40% от играчките са пълни с опасни химикали

Номер 1 за Коледа при момиченцата е кукла-бебе, за момчетата - топка
27 ное 2014 07:18, Анисия Иванова
6
40% от играчките са пълни с опасни химикали
Снимка, архив Булфото

40% от играчките, които се предлагат в магазините, съдържат потенциално опасни химикали, включително олово, кадмий и арсен, а различни изследвания установили наличие на вредни химикали в пъти над нормата, пише "Монитор". Според потребителски организации производителите използват олово най-често в боите за картини или за омекотяване на пластмасата.

Предметите, които се допират до кожата - бижута, играчки за баня и имитации на мобилни телефони пък са най-опасни за малчуганите. Вредни са и предметите, които по-малките деца слагат в устата си. За да бъдат по-евтини играчките, оловото се заменя с кадмий, който е със значително по-ниска стойност. Европейска директива забранява канцерогенни, мутагенни и увреждащи плодовитостта вещества, както и на 55 алергена. Правилата предвиждат още наличието на тежки метали като олово и барий и алергенни вещества в детските играчки да бъде написано на етикетите им. Над 20 сигнала за опасни играчки има подадени от началото на месеца в европейската система RASEF, става ясно от сайта на Комисията за защита на потребителите.

Кадмият е токсичен химичен елемент, който прониква в дихателните пътища, кожата и лигавицата. При хроничната интоксикация се натрупва в организма и води до чернодробна или бъбречна недостатъчност. Има научни съобщения за тежки поражения върху костите и интелектуалното развитие на детето. Натравянето с олово пък може да предизвика анемия, проблеми със сърцето и бъбреците, дори може да се стигне до кома, обясняват лекари, цитирани от vsekiden.com.

Преди всичко играчките трябва да се купуват от добри търговци, а не от случайни места, коментира за „Монитор” Надя Попова, председател на браншовата асоциация „Детски играчки”. На практика няма как да се разбере коя играчка е опасна от пръв поглед. Опасностите са скрити и може да се проявят след време.

Оловото обаче е изключение, то присъства най-вече в оцветителите. Освен това при играчките има много други ограничения - за алергени трябва да има специални предупреждения върху предметите, има и други изисквания, които са свързани с безопасността на играчките. Те трябва да са придружени от инструкция за употреба, важно е да се обърне внимание на възрастта, за която е подходяща играчката, задължително е указанието да бъде написано върху опаковката. Етикетът на български също е задължителен.

Световното производство е изнесено в Китай. Майстори на играчки у нас почти няма, имаме малко фирми, които правят пластмасови играчки, останали са и производители на занимателни игри със зарчета и пионки. За Западна Европа правим дървени кончета и люлки, чийто транспорт до старият континент доста ги оскъпява, ако идват от Далечния изток.

За момичетата тази Коледа играчка номер 1 ще бъде куклата - бебе, която е много предпочитана от бъдещите майки. При момчетата топката е очаквано най-търсена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: играчкахимикали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
втора ръка, 3 пръст преди 9 години
защото сме втора, че може и трета ръка да сме за останалия свят. нека се опитат да внесат ТЕЗИ играчки в Германия например, и ще гледаме СЕИР. но не, те са за такива като нас, които не могат да си позволят скъпи и качествени подаръци за най-милото си - децата. Повечето, дори техниката, са си ментета. КАЖЕТЕ КОЙ ГИ ПОРЪЧВА и КОЙ ГИ ВНАСЯ. очаквам мартеничките със спайдърмен, знаете за какво говоря, нали ...
3
1
 
9
 
! Отговори
плеазе преди 9 години
Ако да си "журналист" е само да констатираш нещо, без да направиш разследване например и посочиш виновните, то аз съм повече от журналист. И ще започна с въпроса: Защо са допуснати до търговската мрежа, защо са допуснати въобще в БГ?
2
2
 
11
 
! Отговори
правилно.... преди 9 години
правлно...сама така, браво!!!!!!!!!!!!!!! българинът трябва да изчезне от лицето на земята, да не се раждат повече българчета, а на случайно родените да се дават отрови още от най-ранна възраст под формата на храни, играчки, наркотици, гмо и много други от този род!!!!!!!!!!!!!!!Господи, моля ти се от сърце, дай разум на този *** народ, затъкни ненаситното гърло на алчните политици и търговци с шепа пръст, нали уж и ти си Българин!!!!!!!!!!!!!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Номер 1 за Коледа при момиченцата е кукла-бебе, за момчетата - топка"-по скоро таблет и за момчета и за момичета