Колко правителства са виновни за провала на "Южен поток"

Вижте по-интересното от печата на 16 декември
Обновена: 16 дек 2014 07:09 | 16 дек 2014 07:06,
44
Колко правителства са виновни за провала на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В интервю за "24 часа" лидерът на АБВ Георги Първанов заявява: "За провала на българския "Южен поток" вина носят 6 правителства, най-малко сегашното. От тройната коалиция, която забави и не направи необратим този и проекта "Белене", през предишното правителство на ГЕРБ, и особено кабинета "Орешарски", който дори формално затвори работата по "Южен поток". Въпросът обаче не е само и не толкова в "Южен поток". Серията от изявления на руски държавници от последните дни по адрес на България показва срив на доверието. Такъв срив между двете страни не се помни. Дори по времето на Костов беше по-поносимо."

Според Първанов в момента най-работещото предложение е да имаме 2 в 1 - "Южен поток", стъпвайки на територията на Турция, да продължи по трасето "Набуко", което е разработено. "И тук е голямата вина на европейските институции, които с лека ръка се отказаха от "Набуко" и преместиха трасето по на юг, в рамките на трансадриатическия газопровод. Сега всичко онова, което виждам в Брюксел и около европейските институции, е просто една имитация", казва още Първанов.

"Докато има "народно творчество" в търговете, ще има и глоби от Брюксел" е заглавието над интервю в "Сега" с Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. От браншовата организация са започнали разговора за типизацията на договорите по обществените поръчки. "Има готови типови договори, които ние, въпреки съпротивата на администрацията, съгласувахме с европейската комисия. Те са тук, в България, от 3 години, но не се прилагат", алармира Бойков. Друга добра практика са електронните търгове, но пък ние нямаме електронно правителство.

"Не е толкова сложно - когато се публикува в интернет един търг, винаги през регистрите се вижда кои могат да играят", аргументира се експертът. Той посочва, че въпреки промяната на модел на оценяване /от най-ниската цена към икономически най-изгодната - б.а./ все още има неточности. "Има 3 компонента - цена, финансови и технологични възможности. Тук е заровено кучето - последните два компонента всеки ги разбира както си иска. В нашия ЗОП е записано, че възложителят може да дописва условия, затова там се развихри "народното творчество". В резултат имаме наложена директна глоба по "Околна среда" от 10 на сто, следва глоба по "Регионално развитие", ще има глоби и по други програми, тъй като има изкривяване на насочващи показатели", категоричен е Бойков.

"Нямаме партийна метла сред чиновниците", казва пред "Преса" Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. "За нас е важно администрацията да изпълнява основната си функция - да е в услуга на гражданите. За мен професионализмът, не политическата принадлежност, е водещият критерии. В министерството ще се работи и в почивните дни, за да не загубим пари по програма "Околна среда", допълва Василева.

От страниците на "Труд" съдията Димитър Гочев коментира: "За мен е непонятно защо се настоява Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две камари. Промяната няма да реши проблемите в съдебната система. Тя е противоконституционна. Разделянето не оправдава никаква цел." "Всички противници на съдебната реформа - недейте да търсите оправдание за нея, защото тя е абсолютно необходима", призовава в друг коментар националният омбудсман Константин Пенчев. "Все по-лошо става и няма да стане по-добре, когато нямареформа. Моят призив е - свършете си работата, депутати и политици, проявете воля, а недейте да слагате измислени спирачки", казва още Пенчев. "Обезглавяването на Темида ще разклати държавата", смята Богдана Желявска, председател на Българската съдийска асоциация. В отговор на въпрос за "Стандарт" тя пита: "Кой има интерес да обезкърви съдебната система?"

Във водещата си новина "Сега" посочва: Частните пенсионни фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят натрупаните средства по индивидуалните партиди на хората, пожелали да се осигуряват само в НОИ. Това ще става по искане на НОИ. Как ще става това - ред, начин и срокове, ще бъде допълнително разписано в акт на Министерския съвет. Това предвиждат законовите промени в Кодекса за социално осигуряване, които предлага ГЕРБ преди второ четене на законопроекта за Държавното обществено осигуряване.

