразява и млади жени, включително и тийнейджърки.

Заболяването е петото по честота при жените и първото по смъртност от всички гинекологични заболявания, каза доц. д-р Димитър Калев, национален консултант по медицинска онкология. Според официалната статистика само 3 от всеки 10 заболели жени живеят до 5 години след поставяне на диагнозата. Смъртността е 8 на 100 000 души.

На практика това е социалнозначим проблем, затова го поставяме във фокуса на петата конференция МОРЕ 2014, обясни доц. Калев. Той добави, че за първи път в рамките на форума експерти от 10 специалности ще участват в подготовката на национален документ за правилата на медицинската практика при този вид рак. Ръководството ще бъде готово още през ноември т.г. и ще бъде на разположение на всички специалисти в България.

Засега то ще има само препоръчителен характер, но в близко бъдеще се очаква да стане задължително за лекарите.
Тазгодишната конференция е част от националната програма МОРЕ – абревиатура на Мултидисциплинарни онкологични разговори и екстракти. Предишните четири бяха посветени на проблемите на белодробния рак, рака на дебелото и правото черво, невроендокринните тумори, рака на простатата, рака на гърдата. След тяхното провеждане бяха публикувани първите по рода си национални ръководства за диагноза и лечение на тези най-чести злокачествени болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари