Може да има проблеми с тока в Североизточна България

Според синдикалисти трябва да се отнеме лицензът на "Енерго про"
21 ное 2014 12:51,
5
Може да има проблеми с тока в Североизточна България
Снимка: Архив Reuters

Ако държавата не се намеси, очаквам да има сривове в електроснабдяването в Североизточна България, заяви на пресконференция председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България /НСФЕБ/ Божидар Митев, цитиран от БТА.

Според синдиката имало достатъчно основания институциите в страната да започнат процедура по отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество "Енерго про". По думите на Митев дружеството не спазва трудовото законодателство на страната.

От синдиката заявиха, че под формата на преназначения на други позиции със срочни трудови договори масово се освобождават работници от дружеството. Според Митев до края на годината по тази схема ще бъдат освободени не по-малко от 250 души от 2450 работещи в компанията. Освободени от работа са и синдикални лидери.

Митев обясни, че друга причина, заради която може да се започне процедура за отнемане на лиценза на "Енерго про", са нулевите инвестиции от компанията вече две години. Енергетиците от синдиката изразиха тревога за реалното състояние на съоръженията на територията на компанията, които са били в лошо състояние още преди приватизацията.

Според Митев от цяла Североизточна България аварийни екипи има във Варна, и то само два. От синдиката твърдят, че дружеството няма задължителен резерв за екстремни ситуации, включително и прекъсвачи.

Следващата седмица НСФЕБ ще организира протест пред централата на "Енерго про" заради сигурността на системата и спазването на трудовото законодателство.

Божидар Митев каза още, че за проблемите е информиран и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОй е ток да му мисли!