Съмнения за заболял от ебола в столична болница

Резултатите ще бъдат ясни след полунощ, заявиха от МЗ
Обновена: 20 ное 2014 21:16 | 20 ное 2014 19:53, Александър Попов
159
Съмнения за заболял от ебола в столична болница
Снимка: Reuters, архив

Има съмнения за първи случай на ебола в България. За тях сигнализира пред Нова телевизия Руслан Колев.

По думите му той отишъл в спешното на столична болница със своята майка. Нейното здраве било овладяно и той се заслушал в разговорите на лекарите с мъж, който се оплакал, че от 20 дни се чувствал отпаднал.

По-късно се чул с майка му, която била много разтревожена, тъй като станало ясно, че мъжът се е завърнал преди три седмици от Сиера Леоне. Млада докторка му се обадила да го успокои, че няма опасност за неговата майка, но признала, че симптомите на заболелия са като тези на ебола.

Шестима други пациенти са изолирани. Мъжът пък е транспортиран във Военномедицинска академия.

Пациентът е бил настанен в болница „Токуда” с висока температура - един от стандартните първи симптоми на ебола, но и на много други заболявания.

Със специална носилка той е бил преместен в клиниката за инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

Ето и официалната позиция на здравното министерство:

Днес в Министерство на здравеопазването постъпи информация от МБАЛ „Токуда“ АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия. Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и  изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа  постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция, ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: Ебола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗКой да ги лекува батка, лек няма. Или умираш или се оправяш. Руска рулетка!
59
3
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
НЯМА ОПАСТНОСТ ОТ ЕБОЛА..ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА МИНИСТЪР..СЪЩОТО КАТО УКРАИНКО ЕВРЕЙКАТА СТАНИШКА..КРИЗА Ц БГ НЯМА АЗ ЗА МАЛКО ОТИВАМ ДО МАЛДИВИТЕ С ВАГЕШНИН..ДА ОЗЛЕЗЕ ТОЗИ КОРУМПИРАН ЦАРВУЛ И ДА КАЖЕ ЗАЩО СЕ ДОПУСКАТ ТАРАМБУКИ И *** В БГ..И КОЙ ЩЕ ЛЕКУВА ТЕЗИ ***..И ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И УМИШЛЕНО УБИЙСТВО..
58
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се прибират от такива държави,защо още на летищата не ги преглеждат.Да ги и държавните институции и здравеопазване и всичко.Разграден двор е тук.
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега п******та дето преди няколко месеца обясняваше, че няма как ебола да стигне до тук и няма нужда да предприемаме мерки, да го разстрелят пред НС
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази гнусотия ебола е поредното творение създадено в някоя лаборатория от онези дето се имат за някакъв(избран народ) и техните налудничеви идей за някакъв (нов световен ред) и някакъв (златен) милярд ,така ,че да не си мислят драскащите ***,че ако тази гадост Ебола плъзне на тях ще им се размине.,ще се размине само на родшилдови,рокфелерови и подобните им от техния кръг ,а нас (гоите) кучета ни яли.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 46. ЕДВА ЛИ ЩЕ НИ ПАНИКЬОСВАТ ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОК. АКО СИ ПРОЧЕЛ НА ПЛИКА С КОЙТО ТИ ИДВА СМЕТКАТА ЗА ТОКА ПИШЕ ЧЕ ЗА ЧЕЗ ОСТАВАТ САМО 86 СТОТИНКИ ОТ ВСЕКИ АБОНАТ.. КЪДЕ ЛИ ОТИВАТ ДРУГИТЕ СТОТИНКИ? ОТ 17 ЛВ. И 50 СТ. НА БАБА СМЕТКАТА СКОЧИ НА 30 ЛВ. А ПОЛЗВА САМО ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР ОСВЕТЛЕНИЕ И ХЛАДИЛНИК. КАТО СЕГА ПРЕЗ ЗИМНИЯТ СЕЗОН ХЛАДИЛНИКА ГО ИЗКЛЮЧВА. ПОЛЗВА ГО САМО ЛЯТОТО ДА СИ ОГЛАЖДА ВОДА. НАПРАВО НЕ МИ Е ЯСНО КАК ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР И ЕДНА КРУШКА ИЗГОРИХА 30 ЛВ.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕБОЛА СИ Е МАЙКАТА
53
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хм.. Всичките шестима, които са били в контакт с болния в Токуда, ги карат с линейки в ВМА за 21 дневна карантира, сега прочетох в Блиц. Дано да са отрицателни резултатите за ебола, иначе става някакъв ужас...
52
6
 
5
 
! Отговори
Амунилен преди 9 години
Чай от д-р Бойко. Срещу грип.
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Афро-арабин сдобил се с българско гражданство?!!! Вън нелегалните ислямисти от България.
50
1
 
20
 
! Отговори
525 преди 9 години
Освен да крадат и да вземат помощи африканците са царе по разнасянето на болести.
49
2
 
2
 
! Отговори
дскйдкс преди 9 години
i psole da ne se vaksinirame ako izmislqt vaksina
48
2
 
55
 
! Отговори
кюрд преди 9 години
Що за *** трябва да си да се прибереш от центъра на епидемията,да развиеш грипоподобни симптоми,да не ядеш нищо и да ти е супер зле ДВЕ ??!?!?!?? седмици и чак тогава да отидеш на лекар??!?!?!
47
3
 
8
 
! Отговори
От там преди 9 години
Болния, на идване кън БГ е пътувал Brussels Airlines. В Брюксел се е срещнал със Съсел и веднага се е разболял. . От там е вируса.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА АМА НЕ.
45
4
 
5
 
! Отговори
adaddadasd преди 9 години
dano sa dostachno obucheni nashte lekari te milite naskoro se sdobiha s noslka za ebola ohohoh zdravnata sisitema e zleee
44
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кретенска работа еееей. Защо не наложихте медицинска проверка точно на хората завръщащи се от Африка! В България намаме дори един екип, който да знае как се действа при пациенти с Ебола. Играем си с огъня!
43
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаххах, ГЕРБ са виновни тук веднага, а по другите държави кои са? Сигурно Боко е пуснал тази болест. Аз пък казвам, че БСП и ДПС са виновни като опозиция! Правят мръсно на Герб сега.
42
0
 
12
 
! Отговори
jjjdk преди 9 години
A bre nali nasheto litishte imashe termo kameri zasichashti horata s visoka telesna temperatura
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
57-ми, пърфите седмици няма никакви симптоми, каквото и да го проверяват, няма нищо да излезе!

Спонсорирани публикации