Как да бъдем шик в празничната нощ

Ученичка на Коклин: Гримът, облеклото и прическата са отражението ни
24 дек 2014 18:45, Анисия Иванова
7
Как да бъдем шик в празничната нощ
Снимка: Reuters, архив

Коледните и новогодишните празници са едни от най-обичаните и чакани дни, но в разгара им всяка жена си задава въпроси като какво да облека, за да изглеждам добре в празничната нощ, какъв грим да сложа, какво да направя с косата си. Важното е човек да не изневери на себе си, на своята индивидуалност, да се чувства добре през тези вечери. Това каза за Dnes.bg гримьорът Светослава Славова, ученичка на майстора на грима Димитър Коклин, създал чертите на стотици образи в киното, театъра и телевизията.

Водещото според нея е да се търси характерът на човека, защото гримът, облеклото и прическата трябва да са продължение на усещането за идентичност у всеки един от нас.

Класиката за официален грим си остава – очна линия в комбинация с по-тъмно червило – червено или тъмно червено, с малко по-силен руж. Това никога не излиза от мода и една жена, предпочела тези нюанси, ще изглежда шик в празничната нощ, препоръча Славова.

Напоследък световните тенденции са да се олекотява максимално гримът и цветът, който се използва, обясни още тя. Целта е жената да изглежда естествено - лицето да е чисто, изравнено с по-силна линия на очите. В България жените предпочитат малко по-силен грим, тенденция, която в момента не е актуална в световния елит, обясни още гримьорът.

Като цяло за празник и изобщо за официален повод е добре очите да се подчертаят с очна линия или молив и сенки, а миглите - със спирала. Гримът, който ще се постави, може да е леко опушен. Ефектът се постига, като се постави тъмeн цвят отгоре и отдолу, така че да изглежда разлято. Това е специфична техника на нанасяне на сенките, а идеята е сенките да се нанасят и да преливат без рязка граница.

През този сезон есен-зима, когато са и коледните и новогодишните празници, доста се застъпва златното, сребърното, медният цвят, т.е. цветовете, които имат в себе си блясък. Това е предимно за празничния грим, който трябва да се засили, за да е по-експресивно цялото излъчване. За ежедневието цветът трябва да е убит, в по-пастелен вариант или перлен.

Тенденциите обаче са едно нещо, но има лица, за които актуалният и моден грим не седи добре и те трябва да се ориентират към друг изглед, уточни още тя.

При косите за сезона много актуални са плитките – тип "рибена кост", плитки, които събират в едно цялата коса, или такива, които само отдолу се подават, или плитка тип „руска прическа“. Но при всички случаи прическата трябва да се съобрази с тоалета, грима и цялостната визия. Ако жената облече прибрана рокля с висока яка, тип "поло“, косата също трябва да е прибрана, и обратно - ако тоалетът е по-разголен в горната част и открива шията, раменете, повече от косата може да се вижда. Но задължително трябва да има баланс между лице, коса и облекло, това е най-важното в цялостната стилистика, отново подчерта специалистът.

И при косите тенденцията е те да са максимално натурални, буклите да са естествени, ако има къдрене тип „вафла“, и то трябва да стои естествено. Освен ако не се търси нещо по-екстравагантно като внушение.

Дрехата също е изразно средство, за да се представи индивидуалността на човека. И тук модните тенденции са нещо интересно, които могат да дадат идеи, но всеки трябва да намери себе си в тях. Ако не се намери, по-добре да остане верен на това, което е. В противен случай, човек може да изглежда неадекватно.

Класиката за празника и тук е предпочитана. Жените могат да облекат изчистена черна рокля до коленете и аксесоар към нея. Тя предполага и бижу – перли или камъни, дискретни или не толкова дискретни.

Иначе изборът за цвят на дрехата също предлага различни варианти, както при грима, като всичко зависи от човека и фигурата на дамата. По-пълната фигура изглежда по-добре в по-тъмен цвят, с по-прибрани, по-изчистени форми. По-слабата фигура изглежда добре в по-обемни форми и може да се ориентира към по-ярките цветове. Важното е как се чувства човек и какво иска да постигне с излъчването си, обясни Славова.

В последно време хората свободно избират и тоалета, вече няма "господстващи цветове", както преди време – пепел от рози или жълто на точки. Хората подхождат творчески и всеки търси себе си в облеклото и цвета, като не следва сляпо определена линия.

Експертът препоръча дамите да се съобразяват и със средата, в която ще бъдат на празника – дали ще са в по-делова среда, или празникът ще премине в по-артистичен формат. По-екстравагантното облекло ще се приеме в една артистична среда, но то няма да е подходящо при деловия вариант на празника, обясни Славова.

Лъскавите детайли – пайети, аксесоари с по-екстравагантни цветове – червено, цикламен цвят, също са много характерни за сезона. Ако роклята е черна, обрана и ненатрапчива, се предполага аксесоарът да е по-атрактивен, прическата по-изящна, гримът - по-подчертан, лакът - да е по-наситени.

Обратно, ако тя е много натрупана и дърпа внимание, тогава детайлът, гримът и прическата трябва да са максимално дискретни. Целта е да се постигне баланс при цялостната визия за празника. Ако се постигне баланс, дори привидно абсурдни неща могат да изглеждат много добре и интересно, смята гримьорът.

При мъжете нещата са доста по-ясни. При мъжката прическа класика си остава късата коса, а при облеклото - костюм и риза. Ако предпочетат за празника спортно-елегантен вариант – тогава спортна риза със спортен панталон. И тук зависи в какви среди се движи мъжът и какво впечатление иска да постигне, каза още Славова.

По думите й човек трябва да следва себе си. Всички детайли като облекло, грим, прическа трябва да са отражение на него самия. В противен случай се получава нелепа история, която много често виждаме навсякъде по улиците. Хора, които са едни, се опитват да изглеждат други с външния си вид. Това нито е красиво, нито е впечатляващо, а е смешно и нелепо, обясни гримьорът.

А в празничната нощ нелепият изглед може да провали вечерта ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
от сидни ав$тралия преди 9 години
"През този сезон есен-зима, когато са и коледните и новогодишните празници"АЛООООО абе вие четете ли какво се написали? Каква зима БЕЕЕЕКъде ЗИМА БЕЕЕСега се гмуркам из кораловия риф, пия си мартинито по безкрайните безлюдни плажове до хоризонта заобиколени от джунгли и дъждовни гори, сред най райския край на Планетата. КАКВА ЗИМА ВИ ГОНИ БЕ!!!! АЛОООпоздрави от НОВИЯ СВЯТ
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Водещото според нея е да се търси характерът на човека, защото гримът, облеклото и прическата трябва да са продължение на усещането за идентичност у всеки един от нас."Факт. Затова някои жени не можеш да ги познаеш без грим, защото някои от тях се стремят да променят или прикрият външния си вид, а не да го усъвършенстват. Гримът трябва да е само допълнение, а не маска, зад която да се скриеш.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да бъдем шик?С много усет и добър личен вкус, и, разбира се, с известно количество парички :)