Населението на страната ще продължи да намалява

Експерт: Има миграция на младо и квалифицирано население
Обновена: 16 окт 2014 09:48 | 16 окт 2014 09:48, Миглена Иванова
78
Населението на страната ще продължи да намалява
Снимка: Архив Reuters

Дори и при евентуално подобрение на раждаемостта и смъртността населението на България ще продължи да се свива. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air Елица Димитрова от Института за изследване на населението при Българската академия на науките (БАН), като се позова на прогнозите на Националния статистически институт (НСИ), европейската статистическа служба Евростат и други международни организации.

Димитрова посочи, че страната ни следва общата тенденция в повечето държави от Европейския съюз (ЕС), но тенденциите при нас са значително по-дълбоки, което се отразява на всички сфери от социално-икономическия живот.

Единствената положителна тенденция – увеличаването на продължителността на живота, също е помрачена от влошаването на здравния статус на населението. Така средната продължителност на живота в добро здраве също намалява, посочи Димитрова.

В западните държави имиграционният поток донякъде компенсира негативните демографски тенденции, докато у нас е  обратното – има миграция на младо и квалифицирано население, което увеличава проблемите на пазара на труда.

Резките демографски изменения могат да бъдат в известна степен компенсирани с политически механизми в краткосрочен план, коментира още експертът. Тя оцени демографската стратегия като добре разработена, но на практика отделните мерки – и социалните, и в сферата на здравеопазването, и на пазара на труда, са хаотични и не водят до качествени промени.

Димитрова посочи, че преките и непреки финансови стимули не са определящи за вземането на решение за раждане на дете, а възможностите да се отгледа това дете, наличието на подходящи условия за неговото отглеждане, както и възможностите за съчетаване на ангажиментите към семейството с работните ангажименти.

Димитрова препоръча визията за социалната политика по отношение на семейството да излиза отвъд преките финансови стимули, които са символични, защото по думите ѝ е очевидно, че с тези средства трудно може да се отглеждат по-голям брой деца.

Вижте повече на bgonair.bg

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД 5 ГОДИНИ 70% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ СА ***.ТОВА Е ИСТИНАТА.БЙЛГАРИЯ НА ПРАКТИКА СЕГА Е САМО ЕДНА НИЩОНЕЗНАЧЕЩА ДУМА.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата това сме ние.Кой ни е крив ,че сме със стокхолмски синдром и "обичаме" мъчителите си.
49
0
 
9
 
! Отговори
Г преди 9 години
В тая бедна бг.как да се живее .детските от колко год.са на 35лева /17?-на месец - направо да се чуди народа какво да ги прави 17 евро да не говорим за останалите работи -е как се живее?
48
0
 
12
 
! Отговори
Бъдещ автор преди 9 години
След 30 години като се пенсионирам ще напиша книга със заглавието "Как българите си загубиха държавата"
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една социална аксиома- хората раждат деца, когато могат да им осигурят поне това, което са им осигурявали техните родители.Явно болшинството хора са много по-зле материално от родителите си. Ясно е колко сме по-зле от онези мрачни времена, когато имахме индустрия, селско стопанство, сигурна работа, ранно пенсиониране, безплатно образование, здравеопазване, социални придобивки, сигурност и спокойствие.Да благодарим на евроатлантическите ценности!
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искахте ли либерална демокрация, искахте ли всичко да е частно, държавата да не се меси никъде ?Искахте.Еми не се оплаквайте.При Тошо хората се женеха на 20 години и веднага раждаха деца, даваха им жилище и им опрощаваха младоженския заем.А сега хора на по 40 год. не смеят да се оженят, щото не могат себе си хранят, та камо ли деца, и още живеят при родителите си в панелката от Тошово време.
45
0
 
