КНСБ: Пенсионната реформа върви криво

Парите на осигуряващите се няма да бъдат откраднати
Обновена: 18 дек 2014 16:14 | 18 дек 2014 16:09,
31
КНСБ: Пенсионната реформа върви криво
Снимка: архив, БТА

Манипулация е твърдението, че ще бъдат откраднати парите, които ще се прехвърлят от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ), защото никой не може да се разпорежда с парите на работника в партидата без неговото лично съгласие. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на тема „Истината за позицията на КНСБ по пенсионната реформа“.

Още по темата
Той твърди, че ако предложението бъде прието във вида, в който мина на бюджетна комисия, няма заплаха да бъдат откраднати парите на осигурените лица в частните пенсионни фондове.

Димитров обаче направи уточнението, че ако се направят тайни поправки в предложението, КНСБ ще бъде против него. Той допълни, че синдикатът е „за“ прехвърлянето на средствата да става еднократно, но не трябва да се изисква от осигурените сега лица в частните фондове да потвърждават изрично участието си в тях.

Димитров отбеляза, че идеята за прехвърлянето на вноските не е на синдиката, а на ГЕРБ, но са готови да я подкрепят, „защото преценихме, че няма нищо лошо да се даде на хората право на избор, за да не се противопоставят осигурените в двата вида задължително пенсионно осигуряване“.

Той призна, че всичко е станало много бързо и без дебати, но от КНСБ са склонни да го приемат заради това, че няма възможност хората да бъдат измамени.

КНСБ подкрепя предложението избор да имат родените след 1959 г. и новопостъпващите на трудовия пазар, но ще настоява утре при гласуването на бюджета в зала това да важи и за категорийните работници (първа и втора категория).

По повод публикациите, че това предложение е изненадващо, Пламен Димитров цитира текст от предизборната програма на ГЕРБ, където е посочено, че ГЕРБ ще върви в посока на това категорийните работници да имат право на избор на пенсионен фонд.

Димитров не вижда пречка в бъдеще с кампании да се разяснят на обществото плюсовете и минусите на двата модела задължително осигуряване, така че хората да направят своя информиран избор.

Като „неистина“ той определи квалификациите, че с парите от вноските ще се запълва дефицитът в НОИ, и обясни, че истинската причина за големия дефицит са намалените от 2008 г. осигуровки, докато в същото време стажът и възрастта са нараствали. Това той определи като удар върху достъпа до пенсионни права.

По думите на Димитров досега пенсионната реформа върви „криво“ и трябва да се търсят мерки за допълнителни приходи в системата чрез криминализиране на укриването на осигуровки, подобряване на събираемостта и в дългосрочен план повишаване на осигуровките. Според него осигуровките трябва да бъдат със 7 процентни пункта по-високи от сегашния размер, но това трябва да стане поетапно.

Той напомни още, че загубата на солидарната система от намаляването на вноските е между 22 и 25 млрд. лв.
Димитров призова също Комисията за финансов надзор (КФН) да предоставя повече информация за инвестиционните портфейли на пенсионните фондове с цел осигурените там лица да имат представа как се управляват парите им.

Синдикатът първоначално е искал замразяване и на пенсионната възрастт, и на стажа, но после са се съгласили за замразяване само на възрастта, защото тя е по-големият проблем, тъй като стаж може и да се купува.

По думите му замразяването само на възрастта е компромисен вариант, който е приемлив, за да се даде възможност за пенсиониране на поколенията, които търпят тежестта на пенсионната реформа.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Вики преди 9 години
В тази ситуация синдикатите го играят истински Поп Кръстю! Да се скрият в миша дупка и да замълчат завинаги!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пламен Димитров да каже какво стана с парите на миньорите от частните фондове които Дянков прехвърли в НОИ . Нали тогава също бе гарант.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Палапундер, някаккъв смотан
23
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
shto se habite da pishete tezi gluposti.nikoi ne vi kara nasila da hodite v N O I .stoite si v chastnite fondove.nali davat pravo na izbor,ot kakvo vi e strah?Nagla krajba se naricha zakona za pridobivane na imushtestvo po davnost.Eto za tova triabva da protestirame,i da go otmenim,ako e vazmojno
22
3
 
5
 
! Отговори
коки преди 9 години
Истината е ,че тези които се пенсионират в близките 5-10г. пари от ПЧФ няма да видят Борсите от 2008 се сринаха и още не могат да се възстановят Проблеми постоянно изникват / УКРАЙНА ИД СИРИЯ Така се излъгах в тези фондове , че не искам и да ги слушам
21
1
 
9
 
! Отговори
Градски преди 9 години
Пламенчо, как да ти вярваме, че парите няма да бъдат откраднати при положение, че жена ти е директор в НАП?!
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GLASUVAL SI ZA GERB--SEGA SHTE ZAGUBISH I PENSIATA SI--MNOGO E UMEN BALGARINA.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EDIN NEKADARNIK,KOITO NISHTO NE E RABOTIL,PRAVI DALAVERII PODSTREKAVA HORATA,KOITO EDVA SVARZVAT DVATA KRAIA.PROFSAUZITE V BALGARIA RABOTIT ZAEDNO S MAFIATA.
18
1
 
