Борисов настоя: Никаква търпимост, ако има злоупотреби при дела

Премиер и правосъден министър зоват ВСС и прокуратура да вземат бързи мерки
Обновена: 6 дек 2014 21:26 | 6 дек 2014 16:30, Веселина Йорданова
114
Борисов настоя: Никаква търпимост, ако има злоупотреби при дела
Снимка: архив, БулФото

Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата, настояват управляващите.

Позицията, разпространена от правителствената пресслужба, е на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов след разговор между двамата.

Още по темата
Повод за нея са твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества, собственост на френската компания "Белведере", както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд. В петък стана ясно, че има опит за кражба на дружествата чрез подмяна на мениджмънта след съдебно решение.

Актът е на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд. ВСС се самосезира и ще разглежда случая в понеделник. Позиция по темата изрази и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който заяви, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“.

Според премиера и правосъдния министър за международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране.

Двамата настояват ВСС и прокуратурата да реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

„Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието“, се посочва в позицията.

Бойко Борисов и Христо Иванов изтъкват, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт, но когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност, заявяват те в общата позиция.

Според управляващите в настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху отношенията с важни международни партньори, и обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. 

Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред, напомнят премиерът и министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 73 Комунистическо ***
57
7
 
9
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Нащо не е съд. Два пъти подавам жалба срещу мъжа ми и нищо.Не мога да го търпя с неговите простотии. Завива ме през глава нарочно под завивките като спим и изпуска газове,орига в ухото докато лейа,сутрин ме вика в тоалетната да видя какво е изходил и нямало правно осножание...
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са кимуностическо фесове
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдебната система е силаКаквото и кой си е нарочила все го е дмсчкала....ще вкарат в затвора фрекския посланник за тееежка обида...само гледайте!
54
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЙКО МУТРО СИКАДЖИЙСКА ПОЯСНИ НА (ТЪПИЯ МАТ'РЯЛ) ЗАЩО ЕДНА ОТ НАЙ БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА ФИНЛАНДИЯ ,КОЯТО Е И ЧЛЕН НА ЕС ,ВЪПРЕКИ СНАКЦИИТЕ,РЕШИ ТЕЗИ ДНИ ДА СТРОИ НА ФИНЛАНДСКА ТЕРИТОРИЯ РУСКА АЕЦ ВМЕСТО АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕН *** КАТО УЕСТИНГХАУС ,ПОЯСНИ БОЙКО, МУТРО ДОЛНА СИКАДЖИЙСДКА КОЙ ЩЕ ПОКРИЕ СЕГА МИЛЯРДИТЕ ДЕТО СА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДЖОБ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ,ЗА КЕФА НА ОНАЯ РЕПТИЛСКА СКУЧУБРБА ХИЛАРИ КЛИНТЪН,КОЯТО ДОЙДЕ И ТИ ОПЪНА УШИТЕ ЗА БЕЛЕНЕ И ТИ СЕ ОТКАЗА ОТ ТОЗИ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОЕК
53
12
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Бойко, учи се от Оланд как се отстояват национални интереси пред Русия !Той за два кораба отиде и целуна ръка на Путин, а ти за цял газопровод, който ще даде работа на 6 000 български семейства се циганиш !Бегай целувай ръка на Путин !Бързо ! :)
52
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марраба, Тикво - как е Бостаня, има ли много узрели тикви или само зелени, викаш ?!
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 68Това по "Говорит Москва" ли го научи, *** ?
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До непукистЗАБРАВИХТЕ ЛИ КАТО ГО РУГАЕХТЕ , ЧЕ СЕ МЕСИ В РАБОТАТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, че Цветанов ги обвинявал, че не осъждат престъпниците,нали това беше полицейщина ?
49
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията в България срещу евроатлантическото ционистко фашистко робство е неизбежна......
48
2
 
6
 
! Отговори
Ahmed Bey преди 9 години
Borisoglu e crazy bitch.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като нямаме осъдени какви дела има съда е една пиявица не работи нищо.
46
0
 
2
 
! Отговори
Gotham City преди 9 години
Muha.....m
45
2
 
7
 
! Отговори
Ismet преди 9 години
I nie nemame tirpenie koga ste smenim tozi ***.
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата тепърва ще бъде съден за фалита на КТБ, БЕХ, Здравна каса, АЕЦ Белене, БДЖ, Кремиковци и Южен поток. Костов също не беше осъден за съсипването на икономиката, селското стопанство и армията.
43
1
 
12
 
! Отговори
ИСКАМЕ ВЪЗМЕЗДИЕ преди 9 години
ЗА ВЛОЖЕНИТЕ В ЮЖЕН ПОТОК ...2-МЛРД.--ДАДЕНИ НА РУСНАЦИТЕ НА ЮНАШКО ДОВЕРИЕ И БЕЗ ВСЯКАКВИ ДОКУМЕНТИ!!!!!ИСКАМЕ ЗАТВОР И ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА НЕГОДНИЦИТЕ ---ПОДАРИЛИ ПАРИТЕ НА РУСИЯ .ПАРИТЕ --ОТГЛАДУВАНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов подписа три пъти за "Южен поток" 2010-2012 г., а не е виждал договора? И никой не иска оставка на такъв премиер?
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако мислите,че съдебната система е сраба,пробвайте я.Ама не ви стиска!
40
6
 
11
 
! Отговори
GFR преди 9 години
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ !КАТО ПРОЧЕТЕТЕ ИМЕТО БОРИСОФ ЗАКЛУЧЕТЕ ВРАТАТА !СВАЛЕТЕ ПРАНЕТО ОТ ПРОСТОРА !ИЗКЛУЧЕТЕ СИЧКИ УРЕДИ/ОПАСНОС ОТ ТОКОФ УДАР !И СЛЕЗТЕ БРЪЗО У МАЗЕТО !ТАМ ОСТАНЕТЕ ДО СЛЕДВАШТАТА СТАТИЯ !
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много неопределено говорите,за това ви лашкат от всякъде!