Нямаш лайкове във Facebook? Агресивен си в училище!

Педагози: Скандалите сред децата все по-често тръгват от интернет
Обновена: 23 окт 2014 14:04 | 23 окт 2014 13:06, Веселина Йорданова
27
Нямаш лайкове във Facebook? Агресивен си в училище!
Снимка: архив, Ройтерс

Конфликтите в училище все по-често тръгват от интернет с размяна на обидни реплики и бързо се натрупва гняв, предупреждават педагози на международен форум в Добрич за медиация на конфликта.

Недоразуменията, които възникват в интернет най-често с кражба на парола и самоличност, бързо се пренасят в училищната среда. Децата трупат агресия и когато нямат достатъчно харесвания във Facebook, поясни Весела Панчева, директор на СОУ "Димитър Талев" в Добрич, което е партньор в проекта.

По думите й след подобен конфликт между двама ученици в училището, които си партнирали в интернет игра, единият се преместил в друго учебно заведение, предаде БТА.

Споровете могат да бъдат решавани бързо и икономично с медиация, като особено успешно това става, когато самите ученици влизат в ролята на посредници, добави координаторът на проекта Татяна Василева.

Изпитана рецепта за умиротворяване на враждуващите страни е да разменят позициите си, така че всеки да може да прецени ситуацията и от гледната точка на другия, посочват педагозите.

В партньорската среща с подкрепата на секторната програма "Грюндвиг" на Европейския съюз участват учители, юристи, психолози, социални работници, представители на институции от Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция.

В рамките на партньорския проект ще бъдат издадени брошури с решени казуси чрез медиация, така че и други училища да могат да се възползват от опита. Догодина партньорите ще участват в тренинги за решаване на конфликти на форуми в Испания и Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дали някой е помислил, че може да има по опрости обяснение. Връзката да е в обратна посока - агресивните не ги харесват.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Osven za Mobbing, igri,pokazvane na snimki , prisaediniavane kam psevdo grupi, Facebook s ni6to ne oblagorodiava na6tite u4enizi. Facebook e dostapen za deza oz 12 god vazrast , a kolko roditeli napraviha profil na nevrastnite si otro4eta. Kakvito roditelite , takiva i dezata.
12
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
22, да естествено, че интелигентният човек разграничава комуникацията или защитата на теза/мнение, избягвайки персонификацията.Но я си виж мненията по-надолу - "аз, аз"....."те, другите". Създал си две опозиции - "те", които са метафора на житейска неправилност и "аз", който не съм като тях, т.е. алегория на абсолютната правилност. Това Е персонификация.В този смисъл не видях идея от твоя страна - видях единствено опит за налагане на собствената ти персона
11
0
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
Фейсбук е инструмент като всички останали.Един нож можеш да го използваш за всякакви полезни дейности, но можеш да го превърнеш в средство за кръвопролитие. И с фейсбук е така. Можеш да се излагаш чрез него, но също така можеш да се свържеш с хора или групи, които споделят твои политически, културни или етични възгледи. Получават се дискусии, обменят се мнения и пр. От ръста на човек зависи как ще се впише в дадена среда - включително и във фейсбук.
10
0
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
10 и 15, не разбрах в какво се изразява битието ти на "умен човек". Кога за последно ходи на театър? А на балет или опера ходил ли си? Разлика между баритон и бас, можеш ли да напарвш? А разграничение между експресионизъм и сюрреализъм? Коя книга прочете за последно и кога?Ти, драги дори не осъзнаваш, че твоите мнения са почерпени от най-долнопробната кал на съвременното масово съзнание.Но как да го забележиш след като си забол нос в пъпа и не разбираш динамиката на заобикалящия свят?
9
1
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
15, такива като теб, които "не се интересуват от чуждото мнение", но на дълго и нашироко обясняват мотивациите на своите действия и натрапват на другите себе си /защото поведение от типа - еди-кой си е "***",защото има различно от моето поведение/ не е нищо друго освен проява на най-висока степен на егоцентризъм. Абсурдно, нали - критикуваш други хора за девиации, които сам демонстрираш.И преди да се самопоставяш в кръга на "умните хора",внимавай да не станеш за смях.
8
1
 
5
 
! Отговори
пораснал преди 9 години
За съжаление само в българския език "много умен" трябва да звучи обидно. Това прилича на остатък от робството, където сме били приучени да се изравняваме с другите. И да е срамно изпъкването с нещо добро.Всъщност срамно е да конструираш на чужда азбука български думи. Без значение с какво оправдание. И преди да си помислите каквото и да е, си дайте сметка от коя страна на барикадата сте. Забелязвам, че много обичате битките (особено демонстративните в стил сура тефтер)
7
3
 
2
 
! Отговори
DO 10 преди 9 години
Ti zashoto si mnogo umen!!!Tova 4e ne jelaesh da polzvasg Facebook si li4no tvoq rabota i li4en izbor!!!!!No da obijdash bez pri4ina milioni hora 4e sa prosti i neznam si kakvi se vze za mnogo golqma rabota bez absolutno nikvo pokriteie!!!!!!No ti kak da imash kato nqma koi da ti obarne vnimanie zashoto si mnogo umen!!!!
6
2
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
10, а къде е твоето място? Я кажи в кои високоинтелектуални и артистични кръгове си звезда?
5
0
 
9
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
Що се отнася до идеалната връзка: и тя и той нямат фейсбук.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде айде глупости.Мадамите в училище умират за агресивни биячи.Колкото по страшен и жесток е *** толкова повече му се свалят.Помните ли оня мачо дето му беше счупил гръбнака на едно хлапе за удоволствие посред бял ден на улицата.След като справедливият бг съд му даде оправдателна присъда отвън го чакаше компактен женски фен клуб от неговото училище който с радостни писъци посрещна героят доказал че може да направи безащитен човек инвалид.Във фейса е някакъв вид звезда и дали не е агресивен?
3
8
 
9
 
! Отговори
И мишката ти даже преди 9 години
Поради що се срамиш, па ти да го наречеш "лайкване"? Това е съвременния български език с международни елементи. Какво лицемерие?! Да не би да носиш български телефон, или пък да караш българска кола, даже и доматите ни вече не са български. Лицемерие, лицемерие, тъпотия... Че даже и клавиатурата на която пишеш не е българска, даже и мишката...
2
3
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Доста крайни изказвания.Сурат тефтеря е като интернет.В нета има и порно и педофилия ,но има и доста ценна информация ,която съм научил там.И ми е помогнала доста.Фейса респективно може да е клюкарник и лицемерие,но по него намерих приятели от казармата и съученици.Това не е за прости и ограничени хора.Основата от учи;ище трябва да я има и грамотността!!Но при новите я няма и резулатата е налице.Но ако се имате за умни не търсете проблема във фейса и нета!Те са в семейство и училище и държава!!!
1
2
 
41
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Нямаш Фейс - имаш нормален истински живот ;)