12
 
! Отговори
Крала Маца у каца преди 9 години
Дреме му на синдикалистчето Пламенчо, че "Пенсионната реформа върви криво" ... Нали неговата лична спестовно - банкова сметка върви право и парите му набъбнаха на 100 хил. лева. Само стой та гледай имуществената му декларация за тази година, каква сума ще е спастрил от морната синдикална дейност и спестените закуски ...
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До aig60Да те бяха откраднали и теб! Незнам в кой фонд си, но първо виж кой е собственик и си погледни партидата. Обран бостан.Всъщност какво ги бърка работодателите къде работниците ще се осигуряват за пенсия?
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрахте ли какво стана?Случи се нещо голямо. След взимането на милиарди във форма на кредит,пада цената на ДЦК. 50% от активите на частните фондове са в държавни книжа.И в НОЙ да си внесете парите,пак не може да избегнете вълната.КТБ е вълна и тя се дига отново. Този път всички вие сте потърпевши. Тогава и сега седите и си чешите ташунките. След 50,60 години ще се чудите,защо нямате пари и за едно кисело мляко.Шефовете на частните фондове отдавна са се оправили чрез сметки в +Швейцария+
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Номенклатурите окрадоха предприятията,оставиха работниците без заплати.С фирми на входа и изхода направиха далаверата и с откраднатите пари изкупиха дяловете на същите работници и ги съкратиха.Сега са наемодатели на сградния фон.Ето ви пари за пенсионния фонд-парите от наемите директно в бюджета ,а не в джобовете на комунистите.След приватизационният контрол да се осъществи и санкции за нарушителите. Да ама не.Всички управляващи бивши и настоящи са в заверата-е може и да има малко изключения.
14
2
 
14
 
! Отговори
mordor преди 9 години
Добре дошли в Мордор. Тук управлява Доганя като за тази цел ознудва Властелина на пръстена чрез една случка в миналото.Така заграби КТБ и никой хобит не успя да му се противопостави. Сега Доганя ще заграби всички частни фондове,като за тази цел трябва да срине Държавните Ценни Книжа. ЧПФ притежават близо 50% от активи в ДЦК. Така 8 милярдаще станат за миг 8 милиона. Всички хобити ще разберете,чак тогава,че Бойко е равно на Доганя.Затова пак ГЕРБ и ДПС са коалиция. ТУК Е МОРДОР. НЕ Е СПАРТА!
13
2
 
16
 
! Отговори
aig60 преди 9 години
1.ГЕРБ откраднаха парите от ПФ- професионалните фондове!2. Никой не чу и разбра ,че това било решение на КСО!3. Сега вземете и личните вноски от УФ- родени след 31.12.1959 г. на хората!Е това е цинизъм!
12
3
 
9
 
! Отговори
ДПС ОТНОВО преди 9 години
И забележете,утре за тази свинщина ще гласуват ГЕРБ + ДПС + АТАКА,че то това е по-зле от Д.Пеевски шеф на ДАНС.Ужас просто само кражби са им в главата.
11
1
 
19
 
! Отговори
Голяма кражба преди 9 години
Голяма кражба се подготвя с този закон. Слуховете са, че с поднормативни актове по-късно, ще се смени режима и ще се изиска всеки изрично да препотвърди че няма да се мести в НОИ. Така ще бъдат откраднатаи парите на 98% от хората.
10
2
 
13
 
! Отговори
гкйхлкйх преди 9 години
искат да лапнат едни пари. а този на снимката е оф не се сещам за подходяща дума ...на растение ми прилича и по интелект.
9
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Пълна отврат, запушване на кратковременен проблем който след години ще се стовари с пълна сила. То и сега хората не виждат смисъл от пенсионните вноски защото всеки е наясно ще е пирамида. Реформирайте си закона за да има всеки собствена партида с възможност да проверява сам движенията си там и хората сами ще се избиват да си внасят парите. Тая комунална идея слагайте в кюпа пък ще вадим за когото трябва си е преливане от пусто в празно и неминуемо ще фалира. Май е само да не е при тях.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
реформа ли е да работиш 45 години и да умреш преди да получиш пенсия а и кой работодател ще търпи дърт работник 59 - 65 годишен който е с намалена трудоспособност ,намалено зрение,слух и физически амортизиран и през няколко дни е на доктор
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това с увеличаването на възрастта за пенсиониране ако е реформа горко ни на нас работещите и издържащи цялата политическа класа в купом с милиционери и военни и това означава, че пенсия ще взимат само полицаи и военни и много малко хора издържали на тормоза и стреса от ежедневието , ежедневния тормоз на който ни държат управляващите България