ДПС не се опитвало да клати властта, гласувало принципно

Чобанов: Ако е имало сценарий за КТБ, е бил извън мен
29
ДПС не се опитвало да клати властта, гласувало принципно
Петър Чобанов. Снимка: БулФото, архив

Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов е категоричен, че движението не се опитва „да клати“ управляващата коалиция.

Още по темата
Той заяви пред БНР, че подкрепата за зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов не е провокация срещу Патриотичния фронт, а принципна позиция - че независимо от името и вярата на човека, са важни неговите качества.

„Не виждам никаква провокация. Това е отстояване на тези неща, които са основа като цяло за съществуването на движението, т.е. принципни постановки, от които няма как ние да се отклоним, а напротив – показваме, че ги защитаваме“, допълни Чобанов.

Относно подкрепата на ДПС за плоския данък, той припомни, че по време на тройната коалиция партията е била един от основните радетели и причината да бъде въведен този данък. Според него положителните ефекти от плоския данък продължават да са налице и степента на икономическо развитие изисква да имаме такъв данък.

Ние показахме, че не сме опозиция заради самата опозиция, а когато трябва да се защити публичният интерес и бюджетните приходи, ние го направихме и демонстрирахме това свое поведение, подчерта депутатът.

Запитан дали е имало сценарий КТБ да бъде докарана до фалит, Чобанов отговори: Дори да е имало сценарий, той се е развивал независимо от мен, но не смятам, че има подобен сценарий.

„Просто банката беше стигнала до критично ниво в своето развитие, след което не можеше да продължава по подобен начин. Финансовият министър не е първата институция, която трябва да реагира в подобна ситуация. За да има ликвидна подкрепа, трябва да има искане, такова не е имало", обясни той.

Чобанов обаче заяви, че евентуално подпомагане на банката би било разхищение на публичен ресурс предвид това за какъв недостиг в капитала става въпрос.

Бившият финансов министър припомни, че е предложил ремонт на бюджета по време на управлението на Пламен Орешарски и е поел своята отговорност за това.

“Дори беше налице конфликт с БСП, която не подкрепи тази актуализация. Тази ситуация беше отчетена от мен и отговорността поета. Оттам нататък имаме 3 месеца управление на служебен кабинет, който преразпредели допълнително значителен ресурс независимо от сложната бюджетна ситуация“, заяви ексминистърът на финансите и подчерта, че за следващите действия няма как да бъде поета отговорност.

Той изтъкна и позицията на ДПС, че като цяло подкрепя необходимостта от актуализация, но не и в тези размери и мащаби, в които е предложена, и затова депутатите от движението гласували „въздържали се".

Финансистът изтъкна, че не трябва да се изключва опасността да влезем в спирала на задлъжнялостта.

"За кратък период от време се налага доста да увеличим дълга на държавата. Това има и своето основание в момента и то е свързано със ситуацията около КТБ. Ще се наложи взимането на дълг, който ще се изплаща от всички нас и затова трябва да знаем точно какво се е случило по отношение на КТБ както преди поставянето й под особен надзор, така и след това", изтъкна той.

По думите му дълговата спирала все още не е налице и преодоляването на тази опасност зависи от намеренията на новото правителство за бърза фискална консолидация.

Според Чобанов заложеното в бюджета за 2014 г. е било изпълнимо, но в ситуация, в която няма предсрочни парламентарни избори. Имало и обективни външни фактори, които повлияли, като цената на петрола например.

Депутатът каза още, че по-скоро одобрява сливането на НАП и Агенция „Митници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ДПСПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 9 години
ПЪПЧИВ ПРАСЧО.ДА МУ ПОДАРИМ ВАЗЕЛИН
20
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 15просто напомням на кутевската банда какви лицемери са й плащачите
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не просто прасе, а некадърно прасе!
18
3
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Ни чул,ни видял,а е бил министър на финансите.Тоя на хамсийки ни оприличава.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно,че патриотите ще се отметнат. но ДПС ще подкрепя кабинета.Случайни кафета няма....ама за да не бие на очи. САЩ си избраха черен президент,а на нас ни пречи името на човека.Тези и от Атака са по-зле.
16
1
 
12
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
Един се напил и заспал.Като се събудил,видял че изцапал гащите.Започнал да обвинява останалите от компанията "Кой ми *** в гащите".Та всички отговорни за фалита на КТБ ще заиграват като тоя с осраните ***.
15
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
С ДВЕ ДУМИ..ДЕТЕ С ЛИЦЕ НА БАБИЧКА..НО БИДОН СЛАНИНСКИ Е ГЕРОНТОФИЛ ТАКА ЧЕ МУ ХАРЕСВАТ ЗАСТАРЕЛИ ПЕРСОНИ С НЕЯСЕН ПОЛ..
14
4
 
14
 
! Отговори
балък преди 9 години
Правилно! ДПС не клати, то ще "изклати" правителството, както винаги е правило през годините та прехода!
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешкоможе ли да ми каже някой какво пречи плоския данак ? Или просто мързелите сте против ? ...
12
8
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Недей говори така за човек, когото не познаваш.
11
8
 
15
 
! Отговори
shady преди 9 години
Българите в ДПС като тоя грозен *** на снимката, Данчо Ментата, пишман-юристът дебелак Камен Костадинов и естествено черешката на тортата свинята Пеевски бих ги оприличил на една смърдяща купчина ла.на.
10
2
 
11
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Ей като чуете за ДПС, не сте вие ХА ХА ХА - малко Snikers
9
1
 
1
 
! Отговори
dlv преди 9 години
A ti kide beshe vee liynooo bilo to izvin negoo
8
6
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ТОЗИ СЛУЗЕСТ ЧЕРВЕЙ ДАЛИ Е ПРАВИЛ *** НА ДОГАН ДОКАТО ОТ ЗАД ГО Е ПОДПИРАЛ ЗУРЛАН БИДОНСКИ..ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ОТДАВНА ОНЯ МУ РАБОТА Е АТРОФИРАЛА..БИЗНЕС САМО БИЗНЕС
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Kaza go nai tochno.
6
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
О да, принципа на кърлежа!
5
6
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Помня, че предизборно миналата година Станишко Дмитриевич Сергеевич обещаваше да премахне плоския данък и "българоубийствения" данък Дянков. Още страдаме от метежа, дето го организираха ***
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чобанов и турците те мразят защото знаят защо си отишъл при тях
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧОБАНОВ ДОСТА СЕ ПОСТАРА ДА ФАЛИРА КТБ И ОТПЛАТАТА НЕ ЗАКЪСНЯ-ДЕПУТАТ ОТ ДПС!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ако е имало сценарий за КТБ, е бил извън мен"А къде блееш бе дебел?