Депутати връщат мобилните камери, казват в аванс къде са

Пътни знаци и съобщения в медиите ще информират, че КАТ снима
Обновена: 15 дек 2014 11:50 | 15 дек 2014 11:48,
30
Депутати връщат мобилните камери, казват в аванс къде са
Снимка: архив БТА

Връщането на мобилните камери на пътя вече е внесено в парламента. Група депутати написаха промени в Закона за движение по пътищата, с които регламентират това. Според новите текстове обаче КАТ ще ни предупреждава предварително къде точно ще се осъществява контролът.

Още по темата
Намерението за подобни промени беше обявено преди време от вътрешния министър Веселин Вучков. До тях се стигна, след като избухна скандал заради полицай, заснет да взима подкуп от шофьор. Тогава премиерът Бойко Борисов настоя всички проверки на шофьори да се извършват пред камера. Вучков обеща, че КАТ ще проверява само в тези участъци и няма да спира другаде.

Измененията са внесени в края на миналата седмица от депутати от ГЕРБ, РБ и БДЦ. Сред тях са лидерът на ДСБ Радан Кънев, шефът на вътрешната комисия в НС Атанас Атанасов, бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов и др.

Контролът с мобилни камери беше забранен в началото на януари тази година с решение на ВАС. Съдиите решиха, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

За връщането им отново на пътя се говори отдавна, но едва сега изменението се внася официално. В мотивите си към поправката депутатите пишат, че забраната за мобилни камери е довела до повече жертви на пътя, а шофьорите са станали по-недисциплинирани. Според данните 43-има души в повече са загинали след премахването на мобилния контрол, а средната скорост в страната се е увеличила с 10-15 км.

Според предложените текстове КАТ ще обявява предварително къде ще са разположени камерите. Това ще става чрез специални знаци на пътя, в медиите и на сайта на МВР.

Жалбите срещу електронните фишове пък вече ще се препращат задължително от съответния районен  полицейски началник към районните съдилища. В момента началникът сам решава дали да приеме или не обжалването и само при потвърдено наказание жалбата отиваше в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми то решението е от явно по-явно. На всеки вход и изход на населените места по един знак за камера, а дали има или няма камера няма значение, всеки да си решава как да шофира.
4
3
 
12
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Ха, колко удобно сайтът със статистиката за убитите до момента на пътя не работи. Защо ли? Може би защото допреди месец броят им беше по-малко от броя за миналата година и остава към 40-50 човека да се получи същата цифра? Искам да видя колко са станали към момента за да си направя извод колко им е вярна тезата, че броят на убитите се е увеличил заради забараната на мобилните камери. Втори въпрос: откъде знаят, че скоростта се е увеличила с 10-15 км/ч след като мобилните камери не се ползват?
3
2
 
25
 
! Отговори
сбръч преди 9 години
Най-тарикати се оказаха старозагорските общинари. След като гласували бюджет за 20 стационарни камери се оказало, че имат за кутиите + две-три камери най-много. И взели най-тарикатското решение!!!! Издигнали двадесет кутии на колони и местят трите камери всяка седмица. Направо си е руска рулетка дали ще минеш покрай празна кутия или такава с камера :)))
2
2
 
28
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Тия пак откриха топлата вода! В целия нормален свят е така, където има стационарна камера задължително има знак преди нея, иначе фотофиша е незаконен. Презумпцията е, че нямат право да те снимат без твое съгласие и вече щом си преминал знака негласно се съгласяваш с това условие. За мобилните пак има подобен знак, нещо от сорта участък с мобилно наблюдение, ама кво да очакваш от глупави милиционери като наще.
1
0
 
20
 
! Отговори
с преди 9 години
честито на районните съдилища! много умно решение.