Българите правят средно 158 000 сделки за подкуп на месец

Доклад: Корупцията достигна най-високото си равнище от 15 години насам
42
Българите правят средно 158 000 сделки за подкуп на месец
Снимка: Булфото, архив

През 2014 г. България е достигнала най-високите равнища на участие в корупционни сделки за последните 15 години. Това сочат данните от Доклада за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията, разпространени от организацията.

През тази година в страната са реализирани средно около 158 000 корупционни сделки на месец, сочи докладът.

Повечето от тях  стават под натиск от държавната администрация. През миналата година е искан подкуп на 39,4% от хората над 18 години.

По този показател от страните от Югоизточна Европа, които не са в ЕС, ни изпреварва само Албания, където процентът е 45,4.

През 2014 г. податливостта на корупция е на равнище, сходно на това от 1999 г., въпреки покачващата се нетърпимост към корупционното поведение, посочват от центъра.

Ефективността на корупцията, като метод за решаване на проблеми, се увеличава и в бизнес сектора.

Повечето фирми нямат доверие на публичните институции и не смятат, че получават равно третиране в съда.

Подобно отношение е основателно, тъй като на всички равнища на управление продължават да съществуват сериозни разхищения, в следствие на които държавният дълг е нараснал с 10 пункта, отбелязват от центъра.

Корупцията се превръща в допълнителна цена на административните услуги.

През 2014 г. практически всички българи (94%) смятат за вероятен корупционния натиск от страна на различните ведомства. Това е предпоставка за затвърждаване на моделите на корупционно поведение.

Макар да са налице разлики в подредбата, корупционната репутация на отделните групи държавни служители не се е променила значително през периода 2001- 2014 г.

През 2014 г. за най-корумпирани са смятани представителите на законодателната власт, политическата класа и представителите на изпълнителната власт с големи правомощия.
   
Възходът и падението на КТБ са показали, че завладяването на държавата от частни интереси е стигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и Централната банка, посочват от центъра.

Сагата "Южен поток" пък е разкрила колко високо е достигнала корупцията в държавните институции заради това, че интересите на други страни са успели да диктуват условията на българския парламент и правителство за сметка на българските и европейските интереси, смятат от центъра.

Повишаването на административната и политическа корупция през 2014 г. става на фона на продължаващата неспособност на Висшия съдебен съвет да посрещне предизвикателството да гарантира, че прокуратурата и съдът ще се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата, посочват от центъра.

Структурата на съдебната система все още не дава гаранции за бързо, справедливо и прозрачно прилагане на закона, сочат заключенията от доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И никой не си задава въпроса:А откъде идват парите,коитосе дават на корумпираните служители-чиновници,лекари,полицаи и т.н. ДЪРЖАВНИили ОБЩИНСКИ хрантутници!А?!Но всичко започва от "любимия"на упраляващата ни клика лаф:"И кво праИм сега"?!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това не е новина .
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименразликата обаче ,е голяма ,на сервитьора даваш башиш за свършена работа ,а на корумпираната администрация,да ти свърши работа !!!! схващаш ли разликата ,или това е трудно за тебе ??
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IMAM PARI PLASHTAM SI,TOVA NE E PRESTAPLENIE.KORUPZIATA NE E PRESTAPLENIE,TOVA E BAKSHISH ZA OBRASHTANE NA PO-GOLIAMO VNIMANIE NA KLIENTA.SASHTOTO E KATO PRI TAKSITATA,PRI SERVITIORITE,PRI TIAH PLASHTASH ZA DOBRE SVARSHENA USLUGA,A DRUGOTO E DA TI SVARSHAT DOBRATA USLUGA.
27
0
 
4
 
! Отговори
177 преди 9 години
След като са им известни толкова много случаи на корупция, защо не "зарият" прокуратурата със сигнали?
26
0
 