8
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
Хленчуги!Докато висите по форумите,плюете се един друг,на кого баба му била комунистка и на кого,не,а в същото време внуците,на тези,който ви управляваха преди,продължават и сега да ви управляват,крадат и мачкат,ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО!!Щом не проумявате,че ТЕ точно това искат и че ВИЕ,точно това вършите,резултатът е един:ВИЕ,ТЪПИТЕ,ГЛУПАВИТЕ,МРЪНКАЩИТЕ,СТРАХЛИВИТЕ,РАЗЕДИНЕНИТЕ,ОСКОТЕЛИТЕ,НАХВЪРЛЯЩИТЕ СЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ,ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА "ТЯХ" И СРЕЩУ СЕБЕ СИ.ЗАЛУЖАВАТЕ СИ ГО!!!
44
0
 
9
 
! Отговори
КУРЧАТОВИЙ 104 преди 9 години
В КРАЙНА СМЕТКА,ТОВА Е ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО!!!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новите ни братя- хамериканци и евреи нямат търпение да им освободим тази територия.До 45 какъв комунизъм, какви пет лева, ти изобщо знаеш ли какво е комунизъм? Некви сърпове и чукове те преследват нощно време май, а?Комунизъм е точно обратното на това, което е в момента- див капитализъм.А това, че бившите първи комунисти сега са първи капиталисти просто показва какви комунисти са били- крадци и предатели и прецедента, и МП, и министъра на отбраната, и Боко- все бивши първи ***.
42
0
 
15
 
! Отговори
hasan преди 9 години
3 млн. пенсионери + 2,5 млн *** + 1 млн. ( затворници,лудница,ученици,деца,безработни ) и 600 000 ( които работят,за да плащат пенсии и помощи) = България към 2014Парите за деца са ги изяли 6 млн. ***.Заемите са за тях не за работещите!
41
7
 
9
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
Кви русофили те гонят тебе бе калпак. В БГ от 25 години управляват *** на сащ. Цялата ни политика се дирижира от тях. Цялата разруха в БГ е предизвикана от сащ, обаче мантрата дето я въртят навсякъде е че за всичко ние виновна русия, за да могат кухи *** като теб да си насочат омразата към измисленият враг.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората намаляват, а демоните се увеличават.
39
8
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
Тъпите русофилизирани пенсионери да са доволни - изгониха собствените си деца !!! Ама, ха сега да видим кой ще им изкарва пенсиите - да идат да лазят по корем пред руските си господари и да се молят на "Путиница" за някоя друга рубла :)))
38
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Кое е квалифицираното население,това което се затруднява да попълни правилно бюлетината на изборите?
37
3
 
3
 
! Отговори
обичам София преди 9 години
Аз много искам да се върна, само да се махне Борисов..
36
2
 
23
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Някои от вас грешат като си мислят че проблемът е в заплатата в Бг. Аз имах нормална заплата, приятелят ми също. Не сме имали финансови проблеми. Имах проблем с хората, с простотията, с чалгата, с ***, със злобата, с агресията, да продължавам ли?... И не, познавам много българи, които работят нормална работа в чужбина, които си имат свестен бизнес или си работят нормално в офис. И така са били и в Бг, просто сега са другаде.
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт на САЩ..
34
3
 
15
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ преди 9 години
Искам сега всички заедно да вдигнем двата пръста високо и да викаме заедно: СВОБОДНИ СМЕ, ДЕМОКРАЦИЯ, КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕНА БАБИЧКА и т.н. Честито на печелившите, съжалявам за изчезващите.
33
1
 
23
 
! Отговори
14 преди 9 години
Ново завършил лекар-500 лева,депутат-4 500 лева,секретарка,нов автомобил,без лимитни командировки,.....Комунистите на всички възлови места,че и полу кадърните им деца,внуци,правнуци и .....Смешна псевдо държава.И Украйна ни изпревари......КАК ДА УЧАТ И ЗА КАКВО ДА РАБОТЯТ МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ,КАТО НЯМА НИКАКЪВ СТИМУЛ.
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ заблуждение си, че младите отиват като ниско квалифициран персонал в чужбина. Все повече млади хора се изнасят да учат в чужбина и си намират работа като квалифицирани кадри.