Плевнелиев присъства на панихида за Архангелова задушница

На ритуала в София присъства и министърът на отбраната Велизар Шаламанов
1 ное 2014 13:58,
13
Плевнелиев присъства на панихида за Архангелова задушница
Снимка: БТА

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Църковният празник Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - 8 ноември. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

На ритуала в София присъстваха и министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на МО, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида по повод на Архангелова задушница ще се състои и в Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година.

Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
Точно Шаламанов (Соломонов) и Плевнелиев (Плевенски) да присъстват на мемориала на загиналите в националните войни на България, , и да наричат борбите за национално освобождение и обединение на българите мироопазващи мисии, ми изглежда върховно кощунство и цинизъм с паметта на героите. в тази връзка искам да попитам някой от читателите на този долнопробен еврейски и американски интернет портал има ли да ми услужи с автоматично оръжие?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dano dogodina po tova vreme spomenavame s losho vsickiot gerb--ubiizite na naziata.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коленичете пред живите, нещастници! На мъртвите им е все едно дали подобни *** ги почитат или не! Имате много грехове пред народа, Бог знае, вижда и наказва!
4
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
poklon pred pametta na vsichki zaginali za viara i otechestvo.BOG da gi prosti i vechna pamet
3
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Плевнелиев присъства на панихида за Архангелова задушница"....и от там бързо отиде да честваХелуин,защото той му е любимият празник
2
0
 
4
 
! Отговори
Луд преди 9 години
За съжаление той е главнокомандващ на остатъците от българската армия и е длъжен да е там , но и другите около него не са по-добра стока. Във връзка с този ден с интерес очаквам изцепките му по отношение евроатлантическата ни интеграция и как ние сме по-големи католици от Папата.
1
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 9 години
Дядо ми е имал двама братя по- големи от него , участници във войните 1912- 14 година, загинали на фронта. Вечна памет на всички войни загинали за България