1
 
! Отговори
177 преди 9 години
Интересно ми е как са ги преброили. А за подкупите, дават ги хора които искат да ги дадат. Тарикати, които искат да постигнат нещо по "втория" начин. Същите хора са и от другата страна. Когато могат - взимат подкуп. *** си е *** и когато взима подкуп и когато го дава. Никога в живота си не сам давал, нито съм взимал подкуп. И съм сигурен, че не съм само аз. Така че моля да не ми внушават, че едва ли не всички българи сме такива.
25
0
 
2
 
! Отговори
Хората не са виновни преди 9 години
В природата на човека е да търси по лесният път, ако това е рушвета в дадена ситуация, то нищо чудно хората да се искушават и да дават. Проблема е че няма контрол над контролиращите органи и никакви санкции.Нестели се чудили защо българите в чужбина спазват правилата, а като дойде някой европеец в бг. почва да дава рушвети? Одговора е че средата го предрасполага, ако в Англия контрола беше като при нас и там щеше да има корупция.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Златната среда на Гроб
23
0
 
7
 
! Отговори
от 29 преди 9 години
От друга страна българинър е свикнал (незнам от къде идва този манталитет) да бута пари, че той да бъде с преференции. Бутат се пари на сестри и санитари, че да обслужват по-добре болните, бутат се пари за по-бързо обслужване и т.н. И това продължава, понеже няма наказуемост. Нека изгорят няколко служеителя и обикновени граждани и другите ще си помислят за в бъдеще!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата корупция е инизиирана от институциите: държавна администрация, нотариуси, заверяване на документи, КАТ, полиция, БОЛНИЦИ, т.е. навсякъде където са намесени държавни служители, там се искат подкупи! Някои искат 10-20 лева или почерпка или дори кайма (справка лекар в Перник!), други си искат огромни суми, за прехвърлянето на някое имущество и прочие. Това са процедури, чието изпълнение е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА и по-точно на служителите. Но те просто не биват наказвани.
21
0
 
6
 
! Отговори
не им завиждайте преди 9 години
Жалките същества, които се облагодетелстват от държавните си службици, страданието на другите и се хранят чрез принуда, измами и кражби все някой ден си намират майстора. Я ги съдят, я ги гърмят, я ги заплюват и проклинат. При всички случаи не спят спокойно, а това само по себе си си е доста тежко наказание.
20
1
 
7
 
! Отговори
Ай де бе преди 9 години
За каква корупция говорят - няма такова нещо. Ние сме "най-неподкупния народ". Тия от центъра за изследване на демокрацията направо откриха топлата вода.
19
0
 
7
 
! Отговори
gogo преди 9 години
браво открихте америка.Че, това е така в България отдавна го знаят и децата Всичко се уреждас връзки и познати.искаш да спечелиш дело няма проблем намираш подходящият адвокат и той те превежда по пътеката на успеха.Искаш да спечелиш конкурс само трябва да намериш подходящата връзка и т. н.Да живее демокрацията.
18
1
 
11
 
! Отговори
23 преди 9 години
Хайде да си промените заглавието, става ли??? Аз 1 стотинка не съм дал под формата на подкуп през живота си, а вие едва ли не изкарахте всички българи ***. Не съм съгласен!!
17
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Кризата тепърва обхваща България,до сега беше майтапчийска работа!Ще затягаме коланите яко,да знаете младежи и девойки!
16
3
 
10
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Гарантирано от ГЕРБ!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алооо Днес.Бг много сте послешни днес и нищо не пишете за стачката на КНСБ
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте само какви закони са измислени червените изр.ди, този който дава подкуп влиза в затвора/ човек в някой случай без подкуп е невъзможно да си решиш проблема/ а този който го взема, /обикновенно влиятелен държавен чиновник/ дори не смеят да го разпитат! ЕБ.ТИ И ДЪРЖАВАТА!!!!ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ /освен в Русия/!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми от тези 15 години, 10 и половина управляват бсп(докараха си царя)
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГАма една година си мълчаха, като уволняваха системно станишев доган и сидеров.