Няма да има коледни добавки за пенсионерите

Трусовете в банките са зад гърба ни, заяви Горанов
14 ное 2014 09:10,
224
Няма да има коледни добавки за пенсионерите
Снимка: архив Булфото

Няма да има коледни добавки за пенсионери и социално слаби през тази година, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Карай нататък” по „Нова телевизия”. Той обясни, че в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Ако през 2015 година се съберат всички планирани в бюджета средства, страната ще може да си позволи и коледни добавки за пенсионерите, добави Горанов. През следващата година правителството ще се опита да намали дефицита до 3%, какъвто е таванът в европейското законодателство, сигурен е още той. 

Стремежът ще бъде финансова дисциплина – да се харчи това, което се събира, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото, заяви още финансовият министър. "Темата за увеличаване на данъци и осигуровки не стои пред нас", допълни Горанов. 

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите. 

Същевременно обаче още при встъпването си в длъжност преди седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това. 

Горанов коментира и ситуацията около КТБ. Той беше категоричен, че трусовете в банковата система са вече зад гърба ни. На 4 декември ще започне изплащането на гарантираните депозити и това ще стане в 10 банки.
Няма да бъдат изплащани обаче влогове, които имат индивидуално договорени лихви и условия, дори и сумата да е в рамките на гарантираните от закона – 196 хил. лева.

Финансовият министър е разговарял с управителя на БНБ Иван Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе, този, който се пише "икономист", "инженер-пенсионер" и преди време беше "политолог", "социолог", "избирател-безпартиен" и пр.тъпизми, е един и същи герберски ***, не му обръщайте внимание.
19
23
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Другари прости и неграмотни. Като беше толкова хубаво при БСП-ДПС-Атака защо си подадоха оставка. Ами да си бяха стояли , че още да ви е хубаво .
18
3
 
39
 
! Отговори
работник преди 9 години
Не съм очаквал,че ББ ще даде пари за пенсионерите.3.5 г.с лев не увеличи заплатите,махна швейцарското правило(дори Виденов не го направи),а хората пак гласуваха за мутрата.Все сме в криза,все затягаме коланите,все "реформи"се правят,а животът става все по-скапан за голяма част от хората.Права беше Т.Дончева като каза преди години-мутрите трудно ще бъдат махнати от властта.Първото нещо,с което се захванаха в Парламента беше МВР.Какво повече да коментираме за политиката на ББ-гнус.
17
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има коледни добавки за пенсионеритеНякой да е очаквал нещо друго? ГРОБ отново на власт, пари за народа няма. Но за увеличените заплати на дупетатите пари има. Честито на ***, които докараха тези *** отново на власт.
16
4
 
32
 
! Отговори
Соц преди 9 години
До служител в банкаАбе да ти кажа на тия пенсии, 50лв. добавка която взимаха при БСП хич не им е излишна. И не съветвай хората да теглят заеми.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До икономистБрой си откраднатите от залъка ни жалки милиони и замълчи. Не всеки от глутницата трябва да ние. Все пак деца имаш... а те - приятелчета. Ще те чуят...
14
25
 
17
 
! Отговори
служител в банка преди 9 години
Колко елементарни са другарите пенсионери от БСП . За дребни стотинки са готови да се радват . А това , че това са заеми няма значение. Затова ще ви дам следния безплатен съвет. Можеш да изтеглиш потребителски кредит от 1000 лв. срещу пенсията и ще си караш коледата богато. Така после като ги връщаш ще разбереш какво е заем . Сега е лесно дай пък друг да плаща .
13
10
 
22
 
! Отговори
Соц преди 9 години
Абе то ако става въпрос при Станишев и тройната коалиция пенсионерите взимаха коледни, великденски даже и 13 пенсия имаше едната година от мандата !!! И гледайте след 2 месеца на изборите пак за Бойко да турите глас.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е да е прозрачно управлението. Ето Горанов и Бойко са напълно прозрачни, значи протестите са завършили с успех!
11
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойдоха на власт и започнаха постните пици..........То от ГЕРБ друго не може да се очаква!
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме такива поради кражбите на всички вас - човешки морални и интелектуални недоносчета. Не се различавате от предшествениците си - ЧЕТВЪР ВЕК богатеете и се пъчите върху костите на милиони българи, изпратени от вас в отвъдното със "социалните" ви "разбирания" за здравеопазване и заетост. Но Бог ще ви накаже за гаврата с възрастните,а и не само с възрастните, българи. "ЧНГ" на Сейшелите
9
29
 
19
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Другарю комунист-социалист . Станишев и БСП изтеглиха 5 милиарда заем и повишиха пенсиите с 4.50 лв. , а останалите ги откраднаха. Как може да сте доволни на някакви си левчета когато тези заеми ще ги плащат вашите деца и внуци. Толкова сте елементарни , че чак ми се повдига . Жалки сте и без никакво достойнство .
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бонуси-ДМС за чиновниците в администрацията ще има ли?
7
3
 
44
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
С парите ная КТБ се финансираха протестите. Сега ще плащат пенсионерите и бедните.
6
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте се подигравали с възрастните и слабите.
5
9
 
33
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Така се прави!Орешарски като им даде и коледни добавки и великденски ,да не би да гласуваха за него тъпите български пенсионери?Българина уважава този който го мачка!Искахте бат Бойко - ей ви го на!Ама искате едновременно и ббат Бойко и пари да имате - няма да стане!
4
10
 
31
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До инженер-пенсионерДа ама питай, който и да е пенсионер дали няма да са му полезни тези 50лв които взима когато лошият Станишев и лошото БСП са на власт.
3
37
 
11
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Абе стига с тези коледни добавки . Голямо чудо голямо няма нищо . Миналата година получих някакви си 20 - 30 лв .и какво направих с тях нищо но от сърце. За мен това е подигравка. Или има пари за около 200 лв. добавки или нищо .
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прасетата *** във весело неведение за наближаващата Коледа.
1
6
 
40
 
! Отговори
Homer преди 9 години
***!!!