МЗ готви споразумение за ваксини за 3 г. напред

Обяви нова поръчка за шествалентната ваксина за бебета
Обновена: 29 окт 2014 17:31 | 29 окт 2014 17:31,
0
МЗ готви споразумение за ваксини за 3 г. напред
Мирослав Ненков. Снимка: архив, БулФото

Министерството на здравеопазването подготвя рамково споразумение за доставка на ваксини за следващите три години. Това заяви служебният здравен министър Мирослав Ненков при изслушването си в парламента по повод проблемите с изпълнението на задължителния имунизационен календар.

Споразумението предвижда производителят, който спечели обществената поръчка, да осигурява ваксини за следващите три години, съобщи БТА.

Още по темата
"В това рамково споразумение ще запишем какво ще ни трябва в следващите три години като брой ваксини, така че да не бъдат така изненадани производителите и да имат готовност", поясни Ненков.

Той призна за проблем с поставянето на наличната четиривалентна ваксина. Министърът каза, че общопрактикуващите лекари по някаква причина отказват да ваксинират децата с нея. По думите му 47,59% са обхванатите деца през периода юли-септември, което е твърде нисък процент в сравнение на предишните месеци, когато са ваксинирани около 87-90 на сто.

Министърът определи проблема като организационен - има налични четиривалентни ваксини, които могат да бъдат правени на новородените деца, но има отказ от лекарите да ги поставят. Вече има глобени лекари, защото са отказали да ваксинират деца с четиривалентна ваксина. Имаме проблем с реваксинацията на шестгодишните деца, което обаче търпи отлагане с месеци, каза още здравният министър.

За да няма проблеми в бъдеще, Ненков предлага в разпоредбите за имунизационния календар да се запише срещу кои болести се ваксинират децата и да не се уточнява с какъв вид ваксина ще се ваксинират.

Междувременно вчера здравното ведомство пусна нова обществена поръчка за шествалентна ваксина по Закона за обществените поръчка като договаряне без обявление.

За участие в нея са поканени всички доставчици на шествалентната ваксина – „ГлаксоСмитКлайн“ в качеството му на доставчик, „Соломед“ (представител на производителя "Санофи") и „Алвоген Фарма България“ (представител на производителя "ГлаксоСмитКлайн“).

Прогнозната стойност на поръчката е за 9,2 милиона лв. без ДДС.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари