Дупката в хазната над 1.77 млрд. лв. през октомври

Кабинетът се надява на икономии от 120 млн. лв.
12
Дупката в хазната над 1.77 млрд. лв. през октомври
Снимка: архив, Ройтерс

Над 1.77 млрд. лева е дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа към края на октомври. Това е 2,2 % от прогнозния БВП, при планиран за 2014 г. 1.47 млрд. лева или 1,8% от БВП.

Консолидираната фискална програма включва републиканския бюджет, бюджетите на социалното осигуряване, съдебната власт, общините, ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки.

Още по темата
От финансовото министерство посочват, че на годишна база спрямо 2013 г. бюджетният дефицит се влошава с повече от 1,3 млрд. лева.

Спрямо октомври 2013 г. общо разходите по КФП са нараснали с 6,5 %, което се дължи основно на ускореното усвояване на средствата по програмите и фондовете на ЕС и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания.

Ръстът при социалните разходи се дължи основно на базов ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г., както и на по-високи здравноосигурителни плащания през 2014 г.

Първото заседание на новия Министерски съвет ще е утре и ще бъде посветено на актуализацията на бюджета.
В нея се предвижда дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% от прогнозния БВП и осигу ряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината.

Правителството очаква допълнителни икономии в разходите в размер на около 120 млн. лв. (0,2 процента от прогнозния БВП). Те ще бъдат за сметка на спестяване в разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата.

Новият законопроект предлага и допълнителни законодателни промени в контекста на отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка.

Министрите ще разгледат и промени в данъчните закони. Предвижда се акцизът върху цигарите да започне да поскъпва от 2016 г.

Предлага се и времеви график за достигане на минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: МСбюджетен дефицит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Нали беше над 4 милиарда?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4,5 от 21 млрд бюджет=+25% нагоре данъци
6
0
 
4
 
! Отговори
БОКО-ХАРАМ ТОЙ ЗНАЕ преди 9 години
АБЕ КВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ - СР.ЗАПЛАТА ПАДА А ДУПЕТАТИТЕ СИ ДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ СО 110 ЛЕВЕ Е ОТ ТАМИ СЕ ПОЯВИ ГОЛЕМАТА ДУПКА. ГА ГРОБ СА НА ВЛАСТ ДУПКИТЕ СА ОГРОМНИ А ПИЦАТА ПОСТНА, ТОКА СКАЧА ДО НЕБЕТО И НАРОДО СЕ ПАЛИ. КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ОГРОМНАТА ДУПКА. ?????. ДРАСКАЧИ НЕДНИ АНАЛИЗИРАИТЕ !!!!!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента по телевизията един професор заявява, че се е реализирал по време на социализма, без да е нечий син или зет. Но не казва, че в Суворовското училище е делил една стая с Петър Младенов и всички негови съграждани знаят, че този факт е станал след време негов трамплин за развитие!Такива "мислители" диктуват развитието на "научната" мисъл и "научните" кадри у нас. Затова, който прави мили очи на червенушковците, не смее да раздруса нашите "научни" среди, та ха дано се нормализират.
4
1
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО ще вземат преди 9 години
от министерствата толкова много милиони? Ами че отговорът беше даден ясно и кратко - защото са им нужни повече пари за СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ! А КОЙ получава тези помощи? Получават ги хора, които или едвам говорят български, макар да са родени в Бг и казват в прав текст "Мразя България" и "Смърт на Българите", или са наскоро дошли у нас и заявяват, че са пристигнали тук, за да живеят от помощи!Могат да вземат поне 4 милиарда, ако продадат част от имотите на БАН - ЗАЩО ще теглят заем?!
3
1
 
6
 
! Отговори
Ще взимат заем!!! преди 9 години
И ще ни натоварят да изплащаме тези 4,5 милиарда!Но ще отговорят ли на въпросите:1. Ще се върнат ли източените от КТБ 4,2 милиарда?2. Защо се оставят на БАН имоти за 5 милиарда, след като БАН може да съществува с много, много по-малко имоти. Оттам ще вземат парите, а не да взимат заем! Има ли логична причина да ги хрантутят, след като е възможно кадрите на БАН сами да си изкарват парите, като преподават и, ако искат, да правят и научни изследвания!3. Защо взимат парите от министерствата?
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лошо мн.лошо Намирайте пари че лошо че става
1
10
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Дупката в хазната ще става още и още поголяма щом крадците от ГЕРБ са на власт.