Пет семейства са обречени да прекарат трета зима във фургони 2 г. след земетресението в Пернишко. Над 1000 души пък очакват пари от междуведомствената комисия по бедствия и аварии, съобщава бившият кмет на Перник Росица Янакиева пред "Сега". Депутатът от АБВ и зам.-шеф на парламента е внесла питане към вътрешния министър Веселин Вучков за обезщетението на пострадалите от майското земетресение през 2012 г. Вучков трябваше да отговори на него още миналия петък, но времето за контрол не стигна.

Туристическите услуги за предстоящите коледни и новогодишни празници са поскъпнали с 3,5 на сто в сравнение в миналата година. Въпреки това броят на хората, които ще стегнат куфарите и ще тръгнат на път, се запазва. Това казва Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, отразява на първа страница "Монитор". Очаква се около 720 000 българи да напуснат домовете си за Коледа и Нова година и да се отправят на гости при роднини и приятели у нас или в чужбина, да отседнат в хотел тук или зад граница.

"Нямаме добра структура в средното образование, учебниците са претрупани с фактология за сметка на логическите задачи, има общо изоставане спрямо другите страни в училищното обучение. Не трябва само да упрекваме кандидат-студентите, трябва да им помогнем да реализират максималния си потенциал", призовава в интервю за "Монитор" Николай Денков, зам.-министър на образованието

"Екстремизмът се ражда в несправедливост, бедност и невежество", заявява пред "Труд" архиепископ Теодосии Севастийски. Според него хората се включват в подобни организации, защото са неосведомени, необразовани и невежи в религията. "Ако хората имат добър стандарт на живот и добро образование, трудно биха се включили в екстремистки движения", смята Севастийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Предател и това е преди 9 години
Първанов много странно се прегърна с Бойко и вече се явява негов говорител ли, адвокат ли - кой знае.Виновникът за спиране на Южен поток е правителството на Борисов, който съсипа и проекта Белене - голямата гордост на Първанов. Помним избирателните кадри на продажните ***,когато Бойко наричаше Белене гьол и много услужливо не показваха построеното,а то е премного голямо. Та и Първанов - когато му изнася не говори за Големия шлем. Премного му е платено да разбие БСП и да слугува на мутрите.
37
0
 
1
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
КОЙ,КОЙ,КОЙ ИЗПРАТИ ПИСМОТО НА ПУТИН ЗА СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК,АМИ РАЗБИРАШЕ ТОВА НАПРАВИ ГОСПОДИН БЛИЗНАШКИ-ЧЕРВЕНИЯ ***!!!!!!КОЙ,КОЙ,КОЙ ДОВЕДЕ ТРИМАТА СЕНАТОРИ В БЪЛГАРИЯ??????
36
2
 
1
 
! Отговори
Да реват комунягите! преди 9 години
Енергийните проекти на Русия ----ТОВА БЕШЕ "ГОЛЯМАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДАЛАВЕРА" , ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ СОЦ-СИСТЕМАТА ПОД РУСКИ КОНТРОЛ И ФИНАНСИРАНЕ!ПРОПАДНАХТЕ ,ДРУГАРИИИИИИИИИ....ХА,ХА,ХААААААААААТОЧНО , ТАКА ТРЯБВА!!ДА ЖИВЕЕ ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
chocho преди 9 години
da doide KIM CHEN UN
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо нашите политици ходят да преговарят в Европа Ние искаме Южен поток ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ ДИРЕКТНО С РУСИЯ Знаем от историята какви са последиците за БЪЛГАРИЯ когато преговорите си водят от други страни Тогава БЪЛГАРИЯ губи
33
2
 
3
 
! Отговори
До реват комунягите преди 9 години
Сега ако реват ***, има за какво, след като гледат как с лека ръка се унищожават национални и стратегически проекти ,от които България само щеше да спечели. С такова просташко и наивно мислене като твоето и на управляващите ни,скоро и ти ще заревеш ,другия вареянт е да си вземеш паспорта ида отидеш да чистиш кенефите на Европейските ***,тогава може и да си доволен от живота си.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 12"Ако не учиш езика на държавата, в която живееш си или глупец или окупант"Сигурно рода ти знае и говори на турски
31
3
 
2
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Южен паток не е провален. Просто се промени методиката за водене на преговори за осъществяването му.
30
9
 
4
 
! Отговори
РЕВАТ КОМУНЯГИТЕ: преди 9 години
ВЕЧЕ НЯМА КОЙ И КАК ДЕ СЕ ФИНАНСИРА СОЦ-***...НИТО КОЙ ДА ГИ КРЕПИ НА ВЛАСТ!ВСИЧКИТЕ РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ СХЕМИ ПРОПАДНАХА!ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА И ОСНОВАТЕЛЕН ПРЕДТЕКСТ---ЗА ВКАРВАНЕ НА РУСКИ ОХРАНИТЕЛНИ БОЙНИ ГРУПИ ,ЗА ОХРАНА НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ!ТРАГЕДИЯТА НА ПАРТИЯТА НА РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ Е НЕОПИСУЕМА!БОГ ВИСОКО ---РУСКИЯ БАЩИЦА ЦАР ,ДАЛЕКО....!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според Първанов в момента най-работещото предложение е да имаме 2 в 1 - "Южен поток", стъпвайки на територията на Турция, да продължи по трасето "Набуко", което е разработено.------------Първанката ще става доктор Франкенщайн
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв провал бе. Тава е успех! Повторихме успеха на Костов от 1997, когато отказа "Син поток" по екологични причини. Да живее вечната дружба между САЩ и България! Дружба от векове за векове!За какво ни е газ, като си имаме г***з.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24"а то се оказа че Германия отдавна е зависима и НЕсвободна"Е как да си свободен ако армията ти е 46 000, а американските окупационни войски са 52 000. Окупационни са, защото са по договора след 2 световна война.
26
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са виновни българските правителства! Виновно е руското , както и техните международни слуги!Писна ни от енергийни специалисти!
25
0
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
МНОГО БАБИ КЕЛЕВО БЕБЕ. УМНИЦИ МНОГО, ОТ УМЕН ПО-УМЕН И РЕЗУЛТАТА НУЛА. ПОНЕ ДА НЕ СЕ ХАБЯТ ДА ФИЛОСОВСТВАТ. ПРИКАЗКИ НЕ ЩЕ А РАБОТА. А КАТО НЕ СИ УМЕН НЯМА КАК ДА СТАНЕ. ТОВА Е В БЪЛГАРИЯ.
24
1
 
13
 
! Отговори
22 преди 9 години
Дали си струва? Питай Ердоган. Хвърли се като хиена. Питай го и за атомната централа, ако го видиш. Нашата беше по-евтина и бяхме инвестираи пари, но се отказахме. А и откъде ще вземеш газ? От Марс? Или Обама ще ти прати газ от Америка?
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не знам кой и какво, но знам че сега ни изнудват да дадем на Шеврон да копае житницата и да забие прът в морето, няма да питам като Меркел ни обича защо иска да нямаме жито и защо иска да умре туризма по черноморието. Явно това е планът Ран-Ът в действие и явно Германия са тотали зависими от САЩ. Жалко, а пък аз си мислех, че само ние сме васални, а то се оказа че Германия отдавна е зависима и НЕсвободна, т.е НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ дабъдете свободни и демократични граждани.
22
3
 
14
 
! Отговори
Тиквун бързо в Москв преди 9 години
Бойко Борисов (Тиквун) е виновен и си го знае. Да отива при Путин и да целува пръстена. И двамата са мафиоти, ще се разберат. Путин е твърд човек, но като види кой ни управлява, ще се съжали над нас българите и ще се съгласи.
21
8
 
2
 
! Отговори
кали преди 9 години
А дали си струва наистина този проект ??? Дали имаме лоялни и коректни партньори ???
20
2
 
3
 
! Отговори
дон преди 9 години
Първанов създотеля на тройнта коалиция се оказа сега и турски шпионин.Доган го вербува още на първите му президенски избори.Кои са в АБВ всички обвързани с ДоганРумен Петков + емел етем май заравихе за тяхната топла връзка
19
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 9 години
Бойко и шайката му са виновни. За да го оставят да си върти далаверите, е готов да ви остави без газ, нефт, атомни централи. Хляб и вода ви стигат, според него и той неведнъж го е казвал.Но разберете го и него. Как да стане милиардер, по честен път, като е един *** пожарникар и охранител? Единствения начин е като продаде бъдещето на децата ви.А вие... щом гласувате за него, значи сте доволни !